To so znaki, da ima nekdo VELIK EGO

Velik ego je pogosto le oklep nekoga, ki je zelo ranjen in ima slabo samozavest. 

To so znaki, da ima nekdo VELIK EGO (foto: profimedia) profimedia
18. 9. 2022

Terapevtka našteva lastnosti, ki lahko razkrijejo velik ego: 


1. Oseba noče prositi za pomoč, navzven kaže lažno samozavest in daje vtis, da ve več kot vsi drugi in da ne potrebuje pomoči, saj ima urejeno življenje in odnose. Ljudje, ki so resnično mentalno močni, lahko priznajo, da nimajo vseh odgovorov, pravi terapevtka. 

2. Oseba (si) ne bo priznala šibkosti in ranljivosti. Za nobeno ceno. Če obstaja možnost, da bi se razkrila šibka točka, se takšni situaciji takoj izogne. Medtem ko mentalno močni sprejmejo tudi svoje šibke točke in delajo na njih. 

3. Velik ego pogosto vodi do tega, da oseba verjame, da ji ne more spodleteti. Mentalno močna oseba se zaveda, da obstaja možnost za neuspeh – in je dovolj močna, da se z njim tudi spopade. 

4. Oseba skriva svoje napake. Te so neprijetne za vsakogar, toda osebo z velikim egom to boli veliko bolj. Zato veliko energije porabi za skrivanje svojih napak. Mentalno močna oseba se iz lastnih napak uči. 

5. Oseba se močno osredotoča na to, kaj si drugi mislijo. Za takšne skrbi porabi veliko časa in energije – storila bi tudi vse, da bi bila cenjena, pa čeprav na račun lastnih vrednost. Mentalno močni želijo živeti v skladu s svojimi vrednotami, tudi če njihove odločitve niso vedno vsem po godu. 

6. Oseba zanika bolečino. Pretvarjala se bo, da se je stvari ne dotaknejo in ne bo pokazala ali priznala, da je žalostna, prizadeta ali prestrašena. Toda čustvena bolečina ni znak šibkosti, je dokaz, da ste človek, tega se zelo dobro zaveda mentalno močna oseba.

Vir: aktivni.si 

Prirejeno po: Business Insider, Amy Morin