Napitek kombuča

23. 12. 2012
Deli
Napitek kombuča

Če še niste slišali za kombučo, je čas, da jo preizkusite! Ta v tujini zelo cenjen in drag napitek pri nas še ni deležen slave, kakršno si zasluži.

Njegova priprava je zelo preprosta, koristi pa številne: kot vsa druga 'živa' fermentirana hrana tudi napitek kombuča blagodejno vpliva na prebavo, je bogat s hranljivimi snovmi, krepi imunski sistem, čisti jetra, dviguje raven energije in pomaga celo pri zdravljenju mačka. Med privrženci zdravega življenja poiščite nekoga, ki vam bo poklonil gobo in napitek, da boste lahko začeli.

Vodo segrejte skoraj do vretja, nato jo umaknite z ognja, dodajte čajne liste in pokrijte. Po petnajstih minutah precedite, dodajte sladkor in dobro premešajte. Počakajte, da se čaj dobro ohladi, nato ga prelijte v večjo stekleno posodo s širokim grlom. Dodajte napitek kombuča in kos gobe, odprtino steklene posode zaprite z gazo in za sedem dni shranite v temo. Pokusite: napitek mora biti kiselkast in rahlo gaziran.

Če imate raje bolj kislo kombučo, počakajte še nekaj dni. Napitek prelijte v steklenice, pol skodelice napitka in gobo pa prihranite za prihodnjič. Precejeno kombučo lahko še bolj aromatizirate z dodatkom sušenega sadja, koščki svežega ingverja, z rastlinskimi čaji in podobno. Na dan ga lahko spijete toliko, kolikor želite, že en kozarec na teden pa bo dovolj, da boste občutili blagodejne učinke tega tonika.

Sestavine:

  • 1 l vode
  • ¼ skodelice surovega rjavega sladkorja
  • 1 žlica zelenega čaja sencha (ali črnega čaja)
  • ½ skodelice pripravljenega napitka kombuča
  • košček gobe kombuča

 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk