4 Sensini srečni recepti

Recepti za jedi, ki smo jih pripravili na Sensinem kuharskem tečaju Srečna kuhinja.

8. 11. 2012

Jajčka s špinačo

  • 4–5 'kepic' zamrznjene špinače v lističih
  • 2 žlici albuminske skute
  • česen
  • žlička prečiščenega masla (ghee)
  • 2 jajci
  • sol, poper


PRIPRAVA: V ponvi segrejemo žličko prečiščenega masla in dodamo zamrznjeno špinačo. Ko se špinača odtaja, dodamo na drobno nasekljan česen, malo popražimo in dodamo albuminsko skuto ter solimo po okusu. Sestavine razporedimo v tanko posteljico, na katero vlijemo dve jajci na oko. Pokrijemo s pokrovko, da se jajci do konca skuhata v sopari, na blagem ognju. Solimo in popramo po okusu ter postrežemo.

Zelenjavna juha z jajčnimi vlivanci

  • Za jušno osnovo: ostanki zelenjave, kot so steblo brokolija, zelenje cvetače, nekoliko postano korenje, čebula, zelena, koleraba – kar ostane ob siceršnji pripravi zelenjave
  • korenček, cvet brokolija, cvet cvetače ter druga zelenjava po okusu
  • listi peteršilja
  • pasta miso
  • eno surovo jajce


PRIPRAVA: Vso zelenjavo, ki nam je ostala ob siceršnji pripravi obrokov in morda celo ni najbolj sveža, lahko uporabimo za pripravo jušne osnove, iz katere nato pripravimo slastne juhe, zalijemo rižote, golaže in različne omake ...

Zelenjavo stresemo v posodo ter kuhamo 20 minut.

Svež korenček ter cvet brokolija in cvetače na drobno nasekljamo in dodamo vreli jušni osnovi. Jajce skupaj z žličko vode razžvrkljamo v lončku ter ob vilicah v tankem curku vlivamo v juho, ki naj rahlo vre. Juho po okusu začinimo s soljo, poprom in nasekljanimi listi peteršilja. Pasto miso (približno 1 žlička zadostuje za štiri osebe) raztopimo v malo vode in vlijemo v že pripravljeno juho, ki smo jo odstavili z ognja.

Kvinojina solata s kostanjem in tunino

  • 100 g kvinoje
  • 1 majhna konzerva kakovostne tunine
  • 1 bučka
  • 100 g kuhanega in olupljenega kostanja
  • 5 redkvic
  • 1 žlica popraženih sezamovih semen ali pest orehov
  • sojina omaka
  • balzamični kis
  • oljčno olje


PRIPRAVA: Kvinojo skuhamo v vodi (razmerje 1 : 3) in pustimo, da se nekoliko ohladi. Bučko narežemo na kolute in popečemo na žaru, redkvice narežemo. Vse sestavine zmešamo in začinimo po okusu s sojino omako, kisom, soljo in poprom.

Skutna pita Feelgood

  • 5 jajc
  • 250 g polnozrnatih ovsenih kosmičev
  • 400 g skute
  • 200 g albuminske skute
  • 1 zrela banana
  • 1 žlička vanilje v prahu
  • 1–2 dcl riževega mleka
  • 70 g rozin
  • eko limona


PRIPRAVA: Posebej zmešamo ovsene kosmiče, rozine, riževo mleko in eno jajce ter pustimo, da se ovseni kosmiči dobro prepojijo. V drugi posodi zmešamo skuto, albuminsko skuto, eno banano ter začimbe in naribano lupino eko limone. V tretji posodi penasto vmešamo jajca in tej masi dodamo eno žlico ksilitola (naravno brezovo sladilo). Spenjena jajca vmešamo v skutno zmes. Pekač namažemo z maslom in vanj najprej razporedimo ovseno zmes po celotnem pekaču ter tudi po robovih. Nato po celotni površini ovsene zmesi lepo razporedimo še skutno mešanico. Pečemo približno 45 minut na 180 °C.