Čas za šipek in bezeg

10. 11. 2010
Deli

Vrsto let sta bili ti dve vrsti sadežev skorajda pozabljeni, zato je še toliko lepše, da sta trpko aromatični bezeg in sladko-kiselkasti šipek znova našla pot do nas.

Bezeg

Mnogo ljudi ga pozna tudi pod imenom bezgove jagode. Sok je preizkušeno domače zdravilo proti prehladu. Slasten pa je tudi v obliki želeja in kot bezgova juha.

Zdravilni učinek

Bezeg vsebuje veliko vitamina C, kalija in eteričnih olj. Sok pomaga pri prehladu in povišani temperaturi.

Kdaj obiramo bezeg?

Odrežite le kobule z zrelimi črnimi sadeži. Nezreli sadeži povzročijo bruhanje in drisko.

Pozor, strupeno!

Tudi zreli sadeži vsebujejo nekaj strupa, zato nikoli ne jejte surovih.

Bezgov sok

Operite bezgove kobule. Potrgajte jagode in izločite nezrele. Nato jih 15 minut kuhajte v majhni količini vode. Iztisnite skozi čisto krpo. Slastna osnova za marmelade, sirupe, likerje ali juhe.

Bezgova juha

Zavrite liter bezgovega soka, limonino lupinico, 1 cimetovo paličico in 2 klinčka. Zgostite z žlico škroba. V drugi posodi skuhajte krhlje jabolk, ki jim dodate sladkor in limonin sok. Zraven teknejo žličniki iz snega beljakov.

Šipek

Po cvetenju se na rožnih grmih pokažejo žareče rdeči plodovi. Lahko jeste surove ali pa jih predelate v žele, liker ali čaj.

Kdaj obiramo šipek?

Ko postane mehak na otip in se lepo loči od stebelc – po navadi nekje do novembra. Pozneje ga boste obirali, slajši bo, zato imate še čas, da poiščete najbolj zrele plodove.

Pozor, pečke!

Naj bo surov ali kuhan: šipku odstranite vse pečke. Njihove dlačice dražijo kožo in sluznico.

Zdravilni učinek

Šipek vsebuje veliko vitaminov. Krepi imunski sistem in deluje diuretično.

Šipkov žele

Veliko sadežev skuhajte do mehkega in jih nato pogladite skozi cedilo. Prestrezite liter soka, mu dodajte cimetovo paličico in malce limone ter pustite, da vse skupaj počasi vre približno 5 minut. Dodajte 500 g želirnega sladkorja in pustite vreti še 5 minut.

Šipkov liker

Preden boste šipek predelali v liker, žele in podobno, sadeže prepolovite in odstranite pečke. Dobro jih operite. Posušen šipek brez pečk je čudovit sadni čaj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol