Nomadski način življenja: Kjer dnevi ne poznajo rutine

Nomadski način življenja je v sodobnem svetu že dolgo pozabljeno izročilo. Dandanes si ne moremo več predstavljati, kako je živeti na poti, v stalnem gibanju, kako je pustiti za sabo gotovost, vsakdanjost in rutino in se odpraviti v neznano - po rane in po razsvetljenja.

Nomadski način življenja: Kjer dnevi ne poznajo rutine (foto: profimedia) profimedia
9. 10. 2019
Svet je knjiga in tisti, ki ne potuje, prebere le eno stran. Sveti Avguštin

V sodobni družbi, predvsem pa na Zahodu ne cenimo več ljudi, ki se svoje življenje posvetijo duhovnosti. Vidimo jih kot nerazumneže in neumneže, saj smo se ujeli v mrežo navideznega obilja materialnega sveta. Tako zaposleni smo s kopičenjem materialnega imetja in ugodja, da popolnoma pozabimo na neotipljivo dimenzijo življenja, na svoje življenjsko poslanstvo, na cilj h kateremu gremo, na razlog, zakaj smo se sploh rodili.

Nomadski način življenja je v veliko pogledih način življenja, ki se zavezuje duhovnosti. Pri stalnih premenah se namreč ne moremo navezati na karkoli - od vsega in vseh se bomo ločili in to je edina gotovost. To na prvi pogled boleče dejstvo pa je v resnici velikanska osvoboditev.

Že samo razmišljanje o nomadskem načinu življenja nas lahko osvobodi mnogih okov sodobnega načina življenja. Morda pa kdo od nas celo začuti, da bi se rad podal na večno potovanje. 

Nomadstvo te prebudi

V nomadskem življenju je vsak dan drugačen. Dnevi ne poznajo rutine. Vsak dan novo okolje, nove okoliščine, novi ljudje, nove naloge nas ohranjajo pozorne, budne, fleksibilne, prilagodljive in iznajdljive.

Nemogoče je, da bi pri takšnem načinu življenja zakrneli. Ob obveznostih sodobnega življenja pogosto pozabimo, da živimo zase, za svoje spoznanje, svojo osvoboditev. Ujamemo se v začaran krog rutine in postavljanja obveznosti in zahtev zunanjega sveta na prvo mesto pred svojimi lastnimi potrebami in klici naše duše. Nomadski način življenja ponuja vsak dan izkušnjo smrti - vsak dan se poslovimo in vsak dan se pozdravimo. Vsak dan izkusimo v polnosti.

Pridobiš ogromno znanja

Nomad razvije ogromno najrazličnejših veščin. Kot smo omenili, je potrebno biti v nomadskem življenju iznajdljiv in prilagodljiv, saj se ves čas soočaš z novostmi, nepoznanim, nerazumljivim. Pri soočanju z nedoumljivostjo sveta in stalnimi nalogami, pridobimo ogromno veščin in znanja z vseh mogočih področjih - od preživetvenih veščin, praktičnih znanj, do duhovnih spoznanj.

Zoriš

Nomad ima vedno jasno izoblikovano osebnost in se dobro pozna. Soočanje z najrazličnejšimi in stalno spreminjajočimi se življenjskimi izkušnjami nam omogoča dobro poznavanje sebe - svojih predsodkov, odzivov, omejitev in sposobnosti. Nomad se nauči iz ljudi in situacij vedno izvleči le najboljše, prav tako pa se nauči najboljše privleči iz sebe. Pri nomadskem življenju imaš vedno le eno priložnost - jutri te morda več ne bo - in ta okoliščina te nauči ceniti darila življenja in jih najbolje izkoristiti.

Vsak dan je priložnost, da postaneš novi ti

Nomad se je rešil pričakovanj iz zunanjega sveta. Osvobodil se je okov okolice in nič ga ne veže na določen kraj ali osebo. S tem je pridobil ogromno svobodo - spreminjati se. Vsak dan je lahko nekdo drug, nekdo novi, z večjo lahkoto se znebi svojih negativnih lastnosti in lažje razvije pozitivne. Vse premene in transformacije se dogajajo hitreje, bolj gladko in lažje, saj ni okoliščin, ki bi nas zavezovale na star način življenja in razmišljanja - naučimo se, da je edino, kar nas omejuje in veže na staro - mi sami

Ana Drevenšek

Poglejte si še: 

11 znakov, da imate svobodno bohemsko dušo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri