LIMNOS: Grški otok, ki ga še ni zajel val množičnega turizma

Predstavljamo vam grški otok, kjer še ni masovnega turizma, kjer lahko še najdemo pristno neokrnjeno naravo in predvsem: mir. Vabljeni na Limnos. 

25. 2. 2020 | Promocijsko sporočilo

To je otok, kjer si človek zares lahko odpočije telo in dušo, si napolni baterije ter raziskuje skrite kotičke pristnega grškega otoka - brez novodobnega kaosa in hrupa. 

Vas mika pristna Grčija?

Vsako soboto lahko preko turistične agencije Intelekta direktno z Brnika poletite na prekrasen grški otok Limnos. Pristen, neokrnjen, edinstven. Čudovite peščene in prodnate plaže. Posebne znižane cene za zgodnje prijave. Simbolične pavšalne ali celo popolnoma brezplačne počitnice za otroke in mladostnike tudi do 18. leta starosti. Zanimivi fakultativni izleti vodeni v slovenskem jeziku.

Navdušila vas bo čudovita pokrajina in dejstvo, da otoka še ni zajel množični turizem, saj otok pravzaprav ne živi od turizma.

Na Limnosu prevladuje vinogradništvo, pije se odličen aleksandrijski muškat, eno od najboljših grških vin, in vinogradi so povsod na otoku. Proizvajajo se izjemni siri iz kozjega in ovčjega mleka – kalotaki, kalatiri, kacikino … – ter testenine iz moke otoških žit Flomaria, ki so znane po vsej Grčiji.

Otok, kjer so sončni zahodi namenjeni samo vam.

Znotraj vsega tega normalnega življenja prebivalcev otoka, pa se odvija turizem, ki v takšni obliki najverjetneje ne obstaja več na nobenem grškem otoku z letališčem. Ni gneče, ni prisile za hitenje z zavzetjem svojega prostora na plaži, ni žvižganja in kričanja, ni bučne glasbe.

To seveda ne pomeni, da morate biti nujno sami, ravno nasprotno – najbolj znane plaže so urejene in imajo infrastrukturo, senčnike, ležalnike in bare. Ampak vedno imate izbiro, da svojo brisačo položite na tla 100 m vstran in ste popolnoma izolirani.

Večina peščenih plaž, razporejenih po 260 km dolgi obali Limnosa, je pravzaprav idealna kulisa za frazo »Grčija kot je nekoč bila«, preden so jo pohodili betonski hotelski kompleksi s svojimi suhoparnimi standardiziranimi paketnimi aranžmaji.

Najlepša naselja na otoku so vasi v notranjosti, ki negujejo tradicijo življenja dobre stare Grčije – Kaspakas, Thanos, Kontias, Lihna, Kalitea, Kaliopi

Tudi glavno mesto otoka, Mirina, je neobičajno lepo. Dva zaliva, razdeljena s hribom, na katerem se nahaja stara trdnjava, deli tudi njihova tradicionalna arhitektura. En zaliv nosi popularen naziv »turški«, saj so v prvi vrsti ob morju obnovljene stare otomanske potleušice. Par sto metrov po peš poti naprej, v hladu sence stoletne trte, pa se nahaja »grški« zaliv, ki ga krasijo neoklasične vile s konca 19. stoletja.

Kopanje na Limnosu je popolno. Na zahodni obali, zaščiteni od za Egej značilnega meltemija, tako da je voda tudi ob vetru 7 boforjev ravna kot ogledalo, boste plavali kot v ogromnem olimpijskem bazenu. Če odidete na severne plaže, bo morje nemirno, a nenevarno. Na vzhodni obali pa boste naleteli na kajtarski in surferski raj ter eno od 10 najboljših lokacij na svetu za vodne športe, ki so odvisni od vetra: zaliv Keros, kjer je voda plitka in valovi visoki.

NAJBOLJŠI POLETNI KITE SPOT V EVROPI

Če vas zanima antika, boste našli na otoku ostanke spomenikov, posvečenih Hefajstu, bogu ognja in kovačev. Starodavno mesto Poliohno iz 4. stoletja pr. n. št. je najstarejša mestna naselbina na evropskih tleh.

Na severni strani Limnosa imajo obiskovalci priložnost videti edino puščavo v Evropi. Območje Gomati spominja na pravo Saharo, kjer se, glede na smer vetra, vseskozi spreminja oblika peščenih sipin.

Ko se boste utrudili od plaž, vodnih športov ter zgodovinskih in naravnih znamenitosti, lahko večere preživite v nekaterih od najboljših tavern, ki sem jih kdaj koli obiskal v Grčiji. Najboljših in najcenejših! Tistim, ki jih ne smete izpustiti, je skupno to, da se nahajajo v malo odročnejših krajih. 

Kadarkoli si boste vzeli čas za Limnos in na katerokoli stran otoka se boste namenili, vedno in povsod vas bo čakala kakšna pristna čarovnija, ki si jo boste zapomnili za vedno, še posebej zato, ker ni preoblikovana za turiste in bo v »Grčiji, kot je nekoč bila«, ostala tudi, ko se vrnete domov. 

POPOLNOMA BREZPLAČNE POČITNICE ZA OTROKE

Ker je Limnos zaradi svojih prekrasnih položno padajočih peščenih plaž, kristalno čistega morja, številnih naravnih in zgodovinskih znamenitosti ter relativno kratkega poleta in kratkih transferjev od letališča do letovišč, idealna počitniška destinacija tudi za družine z otroki, nudi letos Intelekta promocijsko, za prijave do. 31. marca, posebne simbolične pavšalne cene ali v določenih terminih tudi popolnoma brezplačne počitnice za otroke in mladostnike tudi do 18. leta.

Ponudbe za otok Limnos najdete tukaj.