3 odlični recepti s kostanjem

Če se prvega pečenega kostanja z ulice razveselite kot kakšen otrok ... Odhitite v kuhinjo, pustite domišljiji, da se razigra, in se potopite v gurmanske kostanjeve užitke.

Kostanjeva kremna juha (foto: Maja Danica Pečanić) Maja Danica Pečanić
17. 10. 2011

Jesenska kremna juha

Za 4 osebe:

  • 35 dag kuhanih in olupljenih kostanjev
  • 3 žlice masla
  • steblo zelene
  • korenje
  • čebula
  • ½ žličke sesekljanega česna
  • lovorov list
  • žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 l jušne osnove ali kokošje juhe
  • ¼ skodelice sladke smetane
  • ¼ žlice popra
  • sol po okusu


V kozici segrejte maslo. V kuhinjskem strojčku sesekljajte zeleno, korenje in čebulo in vse skupaj kakih 10 minut pražite na maslu.

K zelenjavi dodajte kostanje, kokošjo osnovo, česen in lovor. Ko juha zavre, jo pokrijte s pokrovom in jo na počasnem ognju kuhajte še 45 minut. Vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom, da tekstura zmesi postane kašasta.

Dodajte sladko smetano, sol in poper po okusu, vse skupaj še enkrat segrejte in čisto na koncu dodajte še sesekljan peteršilj.

Kostanjeve kroglice

Kostanjeve kroglice

Za 4 osebe:

  • 6 mesnih klobas za pečenje
  • sesekljana čebula
  • 1 manjše naribano jabolko
  • 10 dag kostanjevega pireja
  • 10 dag krušnih drobtin
  • rumenjak
  • ¼ žličke drobno sesekljanega rožmarina
  • 16 listov na tanko narezane slanine
  • 2–3 listi žajblja


Začinjeno meso klobas iztisnite iz ovoja in vse sestavine, razen slanine in žajblja, združite v posodi. Zmes dobro pregnetite in oblikujte osem kroglic, ki naj bodo z zgornje in spodnje strani malce sploščene. Na sploščene dele dajte list žajblja in ga pritrdite tako, da kroglice ovijete s slanino.

Kroglice razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih na 180 stopinj Celzija pecite približno 30 minut oziroma toliko časa, da dobijo barvo.

Kostanjev puding

Kostanjev puding

Za 4 osebe:

  • 20 dag sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 20 dag pretlačenega kostanja (350 g surovega)
  • sneg iz 5 beljakov
  • 5 dag čokolade za kuhanje
  • maslo in sladkor za model
  • 2,5 dl sladke smetane


V čvrst sneg iz beljakov vmešajte sladkor. Na pari stopite čokolado in jo pomešajte z malo hladne vode, nato pa primešajte rumenjake in pretlačen kuhan kostanj. Zmes vlijte v namaščen model za puding, potresen s sladkorjem ter kuhajte na pari eno uro. K pudingu postrezite stepeno sladko smetano.

Recepte napisala in fotografirala: Maja Danica Pečanić, priprava: Domagoj Frisch

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri