Urejanje prostora po energijskih zakonih

V feng šuiju, stari kitajski vedi o urejanju prostora po energijskih zakonih, barve igrajo pomembno vlogo. Z njimi lahko prebudimo energijo, rešimo spor in prikličemo bogastvo. Barve nam bodo pomagale prepoznati svoja globoko potisnjena notranja stanja, da bomo lahko razvili ustvarjalnost in odkrili, kaj nam sporoča intuicija.

Urejanje prostora po energijskih zakonih (foto: Mare Milin) Mare Milin
26. 1. 2013

Nekoč so ljudje živeli v sožitju z naravo. Preprosto zatočišče, potopljeno v barve, vonjave in zvoke je predstavljalo dom. Mi smo se od narave že zdavnaj oddaljili in s tem so se od nje oddaljili tudi naši domovi.

Zdaj bujnost življenja opazujemo skozi okna in sanjarimo o tem, kaj vse bi lahko počeli in kam vse bi lahko šli, če bi le imeli čas, da bi lahko zapustili te štiri stene doma ali pisarne.

Pozabili smo, da lahko z oponašanjem njenih neštetih oblik naravo povabimo v svoj dom. Naši domovi so večinoma beli, nevtralni, tako zelo različni od tistega, kar najdemo v bližnjem parku ali gozdu, ob morju ali v gorah. Le redki si to podobo upajo prenesti tudi na svoje stene.

Energija narave

Ljudje se barv tako zelo bojimo, toda barve so življenje. Vsa narava je odeta v močne barve in ni niti malo sramežljiva: zelena je, rumena, rdeča in modra.

In prav te barve lahko spremenijo energijo našega življenjskega prostora. Niso zgolj estetske, temveč so nam lahko v pomoč na poti razvoja in ozdravljenja.

Feng šui, ta starodavna veda o urejanju prostora in usklajevanju doma z zakonitostmi narave, barve uporablja kot pomembno orodje pri ustvarjanju ravnotežja, blaginje, uspeha in sreče.

Toda, kot sem se prepričala tudi sama, feng šuija ni lahko vpeljati v življenje. Obstaja kup knjig, v katerih so praktični feng šui nasveti, a iz njih je težko razbrati, kaj najbolj ustreza vsakemu posamezniku. Ti nasveti se namreč vrtijo okrog prostora samega in ne upoštevajo toliko posameznika, ki v njem prebiva.

Feng šui je nekaj povsem individualnega. Ne gre le za strogo upoštevanje pravil. Feng šui pomaga naši intuiciji, da se izrazi, in našim skritim željam, da najdejo pot na površje. Včasih je izbor barv po feng šuiju popolnoma neskladen z drugimi pravili, a prav zato lahko predstavlja način, da izrazimo svoje konflikte in strahove, se jih znebimo in krenemo po pravi poti.

Z barvami je torej treba eksperimentirati, pri tem pa je komunikacija med tistim, ki v prostoru prebiva, in njegovim svetovalcem za feng šui ključnega pomena, če želimo ozavestiti tisto, kar izražamo prek barv.

Pomembno je, da vam svetovalec prisluhne, saj bo le tako lahko našel pravo rešitev za vašo življenjsko pot. Ni pametno, da se nekoga, samo zato, ker tako narekuje feng šui, sili k uporabi močne rumene barve, ki je ta oseba ne mara. Vsi pač nimamo enakega odnosa do barv.

Prisluhniti intuiciji

Svetovalka za feng šui Sanda Mesek pravi, da obožuje močne barve: "Te so bile v mojem življenju vedno prisotne in nekoč sem bila prepričana, da bi jih morali vsi sprejemati z odprtimi rokami. A me je izučilo. Ni nujno, da so določene barve vsem všeč, je pa pomembno, da z barvami eksperimentiramo in odkrivamo, kaj te v nas prebudijo."

Njen dom je poln rumene, modre, oranžne in zelene. Kar malo je nenavaden, saj človek ne bi pričakoval toliko živih barv v bivalnem prostoru, obenem pa je vesel in topel, da ga je kar težko zapustiti.

Tudi Sanda je, ker je prisluhnila svojim potrebam in intuiciji, prekršila pravila feng šuija. Severno steno je namreč prebarvala z oranžno, kar je po feng šuiju, če se strogo držimo pravil, recept za konflikt. Stena bi morala biti modra. Stene njenega stanovanja redno menjajo barvo, saj tako vpliva na svoje razpoloženje ali si pomaga pri življenjskih spremembah, ki jo doletijo.

Zakonitosti

Če ne vemo, kje začeti, a bi želeli z barvami okrepiti nekatere vidike svojega življenja, je najbolje, da sledimo osnovnim zakonitostim feng šuija ter jih počasi prilagajamo sebi in okoliščinam, v katerih živimo.

Barve lahko izbiramo in jih usklajujemo različno. Vsak del sveta je povezan z določenim elementom in barvo, ki skupaj nudita oporo nekaterim vidikom življenja (v okvirju o barvah).

Če bomo stene na določenem koncu stanovanja uskladili z barvo, ki temu predelu pripada, bomo upoštevali prvo pravilo feng šuija. Toda zgolj to pravilo nam ne bo kaj dosti pomagalo. Malo današnjih zgradb je namreč zgrajenih po energijskih načelih.

Če bi gradili hišo po feng šuiju, bi kopalnico postavili na sever, ki mu vlada element vode. Vodi seveda ustreza modra barva. Kuhinja bi bila na jugu, ker mu vlada element ognja, ki ga potrebujemo za kuhanje, ustreza pa mu rdeča barva. Toda v današnjih domovih kopalnico pogosto najdemo na jugu, kuhinjo pa na severu: torej na napačnih straneh. Tako se nasprotujoče si energije znajdejo v konfliktu, kar lahko v dom prinese nemir, ki se posledično lahko prenese na medčloveške odnose.

Idealno je torej, da so prostori v barvah, ki jim ustrezajo (v okvirju o prostorih), če pa so ti na napačnih straneh, so barve še toliko pomembnejše. Te ublažijo konflikt nasprotujočih si elementov. Primerjavo lahko najdemo v prostoru, ki je namenjen počitku, a je orientiran na hrupno ulico. Potrebovali boste nekaj, kar bo hrup izoliralo in nevtraliziralo, sicer boste vedno utrujeni.

Barve, ki zdravijo, so v krogu petih elementov med konfliktnimi barvami in predstavljajo t. i. tampon cono. Če je torej kuhinja, kot smo opisali zgoraj, na severu, ki mu vlada voda (modra), glavni element vsake kuhinje pa je ogenj (rdeča), bi morali vanjo vnesti zeleno, da bi s tem preprečili izničenje elementov. Voda namreč gasi ogenj, zato je ognju treba dodati les, da bo bolje gorel. Prav temu služi zelena, barva dreves.

Pogovor z barvami

Barve lahko izbiramo tudi po letih rojstva vsakega izmed stanovalcev. Tistemu, ki je na primer rojen v letu kovine, bodo ustrezale bela, zlata, srebrna ali siva, tistemu, ki je rojen v letu vode, pa modra.

Včasih je treba zdravilne barve uporabiti tudi zaradi stanovalcev, ki pripadajo nasprotujočim si elementom. Dober primer je spalnica. Če je element enega partnerja les, element drugega pa kovina, bo partnerja združila voda (v krogu elementov), zato je treba v sobo vnesti modro.

Toda vsa ta pravila padejo v vodo, če se z barvami ne povežemo, če nam te ne dajejo tistega, kar potrebujemo, in če z njimi ne izražamo nekaj iz naše notranjosti.

Pomembno je, da nas spodbujajo, nam dajejo uteho in umirjenost. Šele ko imajo barve za nas posebno simboliko, feng šui lahko v celoti zaživi, uskladi naš dom in nas prek tega ozdravi.

"Nekega dne sem si zaželela v kopalnico vnesti zeleno, čeprav barva ni ustrezala zahodni strani, kjer kopalnica leži, niti elementu vode, ki kopalnicam vlada. Prekršila sem pravila in prisluhnila intuiciji. Zdaj se mi zdi, da je bila to moja želja po očiščenju, ki ga zelena, poleg drugih stvari, tudi predstavlja. Barve je treba spreminjati, kot se spreminja naš svet. Simbolizirajo lahko tisto, kar trenutno doživljamo, ali pa nam služijo kot podpora pri spremembi, h kateri stremimo. Naš notranji glas včasih natančno ve, katero barvo potrebujemo, medtem ko naš um tava v temi. Ta izkušnja lastnega notranjega glasu je vredna več kot sto pravil iz knjig, ki nam nič ne pomenijo. Osebna izkušnja nima primerjave," pravi Sanda.

Kaj je s tem mislila, sem hitro spoznala v praksi. Sanda mi je pred kratkim pomagala, da sem po feng šuiju uredila tudi svoj dom. Razložila mi je, da je spalnica prostor, v katerem se mora ženska zakoreniniti, da je to moj prostor.

Ker s tedaj relativno novim domom nisem imela močnega odnosa, mi je svetovala, naj se zazrem globoko vase in se vprašam, katera barva bi me v spalnici razveselila, katera bi me nahranila. Hitro sem ugotovila, da je to zelena.

Po pravilih bi v spalnico lahko vnesla tudi modro, ki je primerna za prostore, v katerih počivamo, ali belo, ki bi ustrezala severozahodni legi, toda zame je bila prava izbira topla zelena. To sobo sem zares začela doživljati kot svoje zatočišče. Vanjo sem postavila belo posteljo, ki po barvi ustreza mojemu elementu: kovini.

Morda je bilo na prvi pogled videti, kot da za mojega partnerja in njegovo energijo v tej sobi ni prostora, toda morala sem samo pogledati globlje. Moj element kovine namreč hrani njegovega: vodo.

Če poenostavim – zanj je najbolj pomembno, da je njegov osnovni vir, ki ga polni in bogati, v dobrem stanju. Bogovi feng shuija so bili zadovoljni.

Sanda ni šla mimo osebne note niti pri drugih prostorih. Namesto da bi nama svetovala, naj v pisarno na severu stanovanja vneseva modro, je prisluhnila cilju mojega partnerja, da začne nov posel, povsem drugačen od tistega, s katerim se je ukvarjal dotlej.

Odločili smo se za zeleno, in sicer na vzhodnem delu tega prostora. Vzhodu ta barva namreč ustreza, obenem pa je to barva novih začetkov, moči in izobilja. Vsega tistega, kar potrebujemo pri novem poslu.

Prava izbira

V dnevni sobi sem naredila tisto, kar mi je Sanda svetovala: prisluhnila sem intuiciji in priklicala ustvarjalnost. Čeprav sem sprva hotela eno steno obarvati v odtenku zlate, ki ustreza elementu kovine, v katerem sem rojena, poskusni nanosi različnih odtenkov rumene niso prinesli drugega kot kisel izraz na mojem obrazu. Nazadnje sem steno olepšala s toplo olivno rjavo. Naenkrat ni bila več ista soba!

Čeprav ne ustreza energijskim pravilom, to barvo povezujem s kopico detajlov iz narave. V njej vidim rodovitno prst, dišeče začimbe Vzhoda, trave ... Zaradi nje je soba zaživela, z njo pa tudi moje veselje.

Šele takrat sem lahko razumela besede moje svetovalke: "Urejanje prostora lahko preraste v delo na sebi šele takrat, ko se zavedno sprehodimo po sobah in poskušamo začutiti, kaj nam ustreza in kaj ne. Naš odnos do prostora kot ogledalo odseva naš odnos do samega sebe. Če bomo upoštevali svoje impulze, ki nam govorijo, kaj moramo spremeniti, se bomo veliko naučili tudi o sebi."

Iva Jerković, foto: Mare Milin, model: Tatjana G. (Talia)