Pogumne Slovenke osvajajo himalajske vrhove!

Udeležite se filmske projekcije Ženske na Himalaji in predstavitve knjige Prve ženske na osemtisočakih v torek, 28. maja ob 19.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Sočasno bo na ogled tudi razstava Slovenskega planinskega muzeja, Korajža je ženskega spola.

Pogumne Slovenke osvajajo himalajske vrhove! (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2019

Na planetu Zemlja imamo 14 vrhov, ki presegajo čarobno mejo osem tisoč metrov. Medtem ko so moški prve vzpone na vrhove himalajske krone opravili v šestdesetih letih 20. stoletja, so prve ženske na vrhu osemtisočaka Manaslu z velikim časovnim razmikom postale šele Japonke leta 1975.

Usode prvih žensk na najvišjih vrhovih so bile pogosto zelo zapletene, celo krute. Izpolnjevanje sanj o osemtisočakih je zahtevalo ogromno energije, alpinističnih veščin, neomajnosti, poguma, garanja in kljubovanja. Na žalost velja tudi, da so ženske svoje »osemtisočkratne« sanje in hrepenenje pogosto plačale ne samo s solzami in krvjo, ampak večkrat tudi z najvišjo ceno.

Ob filmski projekciji in pogovoru z osvajalkami najvišjih vrhov sveta ter razstavi bodo osvetljena hrepenenja in usode akterk 24 let trajajoče odiseje, predstavljena pa bo tudi knjiga Prve ženske na osemtisočakih češke alpinistke Dine Štěrbove, ki je celih 14 let neutrudno in marljivo zbirala informacije o prvih ženskah na teh gorskih velikanih.

Sodelujejo: Dina Šterbova, Marija Štremfelj, Irena Mrak, Tina Di Batista in Viki Grošelj.

Za več informacij o vstopnicah obiščite spletno stran Cankarjevega doma.

VH

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri