Čudovita divja zelišča spomladi, sredi poletja in na jesen

9. 5. 2011
Deli

Poleg divjih rastlin začnejo na pomlad poganjati različne samonikle užitne rastline. Tako imamo vso pomlad čas za nabiranje mladih poganjkov, popkov ali že listov.

Navadno so najbogatejša najdišča v dolinah rek in potokov, na travnikih, tudi po gozdovih, nekaj rastlin pa lahko najdemo na domačem vrtu. Ni vse plevel, kot bi sprva mislili.

Poletje pa je čas divjih začimbnic, ki jih nabiramo v višjih legah, po travnikih in gozdovih. Nekatere divje rastline še enkrat poženejo v jeseni.

Nekatere mlade in mehke poganjke, liste, popke in cvetove lahko jemo surove, na primer v solatah. Tiste bolj trde lahko skuhamo na pari in jih pripravimo kot prilogo. Lahko pa seveda skuhamo tudi okusno enolončnico. Posušena divja zelišča seveda lahko uporabimo kot začimbe, iz divjih plodov pa lahko skuhamo marmelado, naredimo vino in kis.

Marjetica

Kruh z maslom in marjeticami – preprosto prelepo!

Sestavine: polnozrnat kruh, maslo, marjetice in drobnjak

1. Rezino kruha namažite z maslom.

2. Marjetice operite in jim odstranite peclje.

3. Kruh z maslom obložite s cvetovi in dodatno potresite z nasekljanim drobnjakom.

Namig: Iz posušenih cvetov in lističev lahko skuhate čaj.

Regrat

Med iz regrata – sladko presenečenje!

Sestavine: 400 g regrata, 2 l vode, 2 rezini biolimone, 2 kg sladkorja

1. Cvetove in limono 15 minut kuhajte v vodi in pustite, da se 24 ur hladi.

2. Precedite skozi kuhinjsko krpo.

3. Dodajte sladkor in kuhajte 5 ur.

4. Prelijte v kozarec.

Vsaka želja: Vsaka želja naj bi se izpolnila, če v kožo vtrete malce regrata.

Dišeča perla

Bovla z dišečo perlo – prija spomladi

Sestavine: 2 šopka dišeče perle, 50 g sladkorja, 2 steklenici belega vina, 1 steklenica sekta

1. Dišečo perlo operite.

2. Namočite v pol litra vina, ki ste mu dodali sladkor.

3. Vse skupaj prelijte v posodo za bovlo in dodajte preostalo vino ter sekt.

Proti moljem: Posušena dišeča perla bo v omari uspešno odganjala molje.

Čemaž

Čemažev pesto – odličen za k testeninam!

Sestavine: 400 g čemaža, 80 g pinjol, 80 g ovčjega sira (pekorino), 250 ml olivnega olja, poper, sol

1. Čemaž dobro operite.

2. Vse sestavine zmeljite v mešalniku.

3. Dodajte sol in poper.

4. Shranite v kozarcu, ki ga dobro zaprete s pokrovom.

Opozorilo: Čemaž je podoben dvema zelo strupenima rastlinama, in sicer šmarnici in podlesku, ki pa ne dišita po česnu. Zato previdno! Če niste povsem prepričani, ga raje ne uporabljajte.

Kopriva

Čaj iz koprive – odvaja vodo iz telesa!

Sestavine: 1 do 2 žlički posušene koprive ali pa pest svežih koprivinih listov, 250 ml vode

1. Sveže liste drobno nasekljajte.

2. Prelijte z vrelo vodo.

3. Pustite stati od 3 do 4 minute.

Lepa sijoča polt: Parna kopel iz koprive bo kožo na vašem obrazu očistila in jo naredila bolj sijočo.

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez