Iz Indije: Na obali reke Ganges

27. 6. 2011
Deli

Hindujci častijo vse reke sveta, vendar je najbolj sveta med njimi reka Ganges ali Ganga, kot ji pavijo sami. Za njeno vodo velja, da ima očiščevalno moč, zato tistega, ki se je dotakne, očisti vseh grehov.

In res - ko sediš na njenem bregu, laho čutiš, kot da njen hladen dih dejansko prečiščuje celotnega tebe. Čeprav ji Indijci pravijo 'hitronoga' reka, deluje nevejetno pomirjujoče. Njeni častilci iz dneva v dan romajo k njej, ji izročajo svoje težave, v njo polagajo svoje želje, ji darujejo cvetje in pomirjeni odhajajo z njene obale. Že tisočletja se v Indiji vrti ta krog.

Morda prav zaradi tega v svetem mestu Rishikes, kamor se Ganga s himalajskih vršacev spušča kristalno čista, vibrira posebno energetsko polje. Mimogrede - prav v tem mestu na vznožju Himalaje so v enem od ašramov, ki jih kar mrgoli ob obali reke, razsvetljenje iskali tudi kultni Beatlesi.

V enem od tujcu skritih zalivčkov Gange v Rishikeshu so domačini odkrili mesto, kjer lahko zjutraj ob šestih vidiš prve sončne žarke, ki padajo s himalajskih gora in se zlomijo v reki. Igra božanske svetlobe, ki se igra z oblikami narave, te spravi v ekstazo. Zajočeš kot otrok od lepote, ki jo premore ta svet.

Zemeljski in nebesni Ganges 

Ob zemeljskem Gangesu, ki izvira visko v Himalaji, je ves čas svojega poučevanja potoval Buda s svojimi učenci. Vendar pa ima v indijski mitologiji ta reka tudi svoj nebesni izvir in torej kozmične dimenzije. Nebesna Ganga izvira izpod nog boga Šive in prek Lune in zvezd doseže goro Meru, od tod pa se izliva v zemeljske nižine. Ganges je torej nebesna reka, verjetno identična z Mlečno cesto, sestavljena iz neštetih svetov, ki izgledajo kot zrnca peska. Podobno je za Indijce tudi naš svet le eden od peščenih delcev v kozmični reki ali oceanu.

Večerni aarti na obali Gangesa

Na obali Gange v Rishikeshu sem tudi prvič preizkusila življenje v ašramu in doživela večerni aarti pred mogočno Šivino skulpturo, ki se dvigna nad reko. Aarti je hindujski verski ritual čaščenja božanstev s petjem bahjanov (hvalnic) in kurjenjem ognja.

Ašramsko življenje se v Indiji sicer od ašrama do ašrama nekoliko razlikuje, vsepovsod pa se od tistega, ki vstopi, pričakuje discipliniranost, spoštovanje pravil in seveda zazrtost vase. Večina ašramov v Rishikesu se je žal prilagodila življenju v sodobni Indiji, za katero je na vsakem koraku značilen konflikt med tradicijo in sodobnostjo, okuženo z zahodnjaškim materializmom. Tako so bili  tudi večerni aartiji, ki sem se jih udeležila, na prvi pogled predvsem spektakel za turiste, vendar pa se je med ritualom vseeno ustvarilo neko posebno svečano vzdušje.

Tako kot domači romarji, sem tudi jaz mesto zapuščala, prevetrena, pomirjena in v nekem posebnem stanju duha, prežetim s spoznanjem, da ta košček sveta premore izredno močno duhovno energijo, prisotno pod banalnostjo vsega materialnega. Zagotovo je to delček sveta, ki v človeku znova predrami zavest o vseprisotni božanskosti.

Drobec iz himalajske Indije si lahko ogledate v videu!

Vesna Fister

Iz Indije: Pav, ki je razumel mene, jaz pa njega ne
Iz Indije: Fragmenti iz Agre

 

 

 

Indija Ganges