Pikantna omaka s porom

21. 12. 2012
Deli
Pikantna omaka s porom

Ta omaka ni le okusna, temveč tudi zdravilna. Por, čebula in česen so dobro znani zaradi svojih zdravilnih lastnostih, če pa jim dodamo še oljčno olje, čili in miso pasto, dobimo aromatičen pripravek za krepitev imunskega sistema, ki je obenem bogat s probiotiki.

Sestavine:

  • 2 srednje velika pora
  • 1 glavica domačega česna
  • 2 manjši čebuli
  • 1 dl oljčnega olja
  • 1 sušen čili
  • ½ –1 žlica ječmenovega misoja
  • ščepec soli

V ponev z debelim dnom zlijte oljčno olje in ga segrejte. V ponev stresite narezan por, čebulo in ščepec soli. Dobro premešajte in pokrijte s pokrovom. Kakšnih dvajset minut dušite na počasnem ognju, da se zelenjava zmehča, pri tem pa ves čas mešajte. Dodajte zdrobljen čili in še malo podušite. V skodelico dajte miso pasto in eno do dve žlici tople vode. Mešajte z vilicami, dokler se miso povsem ne raztopi.

Vzemite ponev z ognja, v por in čebulo vmešajte miso (po potrebi dodajte še žlico ali dve tople vode, da dobite želeno gostoto). Česen na drobno sesekljajte ali ga zdrobite in ga dodajte v omako ter vse skupaj še enkrat dobro premešajte. To omako lahko v glineni ali stekleni posodi v hladilniku hranite tudi po več tednov. Zadostovalo bo že, če jo boste k žitaricam ali zelenjavi primešali eno do dve žlički na porcijo.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk