Poletje - dnevi za ležernost

Poletje je v polnem razmahu in tu so spet dnevi, ko si lahko privoščimo – brezdelje. Poležavanje na plaži, dolge jutranje kave v prijetnem lokalčku, ki minevajo v neobveznih in sproščenih pogovorih s prijatelji, umirjeni sprehodi, branje, obisk wellnessa ...

25. 6. 2013

To so male radosti, ki dajejo našemu življenju resničen smisel in lepoto.

Lenobnost je eno od naravnih stanj človeka, je priložnost, da se po napornih izzivih razbremenimo, odklopimo, oddahnemo … Lenobni trenutki, ko ne počnemo (skoraj) ničesar, so nujni za naše zdravje, dobro počuje in notranje ravnovesje.

Takaj je nekaj idej, kako si dragocene poletne trenutke, ko si lahko privoščimo razkošje brezdelja, še polepšamo:

  • Meditacija na plaži: ležimo na ležalniku ali brisači, zapremo oči, zavedamo se svojega telesa in samo dihamo. Vdih, izdih, vdih, izdih. Ritma dihanja ne spreminjamo, le spremljamo naš naravni ritem. Kmalu se bomo začeli počutiti zelo prijetno, naše razpoloženje in čutne zaznave se bodo naravno dvignili. Ko odpremo oči, bomo bolj sproščeni, barve, zvoki, vonji in okusi pa intenzivnejši.
  • Moja poletna vizualizacija: Vsi v sebi nosimo skrite želje. Naše misli ustvarjajo, poletje je čas, ko lahko na prijeten način pritegnemo energije in dogodke, ki bodo vodili k uresničitvi naših želja. Spet zapremo oči in si v mislih predstavljamo številke od 10 do 0. Zdaj si predstavljamo svojo željo izpolnjeno. Igrajmo se z detajli, čutimo, vidimo, tipajmo, okušajmo naše izpolnjene sanje. In predvsem in najpomembnejše – čutimo sebe. Dovolimo si doživeti dobre občutke ob tem, ko lahko živimo svoje sanje, začutimo, kako se čuti, ko je naša želja, ki je morda v našem srcu že od otroštva, izpolnjena. Ne podcenjujmo velike moči jasno usmerjene misli in energije, podprte z našo polno čutno zaznavo. Z jasno mislijo, fokusiranim umom in manj akcije naredimo veliko več kot z raztresenim umom in veliko akcije.
  • Bosi po peščeni plaži: razkošje bosih nog v (ne preveč) razgretem pesku. Ležeren bosonog sprehod, sami ali v dvoje – z nekom seveda, ki vam je pri srcu, v čigar družbi vam je prijetno. Za smske – še vedno vam ostane vizualizacijski sprehod. Če veste, kaj si želite, verjamete, da si to zaslužite, in ste pripravljeni svoje darilo sprejeti, vam skoraj obljubim lahko, da bo sprehod v dvoje naslednje poletje vaša resničnost, za pogumnejše morda že letos …
  • Opazovanje lepote: sedite na plaži in samo ste in opazujte: igro in nedolžno lepoto otrok, peščeni grad, zapeljive poletne ženske nasmehe, bližnji borovec in njegov mediteranski vonj, približevanje in oddaljevanje valov. Opazujte in izberite prizore, ki  se vam zdijo lepi. Po nekaj minutah boste spoznali, da je svet poln malih lepot, ki jih v vsakdanjem hitenju niti ne opazimo več ali pa se nam zdijo samoumevne.Če ste na počitnicah s svojim partnerjem in je vaš objekt opazovanja nasprotnega spola, morda ne bo odveč previdnost! Sončna očala so čudovit pripomoček za diskretne poglede.
  • Večeri ob ognju: ogenj je element, ki ogreje našo dušo in odpre srce. Privoščite si taborjenje v naravi, zvečer zakurite ogenj in uživajte. S svojim ljubim ali ljubo v romantičnih trenutkih, s prijatelji ob dobrem pogovoru ali pesmi, če smo sami, pa se naučimo uživati sami s sabo, doživljati izpolnjene trenutke, ko smo popolnoma samozadostni in zadovoljni v svoji samoti.
  • Plesna zabava: na počitnicah ste, da se sprostite, spočijete in se zabavate. Privoščite si obisk bližnje plesne terase ali disko kluba. Vseeno je, če se vam zdi, da ste to fazo že prerasli, da ste najstarejši v klubu … Privoščite si pogumno avanturo in se prepustite dogajanju ter glasbi. Ples je čudovita sprostitev in zabavna rekreacija. Za mladostniško razposajenost, brezskrbnost in razposajenost pa tako ali tako ni nikoli prepozno!
  • Humor! Smeh je nepogrešljivo sredstvo za sprostitev. Smešne knjige, filmi, nadaljevanke … Še bolje, obkrožite se z zabavnimi ljudmi in družbo. Morda vam pomagajo spet odkriti zabavljača in veseljaka v vas!

Dijana Tara Sever

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri