Jutro z občutkom

Vsako jutro, ko se prebudimo v nov dan, imamo dve možnosti.

8. 9. 2016

Prva je, da še napol speči takoj skočimo v nov dan in že razmišljamo, analiziramo, načrtujemo dogodke, ki so pred nami. Zlezemo iz postelje in hitenje naših misli se prenese na naše aktivnosti. Hitro, rutinsko,  nezavedno, lahko bi rekli, da skoraj neprisotno poskrbimo za jutranjo higieno, otroke, zajtrk, brez občutka vase zlijemo prvo jutranjo kavo, ki nas naredi vsaj približno budne in sposobne tempa, ki nas čaka … Še preden se zavemo, smo že na cesti v prometnem zamašku. Ko razvozimo otroke, spet hitimo … Jutranji prometni zastoji seveda niso opravičilo za zamudo v službo …

Že stara modrost pravi, da se po jutru dan pozna. In res je tako … V takem površnem in hitrem tempu nam mine dan. In tako dnevi in življenje …

A na srečo obstaja še druga možnost. Tako preprosta in dosegljiva je, da ne prenese nikakršnih izgovorov. Saj veste … Nimam časa, ni možno …

Druga možnost je jutro z občutkom.

Začne se tako, da se, še preden se do konca prebudimo in odpremo oči, dobro in z občutkom pretegnemo. Prijetno opravilo, skoraj bi lahko zapredli kot mačka. Še nekaj globljih, zavestnih vdihov in izdihov, morda si dovolimo na široko zazehati … Temu ritualu rečem spontana joga, sposodila pa sem si ga od svojega psa, ki vsak svoj dan začne tako. Še posebej pozoren je na hrbtenico, res je mojster raztezanja.

Ta preprosta vaja poskrbi, da svoj nočni duh, ki je v sanjah raziskoval druge dimenzije našega obstoja, dodobra ozemljimo v telo, v tukaj in zdaj. Polno začutimo svoje telo in po nekaj dneh izvajanja te naravne tehnike bomo začeli bolj intenzivno doživljati in čutiti svoje telo. Čutiti telo pomeni čutiti sebe, biti povezan s svojimi občutki, ki so naš nepogrešljivi vodnik skozi življenje. Če zjutraj opazujete majhne otroke, boste opazili, da so tudi oni mojstri tega naravnega načina prebujanja.

Zdaj je čas za prebujanje našega duha. V življenju vedno obstaja izbira in tudi zjutraj je tako. Izbira je odločitev in vsako jutro se lahko odločimo za pozitiven začetek dneva. Kmalu izbira postane navada in dan bo drugačen, če ga začnemo s pozitivnimi mislimi in navdihujočimi slikami.

Sama si vsako jutro vzamem nekaj minut za kreativno vizualizacijo. V mislih se sprehodim skozi dogodke, ki me čakajo, rišem si pozitivne ljudi, ki jih srečujem, sestanki in srečanja, ki me čakajo čez dan, so v mojih mislih prijetni in konstruktivni. Včasih razmišljam o svojih ciljih, jih dodelujem, obdelujem, izpopolnjujem, se igram … Odvzemam in dodajam detajle. Vizualiziram in doživljam živo, dodajam barve, zvok, vonje, dotikam se svojih dnevnih, zavestnih, ustvarjalnih sanj. Ostajam v stiku s svojim telesom, privoščim mu, da je čim bolj deležno prijetnih vibracij, ki jih ustvarjajo moje misli. Ko sem tako zbrana in osredotočena v prijetnem tukaj in zdaj, lahko sprejmem marsikatero koristno in modro odločitev, čutim, da sem nekako povezana s svojo višjo inteligenco. To je vir, od koder lahko vsi neomejeno črpamo ideje, znanja, rešitve, ustvarjalnost. Ko na ta način utišamo svoj um, je naš dostop do neskončne inteligence direkten in nemoten … In to brez naročnine.

Svojo jutranjo kavo lahko zamenjamo s sveže stisnjenim sadnim ali zelenjavnim sokom. Čas in trud, ki ga bomo vložili v to opravilo, se nam bosta res bogato obrestovala. Že po nekaj dneh pitja teh čudovitih življenjskih eliksirjev boste deležni dobrega počutja, budnosti in bistrosti uma, občutka lahkotnosti v telesu. Priporočam 30-dnevni eksperiment. Prepričali se boste, razlika je očitna.

Ko na ta način začnemo svoj dan, kar naenkrat ugotovimo, da se je jutranji čas, ki smo ga vložili v svoje dobro počutje, bogato obrestoval. Življenje počasi dobiva novo kvaliteto, novo razsežnost bivanja. V dragocene trenutke našega življenja se vse bolj naseljuje tisto nekaj, občutek oz. zavedanje, ki naredi razliko. Naše življenje postane preplet polnih, zavednih trenutkov in resničnega doživljanja. Občutek, da življenje hiti mimo nas, ne da bi ga živeli, doživeli in resnično izkušali, postaja preteklost.

Ker, kot že rečeno … Po jutru se dan pozna in kmalu boste ugotovili, da čez dan vse pogosteje in pogosteje ostajate v stiku s sabo, ste preudarnejši, modrejši, bolj racionalni, najdete nove rešitve za stare težave, vaši stiki z ljudmi so resničnejši, pristni. Poraba vaše življenjske energije postane bolj smotrna. Vaš čas je dragocenejši, z manj časa in truda ustvarite več. In končno, bolj pristno, prvinsko, esencialno postane doživljanje življenja. Iz čisto preprostega razloga, ker smo dan začeli tako, da smo najprej našli in ozavestili sebe, ostali v stiku s sabo. In ko to preprosto in kratko vajo ponavljamo vsako jutro, kmalu postane navada, ki nas tudi čez dan vse pogosteje spontano spomni, da se ustavimo, vdihnemo, začutimo svoje telo in stopala na tleh … sebe v tukaj in zdaj.

Torej nauk zgodbe: Vzemi si čas ali pa bo čas vzel tebe.

Tako preprosto je: ko si vzamemo več časa, ga več tudi dobimo.

Dijana Tara Sever