Pravi čaji – podarite svojemu telesu nekaj, kar bi si vzelo sámo, če bi si le lahko

Na vratih trgovine v Stari Ljubljani na Starem trgu 11 z velikimi tiskanimi črkami piše: PALAČA
ČAJEV. Tu je doma 250 vrst različnih čajnih žetev s celega sveta. O različnih vrstah čajev,
pravilni pripravi čaja in mnogih blagodejnih učinkovinah posameznih vrst čaja vas bodo na licu mesta seznanili prijazni svetovalci.

2. 12. 2010

Zakladi čajnega grmička

Pravi čaj je seveda samo tisti, ki je narejen iz lističev čajnega grmička. Poznamo različne postopke obdelave čajnih listov in na koncu posameznega procesa dobimo določeno vrsto čaja – črnega, zelenega, oolong, belega, temnega ali dimljenega. Kdor je do sedaj posegal le po čajih v filter vrečkah ali tistih, ki se jih prevaža sem ter tja prek posrednikov, preden pridejo do končnega kupca, naj si dovoli nove užitke. Ob tako pestri izbiri pravih čajev kot jih nudi Palača čajev, se lahko nasmehne še najbolj izbirčna Metka!

Blagodejne učinkovine pravih čajev

Če vas do sedaj ni nihče opozarjal, kako pomembno je uživati čaj, vas Palača čajev vsekakor bo. S pravim čajem podarimo telesu ogromno antioksidantov, zato obred s skodelico čaja vzemite kot nujno dnevno opravilo in ga ponovite večkrat na dan skozi vse leto.

Za vaše zdravje gre! Šele z rednim pitjem večje količine čaja, še posebej belega in zelenega, zmanjšamo možnost nastanka rakavih obolenj ter bolezni srca in ožilja. Učinek antioksidativnega delovanja polifenolnih spojin je tudi upočasnjeno staranje, kar dokazuje več kliničnih študij.

Nekateri so za vroče, drugi niso

Prelivanje čajnih lističev s prevročo vodo je usodna napaka, saj s tem porušimo ravnotežje spojin v poparku, uničimo aminokisline in vrhnje note. Z neprimerno temperaturo vode se te dragocene zdravilne lastnosti izgubijo, poleg tega čaj ne razvije pričakovanega okusa.

Prevroča voda škodi zelenim in belim čajem, ker s tem uničimo nekaj dobrega za zdravje – aminokisline – ki so po celotnem postopku obdelave čajnih lističev v teh dveh vrstah čajev še vedno prisotne. Po drugi strani pa voda s 95 stopinjami Celzija prija oolongom, ker so se pri takšni vročini njihovi zelo zviti lističi sposobni popolnoma razviti.

Za vsak čaj sta temperatura vode in čas priprave poparka točno določena. Natančno upoštevajte navodila za pripravo, pa bo čaj takšen, da ga boste vsak dan komaj čakali!

Manjši čajnik, boljši okus

Pri pripravi čaja je treba upoštevati tudi volumen poparjenih čajnih lističev. Ko suhe lističe prelijemo z vodo, se ti razvijejo in zato v čajniku zasedejo več prostora. Tega ne smemo pozabiti, še posebej, ko pripravljamo čaj oolong, saj njegovi listki zavzamejo kar enajstkrat večji volumen kot takrat, ko so še suhi in zviti.

Čajnih lističev, ki potrebujejo svoj prostor, da se razvijejo, nikoli ne zapiramo v mala cedila, ampak jih pustimo svobodno plavati v čajniku, da lahko razvijejo vse svoje arome. Priporočljivo je skuhati manjšo količino čaja naenkrat, kajti znano je, da ima čaj, pripravljen v manjšem čajniku, boljši okus.

O ostalih dejavnikih, ki vplivajo na kakovost napitka, se lahko poučite v trgovini. Če boste pokazali zanimanje za te male krhke čudeže s čajnega drevesa, bo ura v Palači čajev minila, kot bi mignil. Bodite radovedni!

LE PALAIS DES THÉS (PALAČA ČAJEV), STARI TRG 11, 1000 LJUBLJANA

oglasno sporočilo