To je rek, ki ga ponavljajo številni duhovni učitelji, a ne bi moral biti dlje od resnice!

Teal Swan razbija mit o mnogokrat slišanem reku, ki se širi v spiritualnih skupnostih.

To je rek, ki ga ponavljajo številni duhovni učitelji, a ne bi moral biti dlje od resnice! (foto: profimedia) profimedia
27. 3. 2023

Želim si, da bi v duhovnih skupnostih lahko zavrgli en specifičen rek. Zagotovo ste ga že slišali: “Ljudje se bojimo tega, kar nam je neznano.” Res sem postala alergična nanj, saj ne bi mogel biti dlje od resnice.

Če bi se ljudje po naravi res bali vsega, kar ne poznamo, bi to pomenilo, da bi se dojenček, ko se rodi, bal čisto vsega. Ste že videli dojenčka, ki se boji vsake stvari, ki se mu prikaže pred nosom? Ravno obratno! Najverjetneje jo bo to neznano stvar zgrabil v roko in jo povrhu vsega potisnil še v usta.

Resnica je ta, da se ljudje začnemo bati izključno stvari, ki jih že poznamo. Na primer, ko nas nekaj zaboli (fizično ali psihično), naši možgani prejmejo signal, da ta stvar za nas ni varna. Ko doživimo neko situacijo, v kateri se počutimo zapuščene (in to seveda ni dober občutek), se začnemo bati, da bi spet doživeli ta intenzivni in negativni občutek. 

Bojimo se samo tega, kar že poznamo. In točno te stvari, ki jih že poznamo in se jih bojimo, nato projiciramo v neznane ali negotove situacije. Zato je ključ obvladovanja strahu v tem, da ugotovimo, kaj je tista stvar, ki se je bojimo in jo zdaj projiciramo v neko situacijo. Kaj je razlog, da se je bojimo? To je odličen začetek za razreševanje.

Prirejeno po: Teal Swan