Recept za jabolčni tiramisu

31. 1. 2012
Deli
Recept za jabolčni tiramisu

Nežno odišavljen s cimetom.

Za 4 osebe potrebujete: • 2 srednje veliki jabolki (približno 300 g) • 1 biolimono • približno 110 g sladkorja • 250 g maskarponeja • cimet v prahu • 200 g smetane • približno 4 žlice amareta (mandljevega likerja) • 20–30 biskvitnih piškotov za tiramisu (savoiardi)

Priprava:

Jabolki operite, olupite in jim odstranite peščišče. Zrežite ju na majhne kocke. Limono operite pod vročo vodo in jo obrišite do suhega. Lupino z nožem spiralasto obrežite, sok pa iztisnite. Jabolkom dodajte 100 ml vode, 2 žlici sladkorja in limonino lupino. Dušite jih približno 10 minut, da se zmehčajo. Vodo, ki se izcedi iz jabolk, odlijte in prihranite. Limonino lupino odstranite in pustite, da se jabolčna kaša ohladi.

V skledi gladko razmešajte maskarpone. Primešajte mu jabolčno kašo, preostali sladkor, limonin sok in ½ žličke cimeta. Smetano čvrsto stepite in jo primešajte jabolčni kremi.

Prihranjen jabolčni sok zmešajte z amaretom in ½ žličke cimeta. Piškote navlažite z jabolčnim sokom in z njimi pokrijte dno modela za tiramisu. Prekrijte jih s polovico kreme, obložite s preostalimi navlaženimi piškoti in premažite s preostalo kremo. Tiramisu postavite v hladilnik za najmanj 2 uri. Po želji ga tik pred serviranjem posujte s kakavom in cimetom.

Čas priprave: približno 2 uri 25 minut
Na osebo: približno 830 kcal, beljakovine: 15 g,
maščobe: 44 g, ogljikovi hidrati: 88 g

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja