Na katero glasbo meditirati v času korone?

Medtem ko moramo zaradi koronavirusa ostati doma, da ne ogrožamo sebe in drugih, je na dolgi rok to preizkušnja tudi za naše duševno zdravje. Zato je tako pomembno, da najdemo poti, kako kljub krizi ostati mirni in sproščeni. Ena od poti je meditacija.

Na katero glasbo meditirati v času korone? (foto: Pexels) Pexels
30. 3. 2020

Meditirate kot Julia Roberts v filmu Jej, moli ljubi? Prepevate s Tino Turner ali pojete izredno močno Gajatri mantro za mir posameznika, naroda in celega sveta ... Predstavljamo vam veliko YouTube kanalov, ki vas bodo v teh turobnih dneh dvignili iz splošne depresije. 

Preden začnete poslušati glasbo, pa o tem, zakaj toliko ljudi prisega na meditacijo s Cristy Žmahar (Potovanjeduse.si, Meditacija.si), eno najbolj prepoznavnih učiteljic meditacije v Sloveniji.

Zakaj je tako pomembno, da ljudje v tem času poskrbimo za osebno rast?

Ko je v zraku veliko strahu, je ta vse prej kot produktiven. V telesu se sprožajo ogromne količine stresnega hormona kortizola, kar pa ni dobra novica. Strah se ublaži z razumevanjem, kar pomeni, da posledično vplivamo tudi na kortizol in splošno dobro počutje.

Razumevanje vseh preizkušenj pa se skriva ravno v osebni in duhovni rasti. Ko dosežeš razumevanje, dosežeš mir. Ko dosežeš mir, dosežeš dobro počutje. In to je točka, ki ti pomaga, da lahko tudi po preizkušnjah začneš znova.  

Najbrž se je zdaj povpraševanje po meditacijah povečalo oziroma vam ljudje še bolj želijo prisluhniti na vaših vodenih skupinskih meditacijah.

Da, resnično je temu tako. Ko zunanje okoliščine človeka potisnejo v kot, ni kam več zbežati. Soočen si sam s seboj. Veš, da je potrebno marsikaj spremeniti, če boš želel po preizkušnjah nadaljevati svoje življenje v pozitivni smeri. A ti notranji glasovi niso mačji kašelj. Včasih kričijo. Težko jih obvladaš sam. Zato smo tukaj učitelji meditacije.

Vodene meditacije so nekaj, čemur je lažje slediti. Na drugi strani imaš energijsko izkušenega človeka, ki te bo znal pripeljati do rezultata, ki si ga želiš. Sami smo v našem ateljeju v tem obdobju našli način, da to naredimo kar preko spleta. Odziv je izjemen. Rezultati pa tudi. Vesela sem, da smo lahko tam za ljudi. Sedaj, ko bo meditacija odigrala ključno vlogo. Resnično.  

Zakaj je glasba tako pomembna pri meditaciji?

Da bi najprej razumeli pomen glasbe pri meditaciji, je dobro naprej razumeti samo sestavo tako imenovanih 'zdravilnih zvokov', ki se pojavljajo v taki meditacijski glasbi. Zdravilni zvoki v meditaciji so se razvili v zgodovini z namenom povezovanja z višjimi duhovnimi sferami. Večinoma so jih izvajali svetniki in duhovni voditelji, ki so preživljali čas v svetih ustanovah, njihove začetke pa poznamo pod oznako mantre.  Iz petja manter so se zdravilni zvoki razvijali dalje in le še napredovali. Inštrumenti so znali pod prsti človeka ustvariti prav posebne vibracije skozi glasbo, moderna znanost pa je dokazala, da taka glasba ustvarja valovanje v možganih, ki ugodno vpliva na predele telesa in tako dejansko lahko spremeni našo fizično sestavo.

Glasba lahko dejansko tudi vpliva na stanje naše zavesti in tudi sami smo ob glasbi mnogokrat doživeli resnico napisanega. Glasbo se uporablja za pomiritev (na primer mama, ki poje svojemu otroku), pa tudi za povezovanje z višjimi sferami (primer tega so templji). Glasba kot terapija je ena izmed elementov  tako imenovane vibracijske 'medicine', ki uravnava beta in alfa valove v možganih. Posledica le-tega? Mir. Popoln mir. Ki pa se ga še kako potrebuje. 

Kaj bi svetovali ljudem, ki ne morejo meditirati (pa si želijo)?

Vaja dela mojstra! Verjemite mi in mi zaupajte. Spominjam se svojih začetkov. Kako dolgo mislite, da nisem mogla meditirati, ker so moje misli divjale kot razburkano morje? 6 mesecev. Da, prav ste prebrali. 6 mesecev. Zanimivo, da sem sploh vztrajala. A vseeno se mi je zdelo, da četudi 'nič ne doživljam', da sem na splošno bolj mirna. To mi je dajalo zagon. In nato se je nekega dne zgodilo. Uspelo mi je. Vaja. Le vaja je bila tista. Tako kot ... no, pri vsem ostalem, kajne? 

Kaj pa ljudem, ki ne verjamejo, da te meditacija umiri, pripelje k sebi ...?

Tem ljudem pravim, da ne potrebujejo verjeti. Morda pa si le dolgujejo poskusiti. Če jim življenje ne deluje, je najmanj kar dolgujejo sami sebi, da poskusijo vse, da bi se to spremenilo. Tudi meditacijo.

Na katero glasbo meditirati?

Priporočajo... 

Od srca do srca

Nina Kasandra Klun, holistična terapevtka in vodja skupine Alkimistke srca

"Alkimistke srca so bile v srcu že dalj časa, saj sem za svoje rituale vsakič naredila zaprto FB skupino. V tem času, ko sem občutila, kako potrebujemo srčno povezavo, pa se je skorajda sama ustvarila. Združuje žensko energijo, FEMINO, ki bo, kot je napovedano, osvobodila in rešila svet. Za dvigovanje srčne energije, ljubezni. To je skupnost od srca do srca. Za podporo vsake posameznice in obenem vseh skupaj. Vsaka doprinese svoj košček v to povezanost Vodnarjeve energije, v katero počasi, a vztrajno vstopamo."

Meditacija v gibanju

Neda Kocjančič, članica društva Društvo Tolmun, ljubiteljica či gonga, tai čija in sheng zhen meditacije:

“Najraje imam meditacijo v gibanju: katerokoli obliko či gonga ali tai čija; posebej so dobre ‘Sheng Zhen Meditation’ oblike, ki pa niso najbolj razširjene. Za Sheng Zhen učitelje potekajo preko mednarodnih webinarjev ob določenih dneh, urah.”

Najbolj obiskani youtube meditacijski kanali v času korone (vir: https://www.psychicworld.com/):

 

Soothing Relaxation, 54 milijonov ogledov v enem mesecu

YellowBrickCinema, 28 milijonov ogledov/mesec

Meditative Mind, 22 milijonov ogledov/mesec

Nu Meditation Music, 12 milijonov ogledov/mesec

Meditation Relax Music, 8 milijonov ogledov/mesec

Jason Stephenson, 8 milijonov ogledov/mesec

Meditation and Healing,  5 milijonov ogledov/mesec

PowerThoughts Meditation Club, 5 milijonov ogledov/mesec

Michael Sealy, več kot 4 milijone ogledov/mesec

The Honest Guys, 3 milijone ogledov /mesec

Piše: Lidija Petek Malus

SENSA PA PRIPOROČA MEDITACIJO ANSAMBLA VEDUN: 

 PREBERITE ŠE: Brezplačnih 50 e-knjig v spletni knjigarni Mladinske knjige

 PRIPOROČAMO: Danes sem isti, a vendarle drugačen (piše: Kamenko Kesar)

ali pa 4 mantre, ki jih morate poslušati (za lepši svet)

Preberite več na Metropolitan.si