Najpomembnejše božične začimbe

Kakšen čudovit užitek, ko se iz kuhinje širi omamen vonj po piškotih in kuhanem vinu. Predstavljamo najpomembnejše božične začimbe.

11. 12. 2010

1 Kardamom je sladkastega in ostrega okusa. Uporabljamo ga za medenjake in drugo medeno pecivo ter kekse z limono. Previdno pri odmerjanju!

2 Žafran iz cvetov istoimenske cvetlice testo obarva rumeno. Zaradi grenke in ostre arome bodite previdni pri odmerjanju. Pred pripravo peciva nitke žafrana zrežite in jih raztopite v tekočini.

3 Vanilja ne sme manjkati v skoraj nobenem pecivu. Uporablja se postrgana sredica iz razpolovljenega stroka. Še posebej žlahtno in močno aromo ima burbonska vanilja.

4 Janeževa zvezda ima sladkast okus po lakricah in jo pogosto uporabljamo predvsem za okrasitev, na primer v kuhanem vinu.  Mleti janež lahko uporabite v medenjakih in orehovih piškotih.

5 Ingver se za peko uporablja v mleti obliki in poskrbi za edinstveno pikantno citronasto aromo ingverjevih piškotov in drugega peciva. Pozimi nas bo čaj z rezinami svežega ingverja lepo pogrel.

6 Muškatni orešek popopra medenjake. Oranžen muškatni cvet je blag in se lepo poda k makronom. Pred spanjem nas prijetno pomiri toplo mleko s ščepcem muškatnega oreščka.

7 Klinčki poskrbijo za blago ostrino medenjakov. Čudovito odišavijo začimbni kolač, kuhano vino in grog, z njimi pa lahko začinimo tudi enolončnice, pečenke in rdeče zelje.

8 Cimet seveda sodi v cimetove zvezdice in večino božičnega peciva, nepogrešljiv pa je tudi v kuhanem vinu in punču.