Singapur: Zmešnjava na krožniku

14. 9. 2011
Deli
Rakovice v čilijevi omaki

Singapur - mešanica Kitajske, Malezije, Indije in Zahoda. Bogata 'obara', ki je vse drugo prej kot dolgočasna. Potopite se v veličasten izbor azijskih dobrot.

Rakovice v pekoči omaki

So singapurska nacionalna jed. To priljubljeno specialiteto prodajajo na uličnih stojnicah in jo ponudijo z veliko kruha, ki ga z roko namakate v slastno rakovičjo omako.

Za bolj pekočo omako dodajte še več čilija, če pa imate raje blažje okuse, čilijem odstranite semenje. Jed poplaknite s hladnim pivom.

Rakovice v čilijevi omaki

Sestavine za 4 osebe:

  • 8 očiščenih rakovic
  • 2 žlici olja
  • 3 žlice sesekljanega svežega ingverja
  • 5 sesekljanih strokov česna
  • 3–4 sesekljani rdeči čiliji (na primer bird’s eye oziroma ptičje oko)
  • 1 žlica kitajske omake iz črnega fižola (iz pločevinke)
  • 1 žlica riževega vina ali šerija
  • 125 ml običajne paradižnikove omake (iz kozarca ali domače)
  • 60 ml blage čilijeve omake
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlički soli
  • ¼ žličke zmletega belega popra
  • 2 žlički koruznega zdroba
  • 2 veliki razžvrkljani jajci
  • 2 žlici svežega sesekljanega koriandra
  • 1 na tanko narezana šalotka

Priprava:

Pripravite rakovice, jih z velikim nožem ali kuhinjsko sekiro po dolgem razpolovite ter jim na zadnjem delu odstranite oklep in gobasto zeleno snov. Klešče ločite od trupa in jih s škarjami ali sekiro na več mestih zasekajte. Vsako polovico trupa razdelite na 2 ali 3 kose, tako da se noge držijo zraven. Vse kose oplaknite in dobro osušite.

V voku ali veliki ponvi segrejte olje. Dodajte ingver, česen in čilije ter pražite približno pol minute. Vmešajte omako iz črnega fižola in pražite še nekaj sekund. Dodajte rakovice in jih pražite približno 1 minuto, da meso postane motno. Prilijte riževo vino, paradižnikovo in čilijevo omako ter 250 ml vode.

Omako začinite s sladkorjem, soljo in poprom, jo zavrite in pri nizki temperaturi odkrito kuhajte 3–4 minute, da se rakovičje meso skuha. Koruzni škrob razžvrkljajte z 2 žlicama vode, ga vmešajte v omako in jo kuhajte še 1 minuto. Ko se omaka zgosti, vmešajte razžvrkljani jajci in kuhajte še 1 minuto, da zakrkne. Na koncu primešajte še šalotko in koriander ter takoj postrezite.

Zraven lahko ponudite bageto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja