Gastronomska avantura: za srijemsko mizo

Če želite pobegniti od vsakdana in se znebiti stresa, je čas, da obiščete Vukovarsko-srijemsko županijo. Tu vsak letni čas ponuja svoje plodove in pri izbiri časa obiska se ne morete zmotiti. Pomlad ponuja čistost svežih živil, pridelanih s pridnimi rokami lokalnega prebivalstva, poletje sladko sadje, ki je dozorelo na vročem slavonskem soncu, jesen s široko roko podaja rujno grozdje, ki ga izkušeni vinarji pridelajo v vrhunska vina, zima in čas kolin pa krasijo simboli slavonske gastronomske ponudbe – kulen, kulenova seka, slanina, ocvirki … 

18. 4. 2019 | Promocijsko sporočilo

(photo: Mario Romulić)

Doživetje gastronomije Srijema in Slavonije pomeni srečanje z zgodovino teh krajev ter stoletno prežemanjem različnih običajev, kulture in dediščine. Okušanje jedi, pripravljenih iz skrbno pridelanih živil, pomeni, da začutimo celoten trud pretekle skrbi v zvezi s hrano in razkrivanje najboljšega.

(photo: Sanja Mijac)

Pomembna značilnost kuhinje Slavonije in Baranje so obilne porcije ter okusne in bogato začinjene jedi. Tu se hrana ne deli na zdravo in nezdravo, temveč do hrane velja le odnos globokega spoštovanja. Na vzhodu Slavonije življenje teče počasi in v skladu z naravo: je čas setve ali žetve ali trgatve, s prvim snegom pa pride čas kolin. Vsak letni čas od človeka zahteva trud in čas, a obilno ga nagradi s svojimi plodovi, ki potem s skrbnim kombiniranjem privede do pravih gastronomskih užitkov.

(photo: Sanja Mijac)

Z aperitivom bi morali začeti obrok povsod, ne samo tukaj. V Srijemu je žganje veliko več kot tradicionalen aperitiv: je napitek, ki nas pozimi greje, poleti hladi, vedno pa nam da pogum in razveže jezike. Čeprav je slivovka najbolj razširjeno žganje v Slavoniji, vsekakor poskusite tudi jabolčno in višnjevo žganje, hruškovec ali marelično žganje.

Za predjed se po navadi postreže slavonski kulen, sveži kravji sir, posut s sladko papriko, in slavonska šunka z različno kislo zelenjavo. Topla predjed je čobanac (pikanten golaž iz divjačine, junčjega, svinjskega ali ovčjega mesa), bogata domača kokošja juha z domačo testenino - tarano ter piščančji ali ribji paprikaš.

(photo: Sanja Mijac)

Sledi raznovrstna ponudba specialitet iz rečne ribe – krapa, jesetra, soma ali ostriža ali mesnih specialitet - kotlovine, žara in zrezkov, polnjenih s slavonsko šunko, slavonskim kulenom, sirom in gobami. Če ste še posebej razpoloženi, je tu tudi absolutni vrhunec srijemske kuhinje – divjačina, pripravljena na različne načine, in postrežena z lovskimi cmoki ali domačimi svaljki iz krompirjevega testa.

Verjetno ste že ugotovili, da tukaj nihče ne šteje kalorij, pri sladici pa sploh popolnoma pozabimo na zmernost. Slavonske slaščičarske mojstrovine so znane daleč naokrog. Vsekakor morate poskusiti gibanico gužvaro, orehovo in makovo potico ter zavitek iz svežega kravjega sira. Potem so tu še drobni suhi kolači, poprovci in medenjaki, poseben užitek za brbončice pa so salovi piškoti. Njihovo testo je prhko in zračno, kot pri najokusnejših rogljičkih, zato se topijo v ustih, najpogosteje pa so polnjeni z gosto domačo slivovo marmelado ali aromatičnimi mletimi orehi.

(photo: Zvonimir Tanocki)

To prekrasno gastronomsko avanturo bodo zaokrožila vrhunska vina, predvsem iloški traminec, vino, ki je prejelo številne zlate medalje za kakovost na najuglednejših svetovnih ocenjevanjih v Londonu, Parizu, Veroni, Madridu, pa tudi dlje - v Kaliforniji, Izraelu in Kanadi. Številne kleti in vinogradi so del Iloške vinske ceste, ki poteka skozi ulice krajev in se konča s slikovitimi vinogradi razgledišč Vukovo in Principovac.

(photo: Iloški podrumi arhiv)

Če je ritem sodobnega življenja pri vas terjal visok davek , obiščite to pokrajino, kjer življenje teče počasneje. Privoščite okrevanje svojim čutom, nahranite dušo in telo. Srijem in Slavonija vas čakata z odprtim srcem, širokim nasmehom in polnimi mizami. Kako se upreti temu?


Za tiste, ki želijo doživeti več:

(photo: Mario Romulić)

Vukovarsko-srijemska županija ponuja veliko več, kot je prostora v tem besedilu. Številne možnosti v tej regiji se obiskovalcu razkrivajo skozi različne aktivnosti. Popeljite se z rečnimi ladjicami, sprostite se ob opazovanju ptic, uživajte v kolesarskih stezah ali se preizkusite v rekreativnem in panoramskem letenju.


Za ljubitelje poletnega vzdušja in morskih radosti pa je tu znano vukovarsko kopališče – Ada. Ta peščeni otok na Donavi je priljubljeno kopališče Vukovarcev, ki je od središča Vukovarja oddaljen le 5 minut vožnje s čolnom. Površina otoka je približno 1000 hektarjev, odvisno od gladine reke. Donavski otok vsekakor prinaša predah od vročine – najprej je tu kopanje v prijetni donavski vodi, potem senca bujne otoške vegetacije in na koncu hladni napitki, ki jih lahko spijete pod vrtno uto, ki se popolnoma prilega ambientu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri