4 mudre, ki vam bodo pomagale pri različnih težavah

Nagradite in izboljšajte svojo prakso joge ali meditacije z mudrami - ročnimi gestami oziroma orodji, ki nam pomagajo, da se obrnemo navznoter in pravilno kanaliziramo energijo. Preberite, katere štiri izmed več kot stotih je dobro usvojiti za obvlad(ov)anje življenjskih izzivov, s katerimi se srečujemo vsi.

4 mudre, ki vam bodo pomagale pri različnih težavah (foto: Profimedia) Profimedia
9. 5. 2019

V človeškem telesu je prisotnih vseh pet elementov: eter, zrak, voda, ogenj in zemlja. Naše dlani so energijske točke, ki teh pet elementov združujejo in povezujejo, glede na to, kako se prsti sklenejo v gesto.

Vsak prst predstavlja enega od petih elementov:

palec: eter

kazalec: zrak

sredinec: ogenj

prstanec: voda

mezinec: zemlja

Gyan mudra

Najbolj razširjena mudra, katere namen je izboljšanje koncentracije in spomina. Lahko vam pomaga, kadar ste v položaju, ko hrepenite po nekem novem znanju, iščete uvid v določen problem oziroma potrebujete več jasnosti.

Elementi: eter in zrak.

Shuni (ali Shoonya)

Mudra ja izboljšanje intuicije in večjo izostrenost čutov, ki pomaga pri čiščenju emocij in misli.

Elementi: zrak in ogenj.

Apana

Gesta, ki vam pomaga pri uravnavanju umskih in fizičnih nestabilnosti ter blokad. Prav tako bo vaša zaveznica, kadar želite prečistiti telo.

Elementi: eter, zrak in voda.

Surya

Povečuje solarni element oziroma ogenj v telesu in vam pomaga izboljšati metabolizem ter urediti prebavo. Učinkovita je tudi, če želite iz fizičnega telesa odstraniti nepotrebno težo, pomagala pa vam bo premagati tudi prehlade, saj prakticiranje te geste zvišuje telesno temperaturo.

Elementi: eter in voda.

Vir: Chopra

Preberite še: