Vsi okusi sveta: Nigerija

6. 8. 2011
Deli
Fižol očar

Fižol očar je v Afriki osnovno živilo. Svoje ime je dobil po črni pegi na zrnju. V Nigeriji in vsej zahodni Afriki fižolove ocvrtke postrežejo za zajtrk, kot prigrizek ali pa kot eno od sestavin glavne jedi.

Jed je znana tudi v ZDA, kamor so jo prinesli afriški sužnji. Ocvrtki so zelo preprosta jed, pravi okus pa jim da pekoča zelenjavna omaka. Namesto da sestavine za omako zmeljete, jih lahko tudi z nožem zelo na drobno sesekljate. Priprava te preproste afriške jedi vam bo vzela približno 1 uro.

Akara

Fižolovi ocvrtki s pekočo omako

Sestavine za približno 40 ocvrtkov:
Za ocvrtke:

  • 250 ml posušenega fižola očarja (angleško black-eyed peas)
  • ½ sesekljane čebule
  • ¼ žličke sesekljanega svežega rdečega čilija (na primer habanero)
  • 1 veliko jajce
  • 1 žlička soli
  • 6–8 žlic vode
  • 6–8 žlic olja

Za omako:

  • 2 sesekljani rdeči papriki
  • 1 sesekljana čebula
  • 1 sesekljan paradižnik
  • 1 žlička sesekljanega svežega rdečega čilija (na primer habanero)
  • 1 žlička soli
  • 125 ml olja


Priprava:
Fižol prelijte s toliko vode, da bo segala približno 1 cm višje, in ga namakajte 8 ur ali čez noč. Za omako v električnem mešalniku zmeljite papriko, čebulo, paradižnik, čili in sol. Segrejte olje, dodajte zmleto zelenjavo in jo med mešanjem kuhajte 10–15 minut, da večina tekočine povre. Za ocvrtke v električnem mešalniku zmeljite odcejen fižol, čebulo in čili. Masa naj bo čim bolj gladka. Vmešajte jajce in sol. V maso vmešajte še 6 žlic vode, dobro premešajte in po potrebi dodajte še žlico ali dve vode. Masa mora biti kompaktna in tako gosta, da sama kane z žlice. Fižolovo maso zajemajte z žlico in jo polagajte v vroče olje, segreto na 190 stopinj. Ocvrtke pecite približno 1,5 minute z vsake strani, da postanejo zlato rjavi. Odcedite jih na papirnati brisači.

Iz Lise

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije