Severna Indija: Paneer, potopljen v svilnato omako

15. 9. 2011
Deli
Sir paneer v špinačni omaki iz Indije

Če želite v indijski restavraciji poskusiti njihove najbolj značilne jedi, potem morate naročiti 'saag paneer'. Mehak in blag nezorjeni sir, potopljen v svilnato omako iz špinače.

 

Vse skupaj seveda začinjeno tipično indijsko – z ingverjem, čilijem in garam masalo. Zraven se poda basmati riž.

Ta sir je priljubljena specialiteta po vsej severni Indiji, vse od Bengalije na vzhodu pa do Gujarata in Punjaba na zahodu.

Saag Paneer

Indijski sir v špinačni omaki

Sestavine za 4–6 oseb:

  • 250 g indijskega sira (ali sirarske oziroma albuminske skute, sira za žar, tofuja)
  • 2 skodelici blanširane špinače
  • 1 sesekljan zelen feferon
  • 6 žlic olja
  • 40 g moke
  • 1 ½ sesekljane čebule
  • 2 žlici naribanega svežega ingverja
  • ½ žličke kurkume
  • 4 zmleti pekoči zeleni čiliji (po okusu tudi manj)
  • 125 ml vode
  • 1 žlička soli
  • 2 žlički garam masale

Priprava:

Debele rezine indijskega sira, sirarske skute oziroma tofuja za 10 minut položite na papirnato brisačo, da se odcedijo (tako bodo med kuhanjem lažje obdržale obliko). Blanširano špinačo skupaj s sesekljanim feferonom zmeljite v električnem mešalniku, da dobite čim bolj fin pire.

V ponvi segrejte 4 žlice olja. Rezine sira posujte z moko in jih na olju pri srednji temperaturi pecite 2–3 minute. Ko se z obeh strani zlato rumeno obarvajo, jih poberite iz ponve. V ponev prilijte še 2 žlici olja in na njem pražite sesekljano čebulo približno 20 minut, da rahlo porjavi. Dodajte ingver in pražite še 2 minuti.

Nato dodajte kurkumo in zelen čili, malce popražite ter vmešajte špinačni pire z vodo. Omako solite, dobro premešajte in zavrite. Temperaturo znižajte in omako v pokriti ponvi kuhajte 2 minuti. V omako položite popečen sir in kuhajte še 2 minuti, da se pregreje. Na koncu v omako vmešajte še garam masalo.

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez