Glasba daje duši moč

Svet okoli nas doživljamo predvsem s čustvi in glasba v nas te občutke prebudi. Ti stopajo v zavest kot notranje izkustvo. Čeprav se tega pogosto ne zavedamo, na nas vpliva blagodejno, nas notranje bogati, izboljšuje naše razpoloženje, nas motivira, sprošča, osrečuje.

19. 11. 2015

Sprejemanje glasbe in njeno razumevanje, glasba ima namreč sporočilno vlogo, je pomembno že v fazi odraščanja in oblikovanja osebnosti.

Glasba in razpoloženje

Danes je glasba pristona tako rekoč v življenju vsakega posameznika in je nekaj, brez česar si ne moremo predstavljati življenja. Že Pitagora je pred 2.500 leti svoje učence učil, kaj pomeni glasba za dušo in da z njo lahko zacelimo marsikatero rano.

Učil je, da glasba prežema vse vesolje. Vse je vibracija, vse diha v neprekinjenem ritmu življenja. Vsaka zvezda, vsak človek, vsako bitje utripa v svojem tonu. In ko se ti med seboj harmonizirajo, uskladijo, ustvarijo glasbo. V iskanju harmonije v svetu so se pitagorejci obrnili tudi h glasbi.

Pitagora naj bi pri opazovanju kovača opazil, da pri udarcu ob različna nakovala nastajajo različni toni. Glasba vpliva na razpoloženje in vibracije, ki jih nemalokrat sploh ne čutimo, telesu pa naredijo veliko dobrega.

Glasba ustvari enotnost duše, duše, ki ni enoplastna in ravno zato se v njej rodi glasba.

Zvočna masaža

V Indiji so že pred pet tisoč leti masaže spremljali z določenimi zvoki, ki so nastajali pri udarjanju ob različne kovinske predmete. Zraven so peli. Ugotovili so namreč, da vibracije, ki nastajajo ob zvokih, dobrodejno delujejo na telo.

Zvočna masaža s himalajskimi pojočimi posodami tudi temelji na starodavnih modrostih izpred pet tisoč let. Bogat spekter nadtonov, ki jih tvorijo posode ob igranju, harmonizira levo in desno možgansko polovico, odplavlja napetosti in stare zapise travm.

Učinki zvočne masaže so zelo globoka sprostitev in regeneracija. Z masažo se nam poveča življenjska energija, vpliva na pomladitev in ustvarjalno močo. Zvok pojočih posod tako sprošča napetosti in odplavlja blokade v telesu, umirja čustveno in mentalno telo. Odplavlja ter razgrajuje vse, kar je zdravemu telesu tujega.

Terapija z glasbo

Z glasbo ne moremo pozdraviti bolezni, lahko pa pozitivno vpliva na počutje, zato jo terapevti pogosto uporabljajo. Terapija z zvokom se je pokazala kot uspešna pri mnogih težavah, celo pri rakavih bolnikih in otrocih z motnjami pozornosti. Tudi pri pacientih, ki se zdravijo po kapi, je glasba zelo dobrodošla.

Berlinski muzikolog dr. Christoph Rueger ima pravo glasbeno 'lekarno'. Proti depresiji naj bi pomagal muzikal Fantom iz Opere, pri motnjah spanca Beethovnova sonata Moonlight, pri premagovanju strahu opera Bele Bartoka Herzog Blaubarts Burg, ko smo obupani pa Klavirski koncert v d-molu KV 466 Amadeusa Mozarta.

Z glasbo se sproščamo in terapija ima blagodejni učinek. Med plesom pa se lahko dva zlijeta v eno.