Či gong (Qi gong)

Ste kdaj pomislili, da nam lahko čustva dnevno odvzamejo tudi do 70% življenjske energije, ki bi jo lahko smotrno uporabili za kaj drugega? Anita Nina Kajtezovič nam je na februarskem Sensa vikendu v Bohinju dala okusiti delček tega, kako se lahko s či gongom umirimo, razumemo, nadzorujemo in veselimo se že Sensa vikenda v Portorožu od 17. do 19. maja, ko bomo znova imele priložnost to starodavno veščino pod Anitinim vodenjem občutiti, malce bolj razumeti in osvajati tehnike, ki nas bodo približale sebi. Več o Sensa vikendu na www.sensa.si.

9. 5. 2013

Či gong je čudodelna taoistična veščina

Či gong je notranja veščina, ki združuje nežne, navznoter fokusirane gibe, položaje in celo telesno dihanje. Či gong nas uči aktivirati, usmerjati in voditi življenjsko energijo – či. To energetsko veščino so razvili starodavni ljudje na Kitajskem, ki so živeli v skladu z naravo in so zato dodobra spoznali pretok življenjske energije – Či v naravi in znotraj sebe. Obvladovanje čija so uporabljali za krepitev zdravja in duhovni samorazvoj. Zaradi svoje enostavnosti in učinkovitosti (krepi telo, um in duha) je či gong razširil na stotine tehnik, ki se lahko izvajajo bodisi v gibanju kot ples (Taiji či gong), stoje, sede ali leže (Dao yin).

Či gong krepi naše potenciale na vseh področjih

Či gong se veliko uporablja na Kitajskem kot del tradicionalne kitajske medicine in je vključen v učni načrt kitajskih univerz. Či gong praksa ima preventivno in kurativno funkcijo. Povečuje samoobnovitvene sposobnosti in krepitev lastnih potencialov samoobnavljanja. Po vadbi občutimo več energije, smo motivirani in sproščeni. Duševni stres in fizične napetosti se odpravijo, ustvari se splošno ugodje in zadovoljstvo. Enostavne či gong vaje podarijo višje nivoje zdravja, izboljšajo spolno življenje in omogočijo večjo delovno učinkovitost!

Izboljšuje naše zdravstveno stanje

Z redno vadbo se uravnava previsok krvni tlak na sprejemljive vrednosti, sproščanja živčnega sistema, kar je pogoj za bolj stabilno duševno stanje, jasnost in sproščenost. Izboljša se tudi delovanje telesne presnove med in po izvajanju vadbe. Tisti, ki redno izvajajo či gong, se manj stresno odzivajo na določene situacije, kar prispeva k znižanju arterijskega pritiska, znižanju koncentracije krvnega sladkorja, k sprostitvi mišičnega tonusa,...

Po daljšem obdobju izvajanja či gonga je večina ljudi duševno bolj sproščena ter zna bolje opraviti s stresom. Izboljša se jim koncentracija, bolje spijo, manj sanjajo. Njihov nivo energije se zelo poveča, ne glede na to, kar počnejo.

Či gong poravna telesne fiziološke funkcije na bolj učinkovitem nivoju. Zato ga lahko izvajamo v primeru motenih fizioloških funkcij, predvsem pri duševnih, srčno-žilnih in dihalnih težavah.