Kako prepoznati otroka empata?

Empatični ljudje sočustvujejo s sočlovekom v njegovi radosti in bolečini, empati pa gredo še korak dlje. Preberite, kako prepoznati senzibilnost svojega otroka in ga naučiti, da bo znal izkoristiti svoje darove ter se obenem zaščititi pred škodljivimi energijami, ki nanj vplivajo tako na fizični kot na psihični ravni.

Kako prepoznati otroka empata? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 5. 2023

So empati lahko dobri starši?

Dotaknimo se najprej odraslih. Ves običajni stres, povezan s starševstvom, se pri empatih še okrepi, saj vse zaznavajo mnogo bolj intenzivno. Za učinkovito balansiranje med delom, prostim časom in kvalitetnim časom, ki ga preživijo z otrokom, je potrebna dobro premišljena strategija.

Čeprav empatičen starš lahko pomaga tako sebi kot otroku, starševstvo močno vpliva na njegovo duševno in fizično zdravje. Nedavna raziskava v Health Psychology je pokazala, da redno soočanje z depresijo in razburjenjem svojih otrok pri empatičnih starših zmanjšuje odpornost in povzroča telesna vnetja. Zdravniki priporočajo, da se čim več ukvarjate z meditacijo in lahkotnim gibanjem, ki odpravlja stres.

Kako prepoznati otroka empata?

Živčni sistem otrok empatov in visoko senzibilnih otrok se hitreje in močneje odziva na zunanje dražljaje. Pogosto se zgodi, da otrok empat čuti preveč, a ne zna obvladati senzorične preobremenjenosti. Vidijo, slišijo, vohajo več kot ostali, njihova intuicija je bolj izostrena.

Katere lastnosti imajo otroci empati?

 • Radi imajo mehka oblačila
 • Občutljivi so na vonje (parfumi, čistila, hrana)
 • Imajo nekaj dobrih prijateljev, ne pa tudi veliko znancev
 • Ne marajo velikih skupin
 • Moti jih močna osvetljava (fluorescentne žarnice)
 • Močno se odzivajo na žalostne in strašljive prizore v filmih in knjigah
 • Na družinskih srečanjih so nemirni, želijo pobegniti na samo, saj se tam preveč dogaja
 • Počutijo se drugačni od drugih in se težje vklopijo v družbo
 • Zelo dobro poslušajo in so sočutni
 • Presenečajo z intuitivnimi komentarji o drugih ljudeh
 • Potrebujejo veliko časa zase (igrajo se radi sami)
 • Nase prevzemajo čustva drugih in se čustveno odzivajo, kadar ste vi jezni, razburjeni ali depresivni 
 • Ker večina otrok ne zna povedati, kaj jih je razburilo, jim morajo starši pomagati prepoznati sprožilce in ponuditi rešitev za njihovo stisko

Sprožilci stresa:

 • Preveč obveznosti
 • Množice in hrup
 • Opravljanje več nalog hkrati
 • Gledanje nasilnih filmov in poročil (še zlasti zvečer)
 • Premalo časa zase
 • Video igrice
 • Premalo časa, da se umirijo pred spanjem
 • Hrup (navijanje, glasno govorjenje, vpitje, ploskanje, hupanje)


Kaj pomaga?

 • Poslušanje naravnih zvokov (petje ptic, voda, zvok vetrnih zvončkov)
 • Sprostilni jok
 • Umik v samoto, kadar je to potrebno
 • Dovolj časa za predah med aktivnostmi

Otrokom empatom lahko postavijo napačno diagnozo socialne fobije, anksiozne motnje ali depresije. Ljudje jih imajo za zadržane, malenkostne, asocialne, sramežljive. Pomembno je, da starši prepoznajo otrokovo senzibilnost in podpirajo njihovo ustvarjalnost.

Otroku torej ne smete reči, da je preveč občutljiv in da mora imeti bolj trdo kožo, pač pa razumeti njegovo senzibilnost in ga naučiti orodij, s katerimi se bodo lažje soočili z okolico.

Nekateri otroci so že od rojstva močno povezanimi z naravo in tudi z onostranstvom. Judith Orloff, dr. med., avtorica knjige Vse, kar morate vedeti, če ste empat, opisuje deklico, ki je v otroštvu risala angele in mami poročala o tem, da se po stanovanju sprehajajo duhovi. Pri sedemnajstih letih je točno vedela, kaj je njeno poslanstvo na Zemlji: zaščititi planet pred škodljivimi vplivi globalnega segrevanja. »Čutim bolečino Zemlje,« je dejala.

Indigo otroci imajo edinstvene potrebe, zato se morajo starši in učitelji zavedati, kako z njimi ravnati. Pomembno je, da pravočasno prepoznajo njihove darove in jih ščitijo ter pomagajo v njihovo življenje vnašati ravnovesje. Indigo otroci s seboj prinašajo obljubo višje kolektivne zavesti in novega načina dojemanja dogajanja v politiki, družbi in gospodarstvu, s tem pa izboljšujejo svet.

Nasveti za bodoče matere

Nevrološki ustroj za senzibilnost se razvije že, ko je plod v maternici. Fetus se odziva, kot se odziva ženska, ki ga nosi. Nosečnice naj si prizadevajo za čim večjo sproščenost in si uredijo mirno, varno okolje brez prevelikih količin škodljivih kemikalij (na primer v sredstvih za lajšanje bolečin, čistilih za dom itd.).

Dr. med. Judith Orloff svetuje, naj čim več meditirajo in se smejejo, gibajo in preživljajo čas v naravi, saj vse to zvišuje raven endorfinov.

20 nasvetov za vzgojo otrok empatov

1. Spodbujajte senzibilnosti in intuicijo svojega otroka

Dajte mu vedeti, da lahko brez dlake na jeziku spregovori o vsem, kar ga pesti. Naučite ga ceniti svojo edinstvenost in mu zagotovite, da se lahko v miru zanaša na svoj notranji občutek. Stojte mu ob strani, kadar je zaradi občutljivosti pod stresom.

2. Spoštujte njegove občutke

Tudi če kakšen dan dovolite, da ne gre v šolo, da se bo lahko umiril, ne bo konec sveta. Ne dovolite mu preveč izoliranosti, pomagajte pa, da bo imel vedno prostor, kjer si bo lahko vzel čas zase. Bodite sočutni in ga ne sramotite, če želi pobegniti z zabave. Ne silite ga, naj se javno izpostavlja.

3.  Poučite družinske člane in učitelje

Ne dovolite, da bi ga drugi kritizirali ali ga obsojali. Prosite učitelje, naj mu pomagajo, če so drugi otroci nasilni ali ga dražijo.

4. Zaupajte svoji intuiciji

Vsaka mati čuti, kadar je z otrokom nekaj narobe. Zaupajte svojemu notranjemu glasu in se ravnajte tako, kot čutite. Ne dovolite, da bi vas drugi prepričali v nasprotno!

5. Pomagajte otroku prepoznati, kdaj ponotranji čustva drugih ljudi

Pojasnite mu, da empati zelo hitro nase navežejo tuje stiske in občutja. Kadar opazite nenadno spremembo razpoloženja ali energije, mu povejte, da verjetno zaznava čustva nekoga drugega. Če se pri tem dobro počuti, je vse v redu, če mu je neprijetno ali ga to utruja, mu pomagajte, da se distancira. Ko se bo otrok naučil razlikovati med svojimi in tujimi čustvi, bo manj zmeden.

6.  Bodite čustven stabilizator

Empatični otroci radi nase prevzemajo tudi tesnobo svojih staršev. Trudite se, da boste čim bolj čustveno stabilni že za voljo svojega malčka.

7.  Ne prepirajte se vpričo otroka

Senzibilni otroci mislijo, da so odgovorni za odnose med starši, kar seveda ni njihova naloga. Hitro se prestrašijo in ponotranjijo več jeze kot otroci, ki niso empati. Prepiri jih pretirano stimulirajo. Poskrbite, da vas otrok ne bo mogel slišati, če pride do prepira.

8.  Spodbujajte ustvarjalnost in čas zase

Empatični otroci uživajo v nestrukturiranem prostem času, kjer lahko dajo domišljiji prosto pot. Ko so sami, si polnijo baterije, zato mu ne naložite preveč obveznosti in mu dovolite redne premore med organiziranimi dejavnostmi.

9.  Naučite ga dihalnih vaj in meditacije

Prosite otroka, naj usmeri pozornost na podobo, ko izdihne vse nelagodje ter vdihne spokojnost in srečo. S tem bo prekinil začarani krog senzorične preobremenjenosti.

10.  Spodbujajte ga k pripovedovanju o svojih sanjah

Naj piše dnevnik sanj oziroma ilustrira prizor iz sanj. Druga možnost je, da ga pri zajtrku povabite, naj z vami deli svoje nočne uvide. Potem jih lahko skupaj analizirata s pomočjo dogajanj, ki jim je otrok priča v vsakdanu.

11.  Pomagajte otroku, da se ubrani čustvenih vampirjev

Spodbujajte ga, da bo prepoznal ljudi, ki črpajo energijo in ga vznemirjajo. Naj omeji čas s takšnimi besedami, kot so: »Zdaj pa moram iti, se dobim z mamo,« da se ogne jeznim ljudem. Lahko se nauči tudi vizualizirati belo svetlobo, ki ga kot oklep obdaja pred ljudmi, ki mu škodujejo, kadar se fizično ne more umakniti daleč stran.

12. Prizemjite ga z bobnanjem

Prvobiten zvok bobna pomirja! Počasno bobnanjem, ki je podobno ritmu srca, ga bo pomirilo, obenem pa se bosta skupaj lepo zabavala.

13. Zmanjšajte izpostavljenost nevarnim situacijam

Ne hodite preveč pogosto v zabaviščne parke in nakupovalne centre, kjer je hrupno in kjer se tare ljudi, če pa že greste, se izogibajte terminom, ko je tam največja gneča. Ko vidite, da je otrok preobremenjen, naredite predah, se vrnite v hotel ali pa domov.

14. Omejite uporabo tehnologije pred spanjem

Televizija, računalnik in telefon povečujejo stimulacijo, zato poskrbite, da bo imel otrok pred spanjem čim bolj umirjeno okolje. Lahko mu poveste pravljico, zapojete uspavanko …

15. Prepovejte škodljivo hrano

Predelana hrana, polna kemikalij, ogljikovi hidrati in sladkor, povzročajo velika nihanja v razpoloženju, zato čim bolj omejite njihov vnos. Promovirajte zdravo prehrano, ki daje telesu energijo.

16. Posezite vmes med napadi jeze

Če je otrok razburjen, zatemnite luči, da bo okolje postalo prijaznejše, in predvajajte sproščujočo glasbo. Prosite ga, naj se umiri z globokim dihanjem.

17. Preskusite aromaterapijo

Eterično olje sivke, kamilice, sandalovine sprošča in pripomore k boljšemu spancu. Nekaj kapljic kanite na blazino ali pa v izparilnik, lahko pa kupite tudi sivkin hidrolat in popršite otroka po telesu ali oblačilih. Pripravite mu lahko tudi sproščujočo kopel in rečete, da naj si predstavlja, kako voda odplavlja iz njegovega telesa ves stres.

18. Omislite si domačo žival

Hišni ljubljenčki delujejo zelo terapevtsko. Mačke prizemljujejo in psi so odlični družabniki. Otroci empati z živalmi oblikujejo posebno vez.

19. Uporabljajte poldrage kamne

Otroku bo pomagalo, če ima pri sebi nekakšen talisman, ki ga ščiti pred škodljivimi energijami. Dajte mu kameno strelo ali pa rožnat ali črn turmalin, ki varuje in prizemljuje.

20. Pomagajte otroku, da s pomočjo zamišljene številčnice zmanjšuje stres

Recite otroku, naj si predstavlja številčnico, ki meri, kako je obremenjen. To tehniko lahko uporablja v šoli in doma. Recite: »V glavi si zamisli številčnico od 10 do 0. Trenutno je nastavljena na 10. Sedaj si zamisli, kako številke zmanjšuješ: 10, 9, 8 in tako naprej. Medtem, ko obračaš številčnico, si vse bolj sproščen. Ko prispeš do nič, si miren.«

Če je otrok še premajhen, da bi si jo lahko predstavljal, mu jo narišite in ga prosite, naj s prstom pokaže, kako se številke premikajo od 10 do 0 ter štejte skupaj z njim.

Če bi nas vodili senzibilni ljudje, bi bil svet mnogo bolj harmoničen in spokojen. Ne pozabite na to, kadar ste v interakciji z empatičnim otrokom.

Vir: Orloff, Judith, dr. med: Vse, kar morate vedeti, če ste empat, založba Cangura, 2019

Preberite še: Si empat? – Bistveno, kar potrebuješ za razumevanje sebe in svojega daru