Se radi oblečete v RUMENO barvo?

Kaj simbolizira rumena, ta privlačna in sončna barva. 

Se radi oblečete v RUMENO barvo? (foto: profimedia) profimedia
8. 1. 2020

Oblačenje sončno in koruzno rumenih oblačil je pogosto izraz topline, sreče, lahkotnosti in veselja do življenja. Toda rumena se v evropski kulturi le redko pojavlja kot moderna barva.

Delno je to tudi posledica negativnih simboličnih pomenov, ki jih je v Evropi pridobila skozi zgodovino.

Toplo sončno rumena je navadno izraz usmerjenosti navzven, k drugim ljudem. Vendar nikoli ne postane agresivna, kar se včasih pojavlja pri rdeči in oranžni barvi. 

Izrazito zavračanje rumenih oblačil je lahko tudi povezano z neprijetnimi izkušnjami, ki izvirajo iz otroštva. Rumena je namreč barva, ki ugaja predvsem otrokom, ki jo kasneje izpodrinejo druge barve. Za ljudi, ki jih rumena odbija, je običajno značilno nezaupanje v odnosu do tujcev.

Njihova vzgoja naj bi temeljila na prepovedi in kazni. Otrok naj bi potlačil svoje nedovoljene želje in lastnosti globoko v nezavedno. Kot izraz strahu pred neznanim in nezavednim v sebi se razvije odpor do rumene barve.

Psihološki učinek rumenega žarka

Rumeni žarek naj bi pripomogel k ponovni vzpostavitvi ravnotežja v živčnem sistemu ter sprostitvi napetosti, ki so se na podlagi negativnih preteklih izkušenj nabirale v telesu. Posameznik naj bi tako občutil, kako pod vplivom rumene svetlobe izginjajo njegove negativne misli in strahovi. Usmerjanje čistega rumenega žarka v center telesa naj bi pripomoglo še k odpravljanju sramu, hinavščine, zavisti, jeze, častihlepja, ignorance, odvisnosti in dvoma ter k uresničevanju neizpolnjenih želja.

Rumena barva pa najbolj pristoji levinji, ki je z njo močno povezana.

Celoten članek na: horoskop.si