Naloga OČETA je, da nudi oporo svoji družini

Oče je ta, ki je dolžan voditi družino, a ne tako, kot si to predstavljajo marsikateri sodobni moški. 

Naloga OČETA je, da nudi oporo svoji družini (foto: Profimedia) Profimedia
9. 12. 2022

Moški ne vodi tako, da poveljuje vsem okoli sebe, sam pa ne deluje skladno s tem. Ne. Moški vodi tako, da z lastnim ravnanjem daje zgled ter s tem pokaže, kako delovati.

Če želi, da ga bodo drugi poslušali, mora najprej on poslušati njih. Če želi, da ga bodo spoštovali, mora najprej sam spoštovati druge. Če od otrok pričakuje disciplino, mora biti sam discipliniran.

Oče in mati si morata zaupati, ni pa dobro, če oče svojo nemoč in obup pogosto kaže otrokom in ženi, saj je on ta, ki je dolžan biti bolj čustveno močan. Vse to pridobi s kakovostnim delom na sebi ter rednim stikom in zavetjem pri tistih, ki so od njega še močnejši in stabilnejši. Mentorji, starši, starejši kolegi...

Odprta komunikacija med staršema vsekakor mora biti prisotna, vprašanje je le, če ženske resnično potrebujejo moškega, ki bo redno tožil, kako ga vse boli, kako ga v službi ne jemljejo resno ipd.

Če oče vsak dan ženi in otrokom govori: "Vse me boli... V službi me maltretirajo... Ubogi jaz... Življenje je težko... Narod je žleht...", se bodo otroci nalezli mentalitete žrtve. Z očetom ne bodo delili svojih težav in ne bodo zaupali njegovemu vodenju.

Naloga očeta je, da nudi oporo svoji ženi in otrokom. Da bi to lahko ponudil na zdrav in ustrezen način pa je ključno, da že pred ustvarjanjem družine dela na sebi in pridobi notranjo moč, s pomočjo katere bo lahko kos družinskemu življenju.

Prirejeno po: Andrej Pešec - Vzgoja motiviranih, zdravih in odgovornih otrok