Dihati z zemljo!

Kako poglobiti stik z naravo, zemljo in prvinskim.

5. 7. 2014

Urbani način življenja, kot ga živimo danes, ima številne prednosti. Nudi nam praktično udobje, brez katerega si več ne znamo predstavljati življenja. Žal nas je ta način bivanja odtrgal od naših resničnih korenin, ki jih lahko doživimo skozi pristen stik z naravo in zemljo.

Razkošje bosih nog

Čevlji so lahko čudovit modni dodatek, varujejo nas pred mrazom in grobimi tlemi. Vendar poleti ne bo odveč, če se jim čim večkrat odpovemo. Še posebej na plaži ali v naravi. Za tiste pogumnejše pa pride v poštev tudi bosonog sprehod po mestni promenadi. Naša stopala nam bodo neizmerno hvaležna. Stopala so izjemno občutljiv in senzibilen del telesa, refleksoterapija pa uči, da so na njih točke, ki nas povezujejo z notranjimi organi in drugimi deli telesa. Bosonogi sprehod blagodejno vpliva na celotno telo, je naravna masaža, ki nas sprosti in v telesu vzpostavi večje ravnotežje.

Bosa stopala imajo priložnost dihati, se dotikati, čutiti. Opravljati svojo življenjsko funkcijo in poslanstvo. Našim prstom in stopalom čim večkrat privoščimo spontano jogo. Raztegnimo prste, usločimo jih navzgor in navzdol. Nato enako naredimo s celotnim stopalom – skrčimo ga navzdol, da je zgornji del stopala videti ko hrbet usločene mačke, in nato obratno. Razgibajmo svoje gležnje, tako da jih nekajkrat zavrtimo v obe smeri. Nato se v stoje dvignemo na prste, kot baletke, in nato nazaj na pete … in se tako zibamo. Ko v svoje noge pridobimo občutek in senzitivnost, nam bodo stopala sama povedala, kakšno vrsto gibanja in raztegov si želijo.

Svojim nogam lahko privoščimo refleksno masažo. Tako spontano, kar na plaži. Ne potrebujemo predznanja in posebnih priprav. Z občutkom se s prsti in rokami sprehajamo po naših stopalih, se ustavljamo na trših in bolečih predelih in jih sprostimo s krožnimi ali poteznimi gibi.  In ko smo že ravno na morju … Peščena plaža je raj za stopala. Privoščimo si sprehod z meditativno zenovsko hojo. Hodimo v tišini in smo popolnoma zavestni stopal, mivke in stika med njima. Zavedamo se prav vsakega koraka … Ta preprosta tehnika nas bo povezala z našimi koreninami, nas prizemljila in vrnila v trenutek tukaj in zdaj. Čudovita nega za naše noge je masaža s hladno stiskanim organskim oljem, ki smo mu dodali kanček osvežilnega eteričnega olja, kot je bor.

Dihati z zemljo

Eden izmed mojih najljubših spominov iz otroštva je, kako bosa tečem v visoki travi, ki je skoraj višja od mene. Dotikam se rož in trave, ki božajo moja lica. Če opazujemo otroke pri igri, bomo opazili, da veliko časa preživijo na tleh. Povsem naravno je, da si želijo stika s stabilno in trdno podlago, ki je pod njihovimi nogami. Odrasli, večino časa vpeti v svoj miselni svet, smo na ta stik pozabili. In ne bo odveč, če se v teh toplih poletnih tleh, ko zemlja buhti od življenja, spet spomnimo tega stika. Ko smo v naravi, lahko za trenutek utišamo svoj um, se uležemo na zemljo, dihamo in ji prisluhnemo … Tudi zemlja ima svoje dihanje, svoj ritem in utrip srca. Vzemimo si nekaj minut in dihajmo skupaj z njo … Občutimo vibracijo življenja, ki je pod nami …

Rada opazujem polje sveže zorane primorske terra rosse. Navdušuje me njena barva, polna, rdeča, ki obljublja novo življenje … Sveže zorana zemlja oddaja toliko življenjske energije, da jo, če smo pozorni, lahko celo vidimo s prostim očesom. Če se igramo z zaznavanjem energije in se s svojimi dlanmi sprehajamo nekaj centimetrov nad zemljo, natančno občutimo energijo in vibracijo življenja. In vsa ta energija je tukaj tudi za nas …

Videti lepoto

Zemlja je čudovit planet, obdarjen z obiljem in raznovrstnostjo rastlinja in naravnih lepot. Kadar smo na izletu v naravi ali na sprehodu, si lahko privoščimo dragocene trenutke in svojo dušo nahranimo z lepoto narave. Ne pozabimo kdaj pa kdaj utišati svoj um in samo opazovati. Potopimo se v detajle … Cvet marjetice, lubje borovega debla, zlata površina pšeničnega polja, okrašena s čudovitimi makovimi cvetovi ... Nešteto je prelepih prizorov v naravi, ki napolnijo in razveselijo naše srce in dušo. Taki prizori nas bodo nahranili z naravno energijo, umirili naš um, deležni bomo globokega počitka in sprostitve.

Sredozemska aromaterapija

Poletje je čas za Mediteran. Čudovite so tropske plaže, a te pridejo na vrsto, ko bo pri nas hladno in oblačno … Poletje je čas za vonj borovcev, rožmarina, sivke, bazilike, timijana, origana, lovorjevega lista … Tudi esence teh naravnih vonjav primorskega rastlinja nas bodo sprostile, napolnile z energijo in nas spravile v dobro voljo, dvignile našo vibracijo in nas povezale z našo duhovno bitjo.

Torej, če ste med tistimi srečneži, ki bomo letošnji dopust preživeli v Sredozemlju ... Čutite, sprehajajte se bosi, dihajte, vonjajte, dotikajte se … S počitnic se boste vrnili prerojeni.

Dijana Tara Sever