Zdravje s severa

28. 1. 2011
Deli
Zdravje s severa (foto: Kristina Lenard, shutterstock)
Kristina Lenard, shutterstock

Terveys, gezondheid, hälsa, sundhed, helse … vse to so besede, ki na severu označujejo zdravje. Da bi ga to zimo imeli v izobilju, se vam ni treba učiti tujega jezika. Dovolj bo, če boste samo pokukali v finsko, nizozemsko, švedsko, dansko in norveško kuhinjo, ter izmaknili nekaj receptov.

Mediteranska kuhinja je dobila resno konkurenco: skandinavsko. Njeni eliksirji mladosti in zdravja so ribe, repično olje in močne začimbe, ki pa, na našo srečo, dobro uspevajo tudi v našem podnebju.

Ko so raziskave nedavno pokazale, da v skandinavskih državah živi najmanjše število ljudi s prekomerno telesno težo na svetu, je mediteranska prehrana dobila resno konkurenco. Zaradi rib je skandinavska kuhinja bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, zaradi zelenjave, ki raste v težkih razmerah, z vitamini, zaradi tradicionalnih rženih krekerjev pa z vlakninami.

Pokukali smo na Švedsko, Dansko, Finsko, Norveško, pa tudi v Skandinavijo in sosednjo Nizozemsko ter našli osem živil, ki so nam lahko dostopna. Ker ima Slovenija tako raznoliko pokrajino, pri nas dobro uspevajo tako kulture, ki potrebujejo več sonca, kot tudi tiste, ki imajo raje vlažne livade, značilne za sever. Že jutri jih vključite v svoj jedilnik, če pa boste obiskali Nizozemsko, nakupite tudi prehranske favorite, kot sta repično olje in marmelada iz plodov arktične robidnice.

Šipek

Poleg tega, da vsebuje veliko železa in maščobnih kislin, so največja prednost šipka velike količine vitamina C, ki ga ne uniči niti kuhanje. Kljub vsemu se njegova količina v izdelkih iz šipka sčasoma zmanjšuje. Severnjaki se lahko pohvalijo z odličnimi recepti za šipkovo marmelado in celo juho iz šipka. Pri nas lahko biološko pridelano šipkovo marmelado kupite na www.biohrana.si.

Sladič

Za Nizozemsko je sladič to, kar je za Belgijo čokolada, saj povprečni Nizozemec na leto zaužije dva kilograma različnih izdelkov iz te sladke koreninice. Najbolj znani so sladičevi bomboni, ki blažijo bolečine v grlu in vnetje dihalnih poti. Sladičeve ali likviricijeve bombone najdete tudi v naših prodajalnah in lekarnah.

Koper

Tako kot je pri nas v navadi, da k ribi postrežemo olivno olje in včasih tržaško omako, tako je na Švedskem samoumevno, da k ribi sodi sesekljani koper. Koper spodbuja presnovo, zlahka pa ga boste gojili tudi doma v lončku za rože. Več o tej dišavnici si lahko preberete na www.kuhajmo.si.

Drobnjak

Vlažne skandinavske livade so idealen dom za najbolj prefinjenega predstavnika iz skupine česnov: drobnjak. Bogat je z vitaminoma A in C. Čeprav nima močnih medicinskih učinkov, kakršne ima njegov brat česen, navdušuje s svojim blažjim okusom. Skandinavci ga sesekljanega ponudijo k mlečnim izdelkom in h kuhanemu jajcu.

Glavnata zelenjava

Ohrovt, kakršnega danes najdemo na policah trgovin, so v 18. stoletju ustvarili belgijski vrtnarji. Ker je to zimska zelenjava, je najbolj poln vitaminov in najbolj okusen pozimi. Raziskava Univerze v Oslu je ohrovt, skupaj z zeljem, uvrstila na vrh seznama zelenjavnih živil z največjo vsebnostjo antioksidantov.

Gomolj zelene

Kremna juha, ki jo lahko pripravite iz tega aromatičnega gomolja, ki odlično prenaša ostro klimo, je prava poslastica restavracij na severu. Če se vam zdi okus premočan, poleg gomolja skuhajte še enako količino krompirja, začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom, pretlačite s paličnim mešalnikom, na koncu pa dolijte mleko. Gomolj je izvrsten diuretik, bogat z dietetskimi vlakninami, minerali in vitamini.

Krekerji iz ržene moke

Nekoč so bili krekerji iz ržene moke hrana siromakov, danes pa jih lahko najdemo v vsakem skandinavskem gospodinjstvu. Ker se v dolgih mesecih vojskovanja niso pokvarili, so bili ti krekerji temelj prehrane na vikinških ladjah. Ržena moka vsebuje več kalcija, železa in beljakovin od pšenične. Finn Crisp kreker, Müller; Pagen krisprolls, dm.

Riba

Surove, soljene, sušene, vložene v kisu, termično obdelane in marinirane ribe so poleg divjačine priljubljena hrana severnjakov. Slanik, polenovka, losos, skuša in postrv so samo del ribje družine, ki z bogastvom omega-3 maščobnih kislin Skandinavce uvršča med najbolj zdrave ljudi na svetu. Norveški dimljeni losos, Interspar; skuša v konzervi Eva, Mercator.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije