Sonce je zopet aktivno! Pričakovane so sončne nevihte danes in jutri

Sonce je zopet aktivno! Sončna nevihta naj bi kmalu dosegla Zemljo, poroča Nacionalna uprava za oceane in atmosfero (NOAA).

Sonce je zopet aktivno! Pričakovane so sončne nevihte danes in jutri (foto: profimedia) profimedia
17. 8. 2022

Sončna aktivnost lahko povzroči, da se bo na določenih severnih delih Zemlje videl severni sij v sredo in četrtek, ko naj bi Zemljo zadel udarec z oblakom plazme.

Oblak plazme je znan kot izmet koronalne mase (CME) in je bil izstreljen iz sonca v nedeljo, 14. avgusta. Od takrat naprej oblak nabitega plina z veliko hitrostjo potuje proti Zemlji.

V ponedeljek je Center za napovedovanje vesoljskega vremena (SWPC) ameriške Nacionalne uprave za oceane in atmosfero (NOAA) na svoji spletni strani sporočil, da so bile G1 (manjše) in G2 (zmerne) nevihte napovedane za sredo oziroma četrtek, potem ko je bil zaznan nedeljski CME.

SWPC je dejal, da naj bi oblak nabitega plina prispel na Zemljo kot bliskovit udarec v četrtek in da bi lahko aurore "videli nad skrajnim severovzhodom, do skrajnega zgornjega srednjega zahoda, čez dele severno-osrednjih držav in morda nad severozahodnim delom države Washington."

Zemlja ni vedno na poti izbruha koronarne mase (CME). Ko pa je, lahko ti oblaki nabitega plina zmotijo ​​magnetno polje našega planeta in potencialno povzročijo težave z nekaterimi sodobnimi tehnologijami – čeprav večina ljudi ne bo občutila nobenih opaznih sprememb z zmerno močnimi CME.

Na primer, CME lahko povzročijo segrevanje zgornje atmosfere, kar vodi do povečanega upora satelitov, ki delujejo v nizki zemeljski orbiti, kar lahko povzroči njihovo uničenje. Drugi možni učinki CME vključujejo nihanja električnega omrežja in motnje radijskih komunikacij.

Medtem ko torej CME lahko povzročijo nekatere težave, lahko povzročijo tudi osupljive aurore. Aurore nastanejo zaradi interakcije sončnih delcev z zemeljskim magnetnim poljem. In ker lahko CME povzročijo velike magnetne motnje, lahko sprožijo severni sij na veliko nižjih zemljepisnih širinah kot običajno.

Za sredo in četrtek SWPC navaja, da bo aurore mogoče videti "tako nizko kot od New Yorka do Wisconsina do zvezne države Washington", čeprav bo to verjetno odvisno od tega, kako močan bo CME. Poleg tega polarnega sija morda ne bo mogoče videti zaradi oblačnosti, svetlobnega onesnaženja ali če se ne pojavi ponoči. SWPC ni navedel podrobnosti o natančnih časih.

Vir: newsweek.com

Kaj so sončni izbruhi? In zakaj povzročijo izpad radia?

Sončni izbruhi so močni elektromagnetni izbruhi na površini sonca. Moč izbruhov je različna, zato so razvrščeni v kategorije A, B, C, M in X, pri čemer je A najmanj močan, X pa najmočnejši.

Med izbruhi so v njih zbrani intenzivni izbruhi energije in sevanja, ki so škodljivi za prebivalce Zemlje. Razlog, zakaj smo zaščiteni pred takšnimi izbruhi, je zemeljska atmosfera, ki nas obdaja. Vendar pa se lahko v nekaterih primerih velika količina energije sončnih izbruhov prenese v zemeljsko atmosfero, kar povzroči ionizacijo zgornje plasti atmosfere, kar na koncu povzroči izgubo signala, saj se ta plast atmosfere uporablja za radijsko komunikacijo.

So pa sončni izbruhi ključni razlog za naš obstoj – vsaj po mnenju nekaterih znanstvenikov. Zanimivo je, da nekateri znanstveniki pri Nasi verjamejo, da so bile sončne nevihte eden od ključnih razlogov za današnje življenje na Zemlji. Glede na študijo je pred približno 4 milijardami let sonce sijalo le s približno tremi četrtinami svetlosti, ki jo ljudje vidimo danes. Nato so velikanski izbruhi s sončne površine v vesolje izbruhnili ogromne količine sončnega materiala in sevanja. Te sončne eksplozije bi lahko zagotovile energijo, potrebno za ogrevanje Zemlje in jo naredile bolj primerno za bivanje. Poleg tega bi lahko pretvorili enostavne molekule v bolj zapletene molekule, kot sta RNK in DNK, ki sta bistveni za ohranjanje življenja.

»Naše nove raziskave kažejo, da bi lahko bile sončne nevihte osrednjega pomena za segrevanje Zemlje,« pravi Vladimir Airapetian, glavni avtor prispevka in samostojni znanstvenik v Nasinem centru za vesoljske polete Goddard v Greenbeltu v Marylandu.

Vpliv na počutje človeka

Dejstvo je, da če ima sončna nevihta moč uničiti satelite in električne sisteme, seveda vpliva tudi na vsakega posameznika, odvisno od njegove občutljivosti.

Sončne nevihte lahko močno vplivajo na naše psihično in fizično počutje. Nekateri izmed simptomov so izčrpanost, povečana živčnost, anksioznost, tesnoba, nenadni izpadi jeze, agresije, slabost, potreba po bruhanju. Mnogi poročajo o preveliki utrujenosti, "zamegljenih možganih" oz. veliki zmedenosti, težavah z osredotočanjem... Več o vplivih sončnih neviht na naše počutje si preberite v članku TUKAJ. 

Vir: timesnownews.com