Malezija - dežela, ki te prevzame

1. 9. 2011
Deli
Piščančji kari

Z bogato kulturno dediščino, ki nedvomno pusti pečat na slehernemu popotniku, s čudovitimi plažami, bujnimi tropskimi gozdovi, živahnimi nakupovalnnimi središči in odlično azijsko kuhinjo.

Piščančji kari je odsev mešanice kultur v Maleziji, ki se spogleduje z indijsko, kitajsko, tajsko in indonezijsko kuhinjo.

Značilno bogato in kompleksno aromo mu daje doma pripravljena karijeva pasta, imenovana rempah. Poskusite – priprava je v resnici preprostejša, kot se zdi.

Piščančji kari

Sestavine za 8 oseb:

  • 10 posušenih blago pekočih rdečih čilijev (na primer guajilo ali mehiških)
  • 2 žlici semen koriandra
  • 4 ½ žličke semen orientalske kumine
  • 2 žlički semen janeža
  • 1 cimetov palčka
  • 8–10 oreščkov makadamije
  • 8 na grobo sesekljanih šalotk
  • 4 ½ žličke na drobno sesekljanega ingverja
  • 8 sesekljanih strokov česna
  • 2 žlici zmlete kurkume
  • 3 stebla limonske trave
  • 60 ml olja
  • 2 piščanca (po približno 1,2 kg)
  • sol
  • 2 pločevinki nesladkanega kokosovega mleka (po 400 ml)

Priprava:

Čilijem odstranite peclje in semenje. V skledi s hladno vodo jih namakajte 30 minut, da se zmehčajo. Nato jih odcedite in osušite. V kozici pri zmerni temperaturi 4–5 minut pražite koriander, orientalsko kumino, janež in cimet, da zadišijo. Začimbe dajte v mlinček ali možnar in jih zmeljite v droben prah. V električni mešalnik dajte zmlete začimbe, čilije, makadamijo, šalotko, ingver, česen, kurkumo in 2 žlici vode. Vse skupaj zmeljite v gladko pasto.

Pripravite limonsko travo. Stebla strite s stranico kuhinjskega noža in jih zrežite na 2 cm velike koščke. Pripravite piščanca in ju zrežite na 10 kosov. V ponvi segrejte olje, dodajte pasto in jo pražite 5 minut, da se zgosti in potemni. Piščanca začinite s soljo, ga dodajte v ponev in pražite 5 minut, da potemni. Nato dodajte limonsko travo, prilijte kokosovo mleko in zavrite. Odkrit kari kuhajte pri zmerni temperaturi 35–40 minut, da se meso zmehča. Če omaka preveč povre, med kuhanjem dodajajte po 1 žlico vode. Kari postrezite z dušenim rižem in krhlji limete. Lahko ga lahko posujete s praženimi koščki kokosa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja