Vedno sveža zelišča – tudi pozimi

Za popolno ohranitev okusa

7. 2. 2011

Aromatična zelišča so pravi užitek in izboljšajo prav vsako jed. Izdali vam bomo, kako imate lahko tudi pozimi vedno pri roki sveža zelišča!

Ustrezno spravilo

Sveže liste in zdrave poganjke s keramičnimi škarjami vedno odrežite tik nad tlemi in jih ne skubite! Zelišča obirajte zgodaj zjutraj, ko se rosa posuši. Ne perite jih pod vodo (absorbirajo namreč preveč tekočine), temveč jih samo otresite.

Sušenje

Zelišča s trpko aromo (timijan, rožmarin in melisa) povežite v stebla in jih, obrnjene z glavicami navzdol, sušite na zraku. Če začnejo ob dotiku šumeti (po približno 4 do 5 dneh), so pripravljena. Lističe nato potrgajte s stebel, jih zdrobite in jih zaprite v nepredušne, temne kozarce. Pri lovorju, luštreku in žajblju pa najprej potrgajte lističe in jih razporedite po papirju za peko. Pri 40 do 50 stopinjah in ob lahno odprtih vratih pečice jih sušite 5 do 10 minut, nato pa jih zaprite v kozarce.

Zamrzovanje

Peteršilj, krebuljica, koprc, bazilika in drobnjak imajo blago aromo in jih je treba zato zamrzniti. Sesekljana zelišča denite v posodice za ledene kocke (posamezno ali mešano) in jih prelijte z malce vode. Peteršilj in koprc lahko tudi sesekljate in shranite v vrečki za zamrzovanje. Zamrznjene zeliščne kocke shranite v posodicah ali vrečkah za zamrzovanje. Shranite jih lahko tja do enega leta.

Vlaganje

1 do 2 žlički svežih ali suhih zelišč denite v steklenico, prilijte olje oziroma oljčno olje in po treh dneh boste že imeli okusno, zdravo zeliščno olje!

Za kaj so primerna …

1 Rožmarin: lepo se poda k mesu, siru in zelenjavi, diši po smoli in je zelo aromatičen.

2 Timijan: uporablja se v mediteranski kuhinji in ima lahko grenak prefinjen okus.

3 Bazilika: izboljša svežo južnoevropsko kuhinjo, slastna je s paradižniki!

4 Krebuljica: poda se k solatam in zeliščni skuti, spominja na peteršilj in janež.

5 Lovor: v zmernih količinah se kuha z mesnimi jedmi in omakami. Je zelo grenak.

6 Luštrek: znan tudi kot 'maggi' začimba, začini skute in juhe vseh vrst.

7 Žajbelj: ima lahno grenak okus, dopolni mesne in ribje jedi, testenine in zelenjavo.

8 Koprc: znan predvsem kot začimba za kumarice in solate. Ima intenziven vonj.

Dodaten namig

Zeliščne šopke obesite na zračno in suho mesto (na primer na podstrešje). Z glavicami navzdol bodo deležne najboljšega kroženja zraka.