RECEPT: Poletno pecivo s čokolado (presno, brez oreščkov, brez olja)

24. 5. 2018
Deli
RECEPT: Poletno pecivo s čokolado (presno, brez oreščkov, brez olja) (foto: Eva Žontar)
Eva Žontar

Se vam kdaj zahoče hitrega sladkanja? Takrat smo najbolj veseli, če nam pod roke pride recept za popolnoma enostavno sladico, ki je pripravljena hitro in iz sestavin, ki jih imamo že doma. Če je za povrh še božansko okusna in sestavljena iz le nekaj popolnoma naravnih rastlinskih sestavin – toliko bolje! 

Prav takšni so recepti iz knjige SIMPL SLADICE, ki jo je na podlagi dolgoletnih izkušenj ustvarila Eva Žontar, svetovalka za zdravo prehrano, ljubiteljica aktivnega življenjskega sloga in soustvarjalka www.evkaliptus.si. V knjigi se 60 okusnih veganskih in zdravih receptov druži s prehranskimi nasveti in vajami za vitalno in fit telo. Eva je z nami delila recept za poletno pecivo. 

Poletno pecivo s čokolado [presno, brez oreščkov, brez olja]

Sestavine za 12 kock poletnega peciva:

  • 1/2 skodelice izkoščičenih datljev
  • 2 zreli banani
  • 1/2 skodelice vode
  • 1/2 skodelice borovnic
  • 1/2 skodelice izkoščičenih češenj
  • 1/2 skodelice narezanih jagod
  • 1 večja zrela breskev
  • 1/2 skodelice fino mlete kokosove moke

Datlje skupaj z vodo in olupljenimi bananami zmiksamo v zmogljivem blenderju. Če slednjega nimamo, naredimo to v multipraktiku, a v tem primeru datlje pred uporabo namočimo. Vse sadje dodamo k datljevo-bananovi pasti v posodo blenderja ali multipraktika in samo na hitro vmešamo, toliko, da sadje še vedno ostane v koščkih in ne spusti barve. Vse skupaj prestavimo v skledo in dodamo fino mleto kokosovo moko. Dobro premešamo z žlico in počakamo, da kokosova moka vpije tekočine in se masa zgosti. Nato jo prestavimo v kvadraten pekač (na dno položimo papir za peko) in poravnamo 1-2 cm visoko. Velikost pekača ni pomembna, ker ga lahko samo delno napolnimo in sami določimo robove kock.

Sestavine za čokoladni preliv:

  • 1 skodelica datljev
  • 1 skodelica vode
  • 4-5 žlic zdrobljenih kakavovih zrn

Vse sestavine zmiksamo v zmogljivem blenderju, da dobimo gost čokoladni preliv. Premažemo ga preko sadne plasti in postavimo v hladilnik za pol ure. Narežemo na kocke in po želji okrasimo s sadjem.

Recept: Eva Žontar, Evkaliptus