Ali slišite glas narave?

Medtem ko naš planet umira, si nekateri še vedno zatiskajo oči. Morda zato, ker Zemljo dojemajo kot stvar in ne kot živo bitje in kot naš skupni dom. Poglejmo si,  kako spet vzpostaviti stik z naravo in ob tem okrepiti svojo notranjo moč.

Ali slišite glas narave? (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
7. 12. 2019

Nepredvidljivo vreme, onesnažena 'pitna' voda, vedno bolj umetna hrana, izginjanje gozdov in živalskih vrst... so samo nekatere od posledic človeškega neodgovornega ravnanja z naravo. Kljub temu, da posledice čutimo vsi, si mnogi še vedno nočejo priznati, da je karkoli narobe. Verjetno se jim zdi, da bo do prave katastrofe prišlo šele daleč po njihovi smrti in zato mislijo, da se jih to ne tiče.

En človek morda res ne more rešiti planeta, a prav vsak posameznik lahko prispeva k ohranjanju okolja – z majhnimi koraki, kot je vestno recikliranje, zavedno potrošništvo, prizadevanje za zdrav življenjski stil, ki povzroča minimalno škodo, širjenje hvaležnosti za vse, kar nam je dano, pazljivost na lastna dejanja in da - tudi na lastne misli... 

Duhovna povezanost z naravo in naravnim

Kadar smo mentalno "razdrobljeni" in nimamo časa poslušati niti sebe, seveda ne moremo slišati glasu narave. Tega lahko slišimo šele, ko smo vsaj približno umrijeni. Da bi spet vzpostavili stik z naravo, moramo iti globlje vase. Če se naravi približamo z odprtim srcem, iz duhovne perspektive, hitro spoznamo, da je od nje odvisno praktično vse in da moramo materi Zemlji dati nekaj v zameno. Vsaj spoštovanje.

Ko se povežemo z živalskim svetom in z rastlinami, začutimo njeno pravo moč in obenem spoznamo svojo majhnost. Ego izgine in vse, kar nas zanima, je sinergija sobivanja na tem čudovitem planetu. Klišejsko, pa vendar, na koncu smo res vsi eno.

Stare kulture so živele po teh načelih, nekatere družbe še vedno negujejo globoko povezanost z naravo … moderni zahodnjaški svet pa je na to več ali manj pozabil. Čeprav morda prebivamo v velikem mestu, v betonski džungli, kjer se dušimo v izpuhih in pijemo trdo vodo, nas narava še vedno obdaja. Dihamo (bolj ali manj) svež zrak. Vsak dan nas zbudi sonce in nad nami plavajo oblaki. Voda, ki priteče iz pipe, ko se umivamo ali čutimo žejo, priteče iz naravnega izvira.

Vsi smo otroci narave in zasluži si naše spoštovanje!

Narava je potrpežljiva in ljubeča

Narava nas ne bo nikdar zapustila. Potrpežljivo čaka, da se vrnemo v njeno naročje, da ji namenimo nekaj pozornosti. V zameno pa nam bo razkrila svoje zdravilne moči. Kar poglejte otroke, kako srečni in umirjeni so, kadar se igrajo zunaj – narava ima svoj čar.

Narava bo prepoznala našo božansko luč tudi, če smo jo dolgo časa ignorirali in se zdaj spet počasi vračamo k njej. Ko bomo nekaj časa zavestno preživeli z njo, bomo hitro spoznali, da ima vsaka živa stvar svojo zavest. Da ima vsaka stvar, od minerala do vodne kapljice, svoj namen – vključno z nami. Prišli smo s posebno nalogo.

Kako se lažje povezati z Zemljo?

 • Pojdite na sprehod v gozd, objemite kakšno staro drevo. Prisluhnite mu.
 • Hodite bosi po rosi ali zemlji. 
 • Položite piknik odejo na travnik, ulezite se na tla in začutite vibracijo Zemlje.
 • Prepustite se vetru, naj vam počeše lase.
 • Sprehodite se ob morju in vdihavajte vonj po soli ali po gozdu in vdihavajte vonj gozda... 
 • Zaplavajte ali samo potopite roko v kristalno čisti vodi ter dovolite, da vas očisti.
 • Če vam pot prekrižal žival, se ji zahvalite, da vam je bilo dano srečanje z njo. 
 • Opazujte ptice v letu. Prisluhnite njihovemu petje. Tudi njim se v mislih zahvalite za lepo vzdušje, ki ga ustvarjajo.
 • Pobožajte cvetlico ali travno bilko. Bodite pozorni na njeno teksturo in na njen vonj.

Narava deluje telepatsko, ni vam treba govoriti na glas. Z njo se lahko povežete tudi pred spanjem, in sicer tako, da si v misli prikličete vse slike, ob katerih ste osupnili. Lep sončni zahod, zvok slapu, ki ste ga nedavno obiskali …

Morda se vam narava oglasi tudi v sanjah – preko sporočil duhovnih bitij, ki so z njo globoko povezana.

Narava nas uči in zdravi

Bodite pozorni. Čutni in zaupljivi. Iskreni in potrpežljivi. Ne zahtevajte preveč in ne bodite vsiljivi. Tisto, kar vam je namenjeno, boste prejeli. Čudite se! Prebudite otroka v sebi, naj vas preplavi igrivost, zasanjajte se ob pogledu na oblake, opazujte, kako se prebuja mavrica, ko po dežju posije sonce. Narava ves čas reflektira vse okrog sebe in deli svojo modrost z vsemi, ki so pripravljeni poslušati. Vzpostavite torej prijateljski odnos z vsemi živimi bitji z zavedanjem, da smo vsi enakovredni, in bogato boste poplačani.

Narava ne gleda na smrt tako kot mi, ljudje. Ves čas se spreminja. V njej vlada cikličnost. Če znamo izraziti hvaležnost za vse njene darove in učenja, nam bo vračala z neizmerno podporo. 

Kako izražati hvaležnost:

 • Zahvalite se vsakič, preden pojeste obrok, ki ga sestavljajo njeni darovi.
 • Skrbite za vrt.
 • Na izletih ali na sprehodih pobirajte s tal smeti (četudi niso vaše).
 • Ne uporabljajte škodljivih snovi za čiščenje doma, saj obstaja mnogo bolj zdravih alternativ.
 • Čim manj svetlobno onesnažujte.
 • Ustvarite lasten kompost.
 • Pridružite se lokalnim akcijam za čiščenje rek, parkov in drugih naravnih površin.
 • Podpirajte ekološko kmetijstvo.
 • Izogibajte se kupovanju mesa, ki je pridelano v nehumanih pogojih. Če bi radi okrepili svoje zdravje in povečali pretok energije skozi telo, poskusite vegetarijanski oziroma veganski način prehranjevanja.
 • Kupujte izdelke, ki so okolju prijazni.

Ko bomo znali prisluhniti naravi, bomo bolj povezani tudi s svojo dušo in telesom. Spremenil se bo naš odnos do materialnih stvari, ne bomo več hrepeneli po nezdravi, mrtvi hrani. Raven naše energije bo višja, kar se bo poznalo tudi pri delu in na vseh naših odnosih. Postali bomo bolj sočutni in nežni – tako do drugih, kot do sebe. Umirili bomo um in ljudje se bodo čudili, zakaj kar na enkrat izgledamo bolj veseli, smo bolj sproščeni in pozitivno naravnani. Vse, kar bomo širili v okolje, se bo obrestovalo. Zato poskrbimo, da bodo tudi naše misli čiste. Narava nam nudi brezpogojno ljubezen. Vse, kar moramo storiti je, da jo sprejmemo in smo zanjo hvaležni. Narava pozna naše srce.

VH, Navdih: Jessie Klassen; Conscious Reminder

Preberite še:

Ali razumete sporočila svetih živali?

ali pa

Ko ne veste, kaj storiti v življenju, pojdite v naravo