5 receptov oplemenitenih z bučnimi semeni in bučnim oljem

27. 11. 2015
Deli

Temnozeleno olje intenzivnega okusa, narejeno iz bučinih semen, je prava delikatesa, edinstvena na svetu. Zaradi svojih pomlajevalnih učinkov je dobilo tudi naziv studenec mladosti. To, kar ga dela posebnega, je njegova oreškasta aroma, ki oplemeniti ne le juhe in solate, temveč tudi sir in sladice.

Po nekaterih teorijah o prehrani bi morali uživati tisto, kar nas obkroža – torej sadje in zelenjavo oz. izdelke iz njih, ki rastejo v podnebju, v katerem živimo.

Skladno s tem lahko vsem 'kontinentalcem' predlagamo bučno olje, ki s svojo kakovostjo in okusom ne zaostaja prav veliko za razvpitim oljčnim oljem. Poleg okusnega plodu buča v sebi skriva tudi najbolj hranljive in najokusnejše semenke, ki so nam na voljo vse leto in iz katerih so prekmurski in sosednji prleški kmetje začeli pridobivati okusno olje.

Vsebujejo kalcij, ki ščiti kosti, omega 3 in omega 6 maščobne kisline, ki vzdržujejo ugodno raven holesterola in zmanjšujejo vnetja. So izvor cinka, ki je pomemben za imunski sistem in zdravje prostate, magezija, ki je pomemben pri sproščanju mišic in živcev, in vitamina K, ki omogoča normalno zgoščevanje krvi, ščiti pred osteoporozo in preprečuje staranje celic.

"Nekoč spregledano bučno olje v zadnjem času na račun globalizacije različnih kuhinj in širjenja specifičnih alternativnih kuhinj (vegetarijanske, veganske, makrobiotične ...) končno dobiva pravo veljavo in sloves," pravi Tanja Pinterič iz gostilne Rajh v Bakovcih, ki jo je zares vredno obiskati, če se mudite na severovzhodu naše državice. Tam je namreč doma bogata prekmurska gastronomska tradicija, ki jo mladi rod skrbno varuje in nadgrajuje.

Nerafinirano bučno olje, stiskano iz oljnih buč, ki so zrasle na rodovitnih prekmurskih tleh, je bilo vedno pomemben del tradicionalne prekmurske kuhinje, ki so jo v gostilni Rajh ustvarjalno interpretirali skladno s sodobnim časom.

Bučno olje je najbolj znana avtohtona prekmurska začimba, ki jedem daje specifičen vonj in okus. "Možnosti ustvarjanja z bučnim oljem v kuhinji so neizkoriščene, mogočih je nešteto inovacij. Z bučnim oljem lahko ustvarjate vse – od predjedi do sladic," poudarja Tanja. Najbolje, da poskusite sami! Naši recepti naj vam služijo zgolj kot vir navdiha za vse čute!

Juha rdeče pese z bučnim pirejem in pirino polentoJuha rdeče pese z bučnim pirejem in pirino polento

  • 2 dag masla
  • 2 dag šalotke
  • 0,1 dcl svetlega martinija
  • 20 dag kuhane rdeče pese
  • sol
  • kajenski poper
  • mleta kumina
  • krompir
  • kisla smetana
  • bučno olje
  • pirina polenta

Juha: Šalotko prepražimo in zalijemo s svetlim martinijem. Dodamo vodo, začimbe in rdečo peso. Ko vse skupaj prevre, v mešalniku dobro premešamo.

Bučni pire: krompir skuhamo v slani vodi, dodamo kislo smetano in bučno olje ter pretlačimo.

Pirina polenta: polento skuhamo, dodamo malo oljčnega olja in vejico rožmarina.

Sestavljanje krožnika: na sredino nabrizgamo mehko pirino polento, na njo bučni pire, okrog pa polijemo pesino juho in posipamo s praženimi bučnimi semeni.

Tanke rezine račjih prsi na solati z bučno majonezoTanke rezine račjih prsi na solati z bučno majonezo

  • 1 kos račjih prsi (file)
  • sol
  • poper
  • bučno olje/majoneza

Račje prsi solimo, popramo in oblijemo z bučnim oljem. Zavijemo jih v živilsko folijo in jih mariniramo tri dni. Nato jih rahlo opečemo in ohladimo ter zamrznemo.

Ob postrežbi jih vzamemo iz zamrzovalnika in jih narežemo na tanke rezine, položimo na motovilec, pokapljamo z bučnim oljem, posipamo z ostružki parmezana. Solimo in popramo ter okrasimo s čipsom rdeče pese, drobtinami ajdovega kruha in bučno majonezo.

Piščančji medaljoni z bučnimi semeni in ajdovo kašo z jurčki (za 4 osebe)

  • 60 dag piščančjega fileja
  • 2 jajci
  • 3 žlice moke
  • sol
  • pest bučnih semen
  • 2 žlici bučnega olja

Piščančji file narežemo in oblikujemo v medaljončke, solimo in povaljamo v moki, nato pa v jajčni panadi (jajčna panada: jajca, bučna semena in dve žlici bučnega olja premešamo z metlico). V ponvi segrejemo olje in medaljone na hitro ocvremo.

Ajdova kaša z jurčki:Ajdova kaša z jurčki:

  • 4 večje žlice ajdove kaše
  • sol
  • 1 glavica čebule
  • 1 kos česna
  • 4 lepi jurčki
  • muškatni orešček
  • poper

Ajdovo kašo skuhamo v slani vodi in jo odcedimo. V ponvi segrejemo malo olja in dodamo nasekljano čebulo in česen. Ko stekleno porumeni, dodamo na rezine narezane jurčke in pražimo. Dodamo še nekaj tekočine (jušna osnova ali voda) in ajdovo kašo. Pustimo, da se duši, solimo, popramo in dodamo malo mletega muškatnega oreščka. Na krožnik položimo ajdovo kašo in na vrh piščančje medaljone ter okrasimo s svežimi zelišči.

Bučna tortica z malinamiBučna tortica z malinami

Biskvit:

  • 4 jedilne žlice sladkorja
  • 5 jedilnih žlic moke
  • 5 jajc
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici bučnega olja
  • 1 žlica zmletih bučnih semen


Rumenjake ločimo od beljakov, iz beljakov naredimo sneg, vmešamo sladkor in vanilin sladkor. Dodamo rumenjake in počasi na rahlo vmešamo moko. Pečico dobro ogrejemo na 200 stopinj in pečemo 15 minut. Biskvit ohladimo in izrežemo kroge.

Lahka mlečna krema:

  • 5 žlic maskarponeja
  • 2 žlici jogurta
  • 2 žlici sladkorja

Vse sestavine premešamo in ohladimo v hladilniku. Na kroge iz biskvita nabrizgamo mlečno kremo in zgoraj okrasimo z malinami, okrog pa potrosimo bučna semena.

Sladoled z bučnim oljem in semeni

Vaniljev sladoled razporedimo po desertnih krožnikih, prelijemo z bučnim oljem in potresemo z bučnimi semeni.

Sladoled z bučnim oljem in semeni

Preberite še: Oljno-beljakovinska prehrana

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez