Kremna juha iz koromača in sladkega krompirja

Zimska juha za moč.

6. 2. 2012

Sestavine (za 4 osebe)

  • 1 l tople zelenjavne osnove
  • 15 dag koromača
  • 25 dag belega sladkega krompirja
  • 10 dag stebelne zelene
  • 1 čebula
  • ½ skodelice ovsenih kosmičev
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol
  • ščepec suhe bazilike
  • ščepec čilija v prahu
  • 3 dag indijskih oreščkov ali pistacij

Priprava:

Čebulo narežite na majhne kocke. Koromač narežite na rezine. Krompir olupite in narežite na kocke. Stebelno zeleno na drobno sesekljajte. Na oljčnem olju spražite čebulo, da zarumeni. Dodajte sol in baziliko. Ko bazilika zadiši, dodajte koromač in zeleno. Kratek čas dušite, potem pa dodajte še toplo osnovo, ovsene kosmiče in kocke krompirja. Ko juha zavre, ogenj zmanjšajte in kuhajte še 20 minut.

Juho odstavite z ognja in vse skupaj zmešajte s paličnim mešalnikom. Kuhanje nadaljujte na srednje močnem ognju. Ko juha zavre, dodajte sol in čili po okusu ter kuhajte še dve minuti. Na suhi ponvi v dveh minutah popražite indijske oreščke. Ko se ohladijo, jih na drobno sesekljajte. Potresite jih po postreženi juhi.