Lokalno je tudi okusno

Mercatorjeva dolgoročna strategija je, da na domačem slovenskem trgu od lokalnih pridelovalcev odkupi čim več doma pridelanega sadja in zelenjave. Mercator letos sodeluje s približno 100 lokalnimi pridelovalci in več kot 12 kmetijskimi zadrugami, ki tržnice Iz domačih krajev zalagajo z lokalnim, domačim, sveže pridelanim sadjem in zelenjavo.

21. 6. 2013 | Promocijsko sporočilo

Za okusne in dobre jedi je najboljše izbrati sveže domače lokalno pridelane sestavine. Zato ni naključje, da Valentini Smej Novak radi prisluhnemo, ko poudarja, kako pomembno je, kaj damo v lonec in nato na mizo. Valentina rada kuha domače in izbira tam, kjer poznajo njene želje. Vrsta receptov iz zelenjave in sadja Iz domačih krajev, preizkušenih z Valentino, bo na voljo tudi na spletnih straneh in v posebnih prilogah, v katerih bo razkrivala kulinarične spretnosti, ki jih omogočajo poletne sezonske sestavine.

Sama pravi: »To kar jemo, to vlagamo vase in to je naša najbolj dolgoročna naložba. Mislim, da je prav, da jemo domače, kljub temu pa lahko kuhamo globalno, vendar uporabimo sestavine, ki so zrasle čim bliže našega doma, saj je okus pri sadju in zelenjavi, ki nista potovala tisoče in stotine kilometrov, popolnoma drugačen. Najboljše je tisto, kar je sveže, kar je zraslo čim bliže nam in po možnosti iz domačega semena. Pri hrani ne gre zgolj za kemične vrednosti, temveč gre za energijo in ljubezen. Ne nazadnje pa tudi za spoštovanje kmetovega dela. In tudi o tem moramo razmišljati, ko izbiramo hrano.«


Zeljni zavitek

Mlado zelje v tem zavitku preseneti s svojim polnim in sladkim okusom in tako je jed nekje na pol poti; kot če bi se naše domače zeljne krpice srečale s kitajskimi pomladnimi zvitki. Zeljni zavitek je sicer tipična panonska jed, ki nas nagradi svojo izdatnostjo.

In prav neverjetno, da zelje ne potrebuje nobenih dodatkov in izboljšav...

Zeljni zavitek

Za 2 zavitka (za 4-6 ljudi) potrebujete: 

  • 1 kg mladega zelja (1 manjša glava)
  • 120 g masla
  • 1 zavitek vlečenega testa (6 listov)
  • sol in poper
  • oljčno olje

Pečico razgrejemo na 180 stopinj.

Zeljno glavo prerežemo, izrežemo kocen, liste pa grobo nasekljamo na kvadratke, velike približno 1 cm.

Nasekljano zelje stresemo na velik plitev pekač in ga enakomerno razporedimo. Pekač lahko prej obložimo s papirjem za peko, da se zelje ne prime. 80 g masla narežemo na kockice, ki jih razporedimo po vrhu zelja. Solimo in popramo ter potisnemo v pečico za dobrih dvajset minut, da se zelje prične zapekati in pošteno zadiši. Vzamemo iz pečice in počakamo, da se nekoliko ohladi.

Preostalo maslo stopimo v plitvi kozici. Odstavimo in dolijemo dve žlici oljčnega olja.

Vzamemo prvi testeni list in ga temeljito, vendar tanko premažemo z mešanico masla in oljčnega olja. Čez položimo drugi testeni list, spet premažemo in čez položimo še tretji list. Po sredini testa zdaj v cca. 7 cm širokem traku razporedimo polovico pečenega zelja. Čez z obseg strani zapognemo testo, da dobimo ploščat testeni paket. Po vrhu ga premažemo z masleno -oljno mešanico in položimo na pekač, kjer smo pekli zelje. Postopek ponovimo s preostalim testom in zeljem. Zavitek pečemo 25 minut, da se zlato in hrustljavo zapeče.