Kleopatrina nega: rožna voda

Pri negi telesa je izrednega pomena vračanje k Naravi. Sestavine umetne kozmetike naše telo in našo kožo velikokrat poškodujejo in jima odvzamejo naravne sposobnosti samoobnovitve in samooskrbe.

Kleopatrina nega: rožna voda (foto: Shutterstock) Shutterstock
10. 11. 2013

Narava pa ima po drugi strani tako veliko izredno učinkovitih rastlin, ki so odlično nadomestilo za umetno kozmetiko, poleg tega pa nimajo nezaželenih in škodljivih stranskih učinkov.

Rožna voda je mešanica vrtnice in vode - je stranski produkt destiliranja vrtničevih cvetnih listov in vode pri izdelavi vrtničevega olja.

Kot lepotno sredstvo se uporablja že tisočletja. Znano je, da je Kleopatra uživala v kopelih z vrtničevimi cvetnimi listi ter uporabljala obrazne maske, narejene iz vrtničevih cvetov.

Zdravilnost rožne vode

Rožna voda je znana po veliko zdravilnih učinkovinah, še posebej učinkovita pa je pri negi kože. Pomaga ohranjati naravni pH kože, kar kožo ščiti pred veliko boleznimi in ekcemi.

Rožna voda je večnamenska - uporablja se lahko za nego starejše, suhe kože, kot tudi za nego mastne, aknaste kože. Preprečuje staranje, saj oža pore in manjša gube. Rožna voda je tudi izredno vlažilna.

Ima tudi antiseptične lastnosti in odlično deluje kot čistilec kože, odstranjujoč maščobe, umazanijo in ostale onesnaževalce kože, ki so globoko v kožnih porah.

Pri nakupu izdelkov iz vrtnice moramo biti pozorni na sestavine izdelka - pogosto so namreč izdelki le umetno odišavljeni z vrtničevo aromo in le-ti izdelki nimajo zdravilnih in negovalnih učinkov, kot jih imajo naravni izdelki iz prave vrtnice. 

Rožno olje je prav tako izredno blagodejno za kožo, celo bolj kot rožna voda, saj je bolj koncentrirano.