V steklenički eteričnega olja je ujeta duša rastline

Od nekdaj me močno privlačijo male stekleničke, napolnjene s čarobnimi dišavami. Eterična olja vedno znova dvignejo moje razpoloženje, v meni vzbujajo spoštovanje in občutek lepote. In vedno, kadar se v trgovini znajdem pred polico z eteričnimi olji, moja roka sama poseže po steklenički, ki me tisti trenutek najbolj privlači … Potopim se v aromo čudežnih kapljic in vedno znova sem očarana.

14. 6. 2011

Eterična olja so v stekleničko ujete pozitivne vibracije in arome, ki imajo pozitiven, sproščujoč in zdravilen učinek na nas. To so čarobne vibracije, ki nam ogrejejo dušo in telo, ustvarijo ugodje in dobro voljo.

Kaj je tako posebnega v teh oljih, da so tako cenjena že od davne preteklosti, od Egipta, Perzije, Indije, Rima … V teh dragocenih kapljicah, ki so bile včasih dostopne samo privilegiranim. V sebi nosijo prvinsko zavest o obilju in raznovrstnosti življenja. Bogastvo in raznovrstnost njihovih vonjev prinaša zavedanje o obilju življenja tudi nam …

Njihova skrivnost je očem nevidna, neoprijemljiva in nedokazljiva. Zapisana je v eteričnem, breztelesnem, zelo nežnem, subtilnem jeziku. Ne moremo je dokazati, lahko pa jo zaznamo. V steklenički eteričnega olja je ujeta duša rastline. Neosebna, brezoblična energija – esenca, njena prvinska bit. Tako je v olju cveta vrtnice shranjena vibracija nežnosti in lepote. Opojna, prijetna aroma tega olja nas globoko pomiri in poveže z našim svetiščem ljubezni – srcem. V nas prebuja čarobnost in resnično notranjo lepoto. V esenci je skrbno shranjena prvinska moč in tisto najboljše iz narave … prvinski duh narave, ujet v stekleničko.

Eterična olja skozi poseben destilacijski postopek pridobivajo iz različnih delov rastlin, cvetov, korenin, listov, iglic, lesa, plodov … V tem postopku iz rastline pridobijo tisto najbolj žlahtno – njeno esenco. Olje je samo nosilec informacije, esenca pa je eterična, zelo subtilna kvaliteta. Esenca je pravzaprav prvinska energetska vibracija rastline, ki je v kvalitetnem olju visoko koncentrirana. To pomeni, da ima vsaka kapljica olja visok energetski potencial in kvaliteto energije – vibracijo.

Olja, ki jih danes dobimo na trgu, se zelo razlikujejo po svoji kvaliteti. Kvalitetno eterično olje dobimo, če je rastlina imela dobre razmere za rast in je organsko pridelana. Pravi mojstri pridobivanja eteričnih olj se izogibajo industrijske pridelave. Svojega dela se lotevajo z občutkom. S skrbjo ravnajo z zemljo, na kateri bodo rasle rastline, meditirajo ob svojih nasadih in natančno vedo, kdaj je pravi čas za žetev, obiranje, vedo, katere vrste rastlin se v rasti podpirajo in medsebojno ščitijo … Seveda je izjemnega pomena za kvaliteto olj in njihovo delovanje tudi način destilacijskega postopka, pa tudi kvaliteta stekleničke, v kateri je olje shranjeno Tako se obdrži prvinska vibracija, taka olja imajo močan učinek in najprijetnejše vonjave.

Delovanje eteričnih olj

Vse v vesolju je energija, vibracija – tudi materialni svet. Je samo ena vrsta pojavnosti energije, energija v zgoščeni obliki. Tako ima vsaka snov, kreacija svojo prvinsko vibracijo. Vibracije zaznavamo prek intuicije in senzornih sposobnosti. To je notranji čut nas vseh, ki sega prek naših fizičnih čutil, vonja, okusa, tipa, vida, sluha. Ta čut uporabljamo vsi – zavedno ali nezavedno.

Visoka energetska koncentracija olja deluje tako, da spremeni našo vibracijo. Jo očisti in poživi. Naše telo vibracije zaznava skozi občutke. Ko smo v stanju nizkih vibracij, se počutimo slabo, brezvoljno. Občutimo strah, žalost, jezo, sram, malodušje…Ko vibriramo visoko, se nasprotno počutimo dobro. Občutimo radost, ljubezen, mir, motivacijo za življenje … Visoko kvalitetna energetska koncentracija, ki je v oljih, deluje tako, da dvigne našo vibracijo.

Eterična olja, ki nosijo kvaliteto očiščevanja (žajbelj), prečistijo našo energijo in ustvarijo prostor za novo. Zdaj lahko uporabimo pomarančo, ki bo odgnala občutke malodušja in depresije ter nas odprla novi kreativnosti in idejam. V nas bo prebudila umetniški in svobodni duh. Nagovorila nas bo k raziskovanju in oživljanju naše resnične seksualne, življenjske energije.

Dober aromaterapevt ima dobro razvite senzorne sposobnosti, kar pomeni, da lahko odčita kvalitete vibracije človeka, s katerim dela. Intuicija in znanje ga vodijo, da izbere tisto pravo olje oziroma kombinacijo olj, ki je za nas optimalna v tem trenutku. Po dobro opravljeni aromaterapiji se počutimo sveži, prerojeni, optimistični. Mati narava je naše telo in dušo nahranila in nas povezala z našo osebno esenco in s samo esenco, izvorom življenja. Po tretmaju smo res v posebnem stanju, zato je prav, da ta čas iz spoštovanja in ljubezni do sebe čim bolj posvetimo sebi. To so trenutki globoke povezanosti in resničnega stika s sabo. Morda si bomo zaželeli potopiti se v meditacijo, se izraziti na papir. Morda na površje privrejo davno pozabljene in potisnjene želje, morda si bomo zaželeli občutke izliti na papir, opraviti s svojo preteklostjo. Morda najdemo nov navdih, ideje, nove rešitve za stare težave. Lahko pa si vzamemo čas samo za uživanje v trenutkih miru in harmonije, ki so posledica globoke povezanosti s sabo.

Kvalitetno aromaterapijo si lahko privoščimo v obliki masaže, se prepustimo občutljivim rokam strokovnjaka. Privoščimo si lahko samomasažo, raziščemo občutljive točke na svojem telesu, ki jih najdemo v priročnikih o akupresuri in akupunkturi. Krožna masaža teh točk nas bo umirala, uravnovesila in poživila.

Čarobna olja lahko postanejo naši stalni pomočniki, spremljevalci in prijatelji. Z njihovim vonjem in vibracijo lahko oplemenitimo svoj dom ali delovni prostor. Kvaliteta bivanja se bo občutno spremenila.

Če olja nanašamo na telo, jih zaradi njihove močne koncentracije ne uporabljamo čistih, ampak ustvarimo mešanico z osnovnim oljem. Uporabimo visokokvalitetna hladno stiskana organska olja. Recepture in razlage delovanja različnih eteričnih olj najdemo v priročnikih o aromaterapiji, nekaj kvalitetnih je tudi na našem trgu. Kasneje, ko se nekoliko izmojstrimo, bomo svoje recepture ustvarjali po občutku … Zmagovalno kombinacijo, ki je tista prava in optimalna v tistem trenutku … Taka namreč ustvarja čudeže …

Eterična olja jasnijo naš um, pomirijo ali po potrebi oživijo naša čustva, blažijo ali celo odpravljajo fizične težave. Povezujejo nas z našim resničnim bitjem, našo esenco, duhovno naravo. Veliko je čarobnih učinkov teh čudežnih eliksirjev, ki v svoji esenci nosijo blagodejni duh narave.  S skrbno izbiro in občutkom bo vsak zase našel tisto pravo čarobno vibracijo …

Pa še eno zlato pravilo v uporabi eteričnih olj. Več je velikokrat manj …

Dijana Tara Sever, www.re-lifeholisticretreat.com


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri