Čokoladno-kokosova potica

31. 12. 2011
Deli
Čokoladno-kokosova potica

Za dobro popotnico v leto 2012, si privoščite pravo slovensko potico, tokrat sicer malce bolj eksotično – s kokosom in čokolado.

Sestavine za testo:

  • 500 g mehke moke • 50 g kakava v prahu • sol • 100 ml mlačnega mleka
  • 1 zavitek kvasa • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička moke • 100 g masla
  • 100 ml sladke smetane • 3 rumenjaki
  • 1 jajce • 3 žlice sladkorja
  • naribana lupinica 1 limone iz ekološke pridelave • 100 ml mlačnega mleka po potrebi


Priprava testa:

1 Moko že dan pred peko postavimo blizu peči, da se ogreje in dobro posuši.

2 Na dan peke moko in kakav presejemo v veliko skledo in dodamo sol.

3 V posodico z mlačnim mlekom nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in moke ter gladko zmešamo z metlico. Pustimo, da se njen volumen podvoji.

4 Na blagem ognju stopimo maslo. Odstavimo, primešamo smetano, jajca, sladkor in limonino lupinico.

5 Vzhajan kvas dodamo k moki, prilijemo maslo z jajci in umešamo z mešalnikom z vijačnima metlicama. Po potrebi dodamo malo mleka. Dobro pregneteno testo bo bolj rahlo in voljno, zato smo pri gnetenju vztrajni.

6 Oblikujemo kepo voljnega testa, jo položimo v skledo, prekrijemo s krpo in pustimo vzhajati uro do uro in pol.

7 Medtem pripravimo nadev.

Sestavine za nadev:

• 450 ml sladke smetane • 50 g masla • 400 g kokosove moke • burbonska vanilja • 3 rumenjaki • 3 beljaki • 15 dag sladkorja

Priprava nadeva:

1 Zavremo sladko smetano in v njej stopimo maslo.
2 V vrelo smetano stresemo kokosovo moko, dobro premešamo. Posodo postavimo v korito, napolnjeno s hladno vodo, in ohladimo.
3 Ohlajenemu kokosu in smetani dodamo rumenjake in vaniljo ter dobro premešamo.
4 Beljake stepamo, da se spenijo in rahlo zgostijo. Dodamo polovico sladkorja in stepamo dalje. Ko sneg postane tako čvrst, da se oblikujejo vršički, ko iz njega dvignemo metlici za stepanje, dodamo preostali sladkor. Stepamo še toliko časa, da dobimo gladko, sijočo kremo.
5 Beljake nežno primešamo kokosu.

Izdelava potice:

Sestavine:

  • testo, ki je med vzhajanjem vsaj
  • podvojilo svoj volumen
  • žlica stopljenega masla
  • kokosova krema
  • maslo in moka za pekač
  • 1 jajce, ki ga stepemo z malo mleka


Priprava:
1 Testo razvaljamo v kvadrat, velik približno 50 x 50 cm.
2 S čopičem ga premažemo z maslom, da se bo krema prijela testa.
3 Po testu z lopatko razporedimo kremo, ki je precej gosta, zato si pomagamo tudi z rokami.
4 Potico tesno zvijemo.
5 Položimo jo v z maslom namazan in z moko posut pekač v obliki venca.
6 Potico premažemo s stepenim jajcem in jo večkrat prebodemo z dolgo iglo.
7 Postavimo jo v hladno pečico, ki jo vključimo na 170 stopinj.
8 Medtem ko se pečica segreva, bo potica vzhajala. Potico pečemo 50 do 60 minut od trenutka, ko se pečica segreje na želeno temperaturo.
9 Na polovici peke jo prekrijemo s papirjem za peko, da se skorjica ne bi preveč zapekla.
10 Pečeno stresemo na mrežico za hlajenje, prekrijemo s krpo in ohladimo.
11 Potico hranimo ovito v aluminijasto folijo ali v nepredušno zaprti posodi. Lahko jo tudi zamrznemo.

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez