Za vse čute Promocijsko sporočilo

Ayurvedski nasveti, ki pripomorejo k očiščenju telesa in vzpostavljanju ravnovesja

9. 11. 2017
Deli
Ayurvedski nasveti, ki pripomorejo k očiščenju telesa in vzpostavljanju ravnovesja (foto: Thermana Laško)
Thermana Laško

Ayurveda, indijska tradicionalna medicina, ki v današnjem sodobnem tempu življenja marsikomu pomaga pri odpravljanju zdravstvenih tegob, človeka obravnava celostno. Uči ga, kako živeti v harmoniji z naravo in mu pomaga živeti zdravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje. 

Ker sloni na zakonitostih in delovanju narave, so ayurvedska priporočila močno odvisna tudi od letnih časov. Jesen velja za enega najmanj stabilnih letnih časov. Nestabilnost v naravi pa se lahko odraža tudi v človeku, ki je v jesenskem času še bolj podvržen spremembam v počutju in zdravstvenim težavam. 

Ayurveda v jesenskem obdobju predlaga razstrupljevalne procese. Razstrupljanje pripomore k temu, da se jesenska nestabilnost čim manj odraža na našem zdravju in dobrem počutju. Z jesenskim čiščenjem stabilizirate svoje notranje ravnovesje, svojo energijo in zdravje ter se pripravite na zimo. 

Jesen lahko močno pripomore k neravnovesju doše Vata, kar se lahko kaže v obliki suhe kože, nohtov, las, anksioznosti, nespečnosti, zaprtja, razpok v sklepih itd. 

Dr. Ajith Chakrapani iz Thermana&Veda Ayurveda centra, ki se nahaja v Thermani Laško, je zato pripravil nekaj kratkih ayurvedskih nasvetov, ki pripomorejo k očiščenju telesa in vzpostavljanju ravnovesja med došami: 

Thermana LaškoSrkanje vroče - tople vode

Topla voda ohrani telo toplo in olajša samo čiščenje telesa. Topla voda odlično pripomore pri izpiranju toksinov iz telesa in povečuje prebavni "ogenj". Vselej velja upoštevati ayurvedski nasvet, da se je dobro hladnim ali celo ledenim pijačam venomer izogibati. 

Srkanje toplega zeliščnega čaja

Najboljša izbira  za jesenski čas je svež ingverjev čaj, čaj iz kumine in koriandra, komarčkov čaj ... Očiščenje mora potekati brez vseh sladkorjev, tudi medu se je treba izogniti, dokler se telo ne očisti.

Vključite veliko toplih olj v prehrano

Segreta olja se lahko doda v vsako jed, saj bo ohranilo toploto v telesu. Ayurveda priporoča sezamovo ali mandljevo olje. Ayurvedska kulinarika podpira tudi  ghee maslo, ki ga je mogoče vselej uporabljati, saj pozitivno vpliva na vse tri ayurvedske doše.

Izvajajte vsakodnevno masažo s toplim oljem

Kadar doša Vata deluje prekomerno in to se pogosto zgodi ravno v jesenskem času, je priporočljivo izvajati masažo s toplim oljem. S tem "umirimo" došo Vata, hkrati pa pospešimo razstrupljanje toksinov, ki so shranjeni v globokih tkivih. Masažo je najbolje opraviti vsako noč pred spanjem, pri tem se priporoča uporaba sezamovega olja.

Prepotite se!

Potenje je odličen dodatek k vsakemu čiščenju in pomaga razstrupljati telo na globlji ravni. Ayurveda priporoča vsakodnevno izvajanje joge, ki ima številne koristi - osveži um, izboljša koncentracijo in spomin, zmanjša stres ...

Ayurvedski jesenski meni

Soni K. Chakkappan je ayurvedski chef v Thermana&Veda Ayurveda centru. Za bralce www.sensa.si je pripravil vzorčni ayurvedski jesenski meni:

ZAJTRK:

  • topli oves, začinjen z začimbami bučne pite in mandljevim maslo
  • topel čaj

KOSILO:

  • Izbrane beljakovine
  • beli ali rjavi riž
  • Čaj iz klinčkov (prevrite 4-5 celih klinčkov v 250 ml vode)

VEČERJA:

  • Juha iz prevrete zelenjave, obarjenega paradižnika, riža. Začinite po okusu s soljo in poprom.
  • Hrustljav kruh rahlo namažite z ghee maslom ali navadnim maslom.

Thermana Laško

Thermana&Veda Ayurveda center do konca leta nudi 15% popust na ayurvedske programe, v katere je med drugim vključen začetni in zaključni posvet pri specialistu ayurvede z izdelavo individualnih terapij in dietnega načrta, vsakodnevni posvet pri specialistu ayurvede, 2 ayurvedska tretmaja na dan, ayurvedski prehranski dodatki, zeliščni ayurvedski čaj na voljo ves čas bivanja, neomejeno kopanje in savnanje, ...

Podrobnosti najdete na www.thermana.si/paketi-ponudbe/ayurveda-programi ali na 080 81 19.