Vsi okusi sveta: Južna Afrika

26. 8. 2011
Deli
Bobotie, nacionalna jed južne Afrike.

Po mnenju številnih Južnoafričanov je njihova nacionalna jed bobotie najboljši primer kulinarične dediščine te države. Bobotie še najbolj spominja na angleško pastirsko pito, toda s pomembno razliko: afriška jed iz mletega mesa je vsa prepojena z močnimi začimbami, kot sta kari v prahu in kurkuma, ponekod dodajo tudi orientalsko kumino, klinčke in koriander.

Limona, suho sadje, jabolka in mandlji dajejo sladkasto sadno aromo, medtem ko preliv iz jajc in mleka poskrbi, da jed kljub dolgi peki ostane sočna.

Bobotie

Pikantna mesna pita

Sestavine za približno 8 oseb:

  • 1 kg mlete jagnjetine (ali govedine ali mešanice obeh)
  • maslo, olje
  • 2 sesekljani čebuli
  • ½ žličke sesekljanega česna
  • 1 žlica karija v prahu
  • 1 žlička kurkume
  • 2 rezini kruha
  • 60 ml mleka
  • naribana lupina in sok ½ majhne limone
  • 1 jajce
  • 1 žlička soli
  • sveže zmlet črni poper
  • 100 g sesekljanih posušenih marelic
  • 1 jabolko (na primer granny smith, olupljeno in sesekljano)
  • 2 žlici sultanin (zlatih rozin)
  • 50 g popraženih olupljenih mandljev
  • 6 lovorovih listov

Za preliv:

  • 250 ml mleka
  • 2 jajci
  • ½ žličke soli

Priprava:

Pečico segrejte na 170 stopinj. Pekač namastite z maslom. V ponvi segrejte maslo in olje, dodajte čebulo in česen ter ju popražite, da posteklenita. Vmešajte kari v prahu in kurkumo ter ju popražite le toliko, da zadišita. Ponev odstavite in vmešajte mleto meso. Kruh razdrobite in ga zmešajte z mlekom, limonino lupino, sokom, jajcem, soljo, poprom, marelicami, jabolkom, sultaninami in mandlji. Mešanico dodajte mletemu mesu in vse skupaj dobro premešajte.

Maso preložite v pripravljen pekač in jo po vrhu gladko poravnajte. Lovorove liste zvijte in jih, enakomerno razporejene, potisnite v maso. Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in pito pecite v ogreti pečici približno 75 minut. Pito vzemite iz pečice, temperaturo pa zvišajte na 200 stopinj.

Za preliv razžvrkljajte jajci skupaj z mlekom in soljo. Odstranite aluminijasto folijo in pito enakomerno prelijte s prelivom. Pito postavite nazaj v pečico in pecite še približno 15 minut, da se rjavo zapeče. Jed postrezite z dušenim rižem.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol