Sveti ples plesalke Param Jyoti

Prizor s plesočo Param Jyoti je skorajda mističen, kot gledalca te preprosto vsrka vase. Razlog je preprost; njen ples ni namenjen zabavi, ampak je posebna oblika aktivne meditacije. Z njo lahko plesoči doseže stanje, v katerem se je moč otresti lastnega ega in uzreti popolnost in resnico.

6. 9. 2011

Param Jyoti je duhovno ime Garite Carole Stieber, po rodu Nemke, ki je že v otroštvu  pokazala izjemno nadarjenost in navdušenost nad plesom, s katerim se je začela že kmalu ukvarjati.

Pozneje je v Amsterdamu diplomirala iz modernega plesa, nato se je posvetila meditaciji, duhovnim praksam in energetskemu delu. Poleg tega si je znanje nabirala tudi na Vzhodu. Vseskozi se je posvečala poglabljanju raziskovanja lastne izraznosti v plesu. Notranji navdih jo je vodil, da je februarja leta 2002 odkrila umetnost svetega Plesa srca. Notranje iskanje resnice in njeno prirojeno izražanje skozi ples sta bila temeljna vzgiba za nastanek Plesa srca. Od takrat to umetnost deli z mnogimi ljudmi in tako s plesom širi ljubezen in resnico. Zadnjih sedem let Param Jyoti preživi pol leta v Indiji, v ašramu Bamhori blizu Khajuraha, mesta, ki je znano po starodavnih templjih in plesnih festivalih, pol leta pa potuje po svetu. Zadnji vikend v septembru bo obiskala tudi Slovenijo.

Intuitivni Ples srca

Param Jyoti je po svetu še posebej znana po svojem intuitivnem Plesu srca, za katerega pravi, da je posvečena molitev, izražena z milino telesnih gibov. Ples srca deluje kot vhod v višjo mistično resnico in vrhovno znanje. Je mudra, mistični znak telesa, ki odpira pot v višjo zavest. Išče bistvo, ki ga različna verstva imenujejo z različnimi imeni.

'I am the fire of love.
anything you give into it
will nourish its flames.
as you offer your love,
you give yourself
back to yourself.' Param Jyoti


('Sem ogenj ljubezni.
kar koli vržeš vanj,
bo negovalo njegove plamene.
ko ponudiš svojo ljubezen,
si jo povrneš nazaj.')


Kaj se vas zares dotakne? Kaj je resnično pomembno v vašem življenju? Ali dovolite notranjemu impulzu, da vas vodi v vsakodnevnem življenju? Ples Srca je vabilo, da raziščete in ponovno vzpostavite uglašenost s svojim srcem. Ples Srca je inuitivni sveti ples za vsakogar, ki začuti, da bi se rad pridružil.'Tam, kjer se duša preda svojemu izvoru, se začne Ples Srca, ples ko duša pleše iz hvaležnosti, ljubezni in predanosti.' pravi Param Jyoti. 

Za Ples srca ni potrebno nikakršno znanje telesnih gibov, korakov ali zaporedij. Poudarek je na avtentičnosti vsakega posameznika, ki želi srečati sebe in ljubezen v svojem srcu. To je božanski ples, posvečen naravnemu gibanju, ki se porodi iz človekovega bistva, in ga inutitivno vodi po navdihu duhovne želje. Ples Srca je vabilo k plesu s samim seboj, k stanju biti, kar si, v slavljenju, čaščenju in praznovanju življenja.

Ples srca, navdahnjen z meditacijo in molitvijo, razvija višjo zavest in uči, kako živeti v skladu s svojo osebno notranjo resnico. Ples ne temelji na posebni kulturi ali religiji. Edini vir je nežen glas srca, iskrenost s samim seboj je cilj.

Plesni ritual kot skupna molitev


Ko plesalka Param Jyoti izvaja plesni ritual, ponavadi k sodelovanju povabi tudi udeležence, da aktivno sodelujejo s petjem preprostih duhovnih pesmi, igranjem na instrumente, z gibi in plesom. Na tak način se ustvari svečano vzdušje, podobno skupinski molitvi, kot sama imenuje svoj plesni ritual.

Osebni ples

Del Param Jyotinega plesnega rituala je osebni ples, ki ga zapleše za posameznike in z njim izrazi svojo interpretacijo njihove energije, duha in osebnosti. Ples je neposreden izraz njenega občutenja človekove življenjske moči, njegovih želja in duhovnih potreb. Njeni gibi so odraz čutenja v trenutku plesa.

Ples je za Param Jyoti orodje za simbolno ponazoritev človekove notranje narave in dober usmerjevalec pri duhovnem odpiranju. Njen osebni ples ponavadi traja od dve do pet  minut. V zaprtih skupinah pleše veliko dlje.

Drugi del plesnega rituala je sestavljen iz spiralnega plesnega elementa, podobnega sufijski tradiciji plesočih dervišev, ko se plesalka v krogu vrti v transu dlje časa.

Ples srca s Param Jyoti v Ljubljani

Delavnici Ples srca s Param Jyoti bosta potekali v soboto, 24.9.2011 od 9h do 13h in v nedeljo, 25.9.2011 od 9h do 13h, v Plesnem Epicentru na Tibilisijski 59 v Ljubljani. Sodelovanje na delavnici ne zahteva nikakršnega predznanja.

Cena:
enodnevni obisk 35 €, dvodnevni obisk 60 €. Število mest je omejeno.
Prijave do 20.09.2011 na: info@sentoria.si ali na telefon 040 470 095 .

Več o Param Jyoti na www.devadasi.de

Namen delavnic, ki jih vodi Param Jyoti, je udeležence voditi skozi lastno odkrivanje posameznikovega notranjega plesa h globljemu razumevanju resničnega jaza in izražanju le-tega.