Pridite na ples narave! – Vikend delavnica plesa NuDanza

NuDanza je plesna tehnika, ki osvobaja telo in duha. Ko se telo giba v ritmu glasbe, človek občuti srečo, ki se, ob izpolnjevanju določenih pogojev, spreminja v ekstazo. Vabljeni na delavnico  kjer boste odkrivali nove načine občutenja svobode! Ta vikend, v Ljubljani, pod vodstvom Emine Ahmetovič.

Pridite na ples narave! – Vikend delavnica plesa NuDanza (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
19. 3. 2019

NuDanza (tedaj imenovana NeoDance) je nastala pred 17 leti kot rezultat raziskovanja pozabljene neolitske civilizacije Stare Evrope. Raziskovanje je Adriana P. Kezeleja, avtorja več kot 40 knjig o duhovnosti, spobudilo, da je zasnoval ples, temelječ na naravnih načelih, ki upravljajo z našim notranjim življenjem in celotnim vesoljem.

Čaščenje po načelih civilizacije Stare Evrope

Civilizacija Stare Evrope je živela na ogromnem področju, ki se je razprostiralo od današnje Češke na severu preko celotnega Balkana in Grčije ter na jug in vzhod čez ozemlje današnje Turčije. Zanjo so bile značilne tako nenavadne stvari, da so današnjemu človeku skorajda nedoumljive. Mesta na primer, ki so bila precej velika (in so pogosto štela nekaj deset tisoč prebivalcev), niso imela utrdb ali kakršnih koli vojaških objektov. Našli niso nobenih sledov vojaških dejavnosti, prav tako ne prevelike razlike v družbenem statusu. Vse kaže na enakopravnost spolov (za razliko od patriarhalnih civilizacij, ki so nastale pozneje in v katerih je opazna moška dominantnost). V prid temu govori tudi prisotnost čaščenja Boginje, torej ženske oblike vrhovne inteligence, in ne Boga moškega, kot je postalo običajno pozneje in velja še dandanes.

Paleta plesnih tehnik, ki osvobaja

NuDanza je skupno ime za paleto plesnih tehnik, ki ustvarjajo močne osvobajajoče izkušnje. Lahko ji rečete »duhovni ples«, ki kot vsak drug ples ustvarja občutek ugodja. Če bi radi ples izkusili v polnem pomenu besede, je NuDanza prava izbira za vas. Lahko vam da zagon, vas osvobodi, izpopolni – in vse to brez odvečnih dodatkov in v okolju, ki ga lahko imenujete »duhovno«, a je v prvi vrsti človeško in svobodno.

Zakaj preskusiti delavnico:

  • NuDanza spreminja naš odnos do telesa, čisti um in širi občutenja ter tako ustvarja novo izkušnjo stvarnosti. Sprememba je nežna, a intenzivna in zaobjema vse vidike našega življenja.
  • Naučili se boste, kako prepustiti telo “naravnim elementom” zemlji, vodi, ognju, zraku in kaosu. Poleg posebnih, a zelo preprostih osnovnih korakov vsakemu elementu pripada določen način dihanja. Ples elementov na globoki telesni ravni razbija iluzijo ločenosti od narave in drugih ljudi. Kot plesna metoda je NuDanza usmerjen k osvobajajočim izkustvom, ki se izničenjem obrazcev na nivoju telesa oziroma gibanja.
  • Je način za prebujanje osvobajajoče izkušnje. Morda se boste s katero od njih ukvarjali v prihodnosti, spet druge ste zagotovo že doživeli. NuDanza predstavlja metodo, s katero se neposredno ne izpostavite le eni, temveč kar štirimi med njimi:

1. Spontanost

ki blaži in razblinja nenehno potrebo po istovetenju. Na začetku gre za spontane gibe telesa, pozneje pa ta spontanost zaživi tudi na drugih področjih življenja.

2. Igrivost

izkušnja prepuščanja toku in nazadnje neposredna izkušnja duhovne empatije.

3. Izkušnja skrivnostnosti

4.  Izkušnja sinhronicitete

S poglabljanjem v NuDanzo z eno potezo ublažimo večkraten vpliv karmičnih vzorcev v svojem življenju in postanemo svobodnejši.

Več o NuDanzi si preberite tukaj.

Delavnica bo potekala v Ljubljani, in sicer v plesni dvorani Moj korak, Vilharjeva 3, Ljubljana, v hrvaškem jeziku.

Kdaj: 23. in 24. marec 2019 – v soboto od 9. do 20. ure in v nedeljo od 9. do 13. ure.

Za prijavo na delavnico obiščite spletno stran založbe Chiara.

Vtisi obiskovalcev preteklih delavnic:

Težko je v besedi ali nekaj stavkih prenesti lepoto pravkar končane delavnice. Bilo je tako lepo … Bil je ples, ki se je plesal sam od sebe. Ničesar naučenega, nobenih omejitev … samo gibanje telesa, ki bi si ga drznil plesati samo v samoti. A to skrito je hotelo ven, telo je začelo govoriti samo zase ... Na momente se je pojavil tako globok mir, taka povezanost z vsemi … lahko sem zaprl oči a čutil gibe drugih. Bili so momenti, ko sem se zlil z njihovimi gibi … spontano. Na trenutke sem občutil radost, od katere bi lahko zajokal. Bilo je enostavno pristno veselje. - Sašo

Danes, dan po vikend delavnici NuDanze, se je po polnem vikendu skupaj s telesom umiril tudi um. Vtisi se postopoma premikajo od »kaosa« k bolj jasni sliki in se kot taki iz ure v uro bolj definirajo. Kako jaz vidim in čutim NuDanzo v tem trenutku? Najprej je bila sproščenost, ponovno spoznavanje svojega telesa, bujenje spečih udov in organov. Sledi povezovanje s sabo, s tem kar sem v resnici. Puščam telesu, da mi to pokaže. In mi pokaže! Sprejeti moram to, si priznati tako svoje šibke točke, kot ozavestit močnejše. Paleta čustev si v ritmu utira pot navzven, se v energetsko polnem prostoru pokaže, pomeša ter vrne nazaj kot pomirjenost, sproščenost, sprejemanje. Nepozabno! Hvala za to izkušnjo! - Urška

Preberite še: 

Kako nam lahko pomaga sprehod po gozdu

Ples venere in zemlje okrog sonca

Čudeži vsakdana

Foto: Unsplash