Recept: Veganska tajsko-navdahnjena skleda dobrot

26. 3. 2019
Deli
Recept: Veganska tajsko-navdahnjena skleda dobrot (foto: Profimedia)
Profimedia

Vstopite v pomlad lahkotni s pomočjo sveže zelenjave in eksotičnih začimb. Zdrava riževa skeda s tofujem in zeljem je kot nalašč za sončno kosilo, ki se hitro pripravi in vam zagotovi energijo za cel dan.

Sestavine za 4 porcije:

  •  300g rjavega riža za hitro kuhanje
  • 1 paličica sveže limonske trave, prerezana na pol
  • 2 žlički kokosovega olja
  • 1 zavitek tofuja, narezanega na kockice
  • 1 svež rdeč čili, nasekljan
  • 40 g svežega ingverja, narezanega na tanke rezine
  • 2 stroka nasekljanega česa
  • 4 spomladanske nasekljane čebulice
  • Sok 1 limete
  • 2 žlički svetle sojine omake
  • Polovica rdečega ali kitajskega zelja, narezanega na tanko
  • 100 g narezane zelenjave po želji (paprika, bučke, korenje, paradižnik)
  • 15 g svežih listov bazilike
  • 4 žličke nasekljanih arašidov, ki jih popečete na ponvi (za serviranje)
  • Kos sveže limete (za serviranje)

 

PRIPRAVA:

  • Riž in limonsko travo kuhajte v 600 ml vode. Ko voda zavre, kuhajte na nizkem ognju dokler riž ne bo al dente. Po potrebi dodajajte vodo.
  • V woku na kokosovem olju prepražite tofu, da bo zlato zapečen. Dodajte čili, ingver, česen in čebulice. Pražite kakšno minuto, nato dodajte limetin sok in sojino omako. Premešajte in dodajte ostalo zelenjavo. Pražite vsaj 3 minute oziroma dokler zelje (predvsem, če ste izbrali rdečega) ne bo mehko. Na koncu primešajte še svežo baziliko.
  • Riž položite na dno sklede, povrh pa stresite zelenjavo. Za bolj intenziven okus, jo lahko posujete z arašidi in pokapljate z limetinim sokom.

Dober tek!

Preberite še: Jejmo živo, pravo hrano 

15 zanimivih dejstev o hrani 

Aura kuhane in surove hrane 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja