Ženski či gong

Ženske imamo drugačna telesa in drugačne potrebe kot moški in ker se naše hormonsko stanje nenehno spreminja, se je či gong, ta starodavna veščina, prilagodila tudi ženski duši in telesu ter razvila posebne vaje. O njem nam je dolgoletna učiteljica Anita Nina Kajtezovič povedala:

»Ženski či gong je nežna veščina, ki temelji predvsem na obnovi in izgradnji krvi, tekočin in hormonov v telesu, torej obnavlja in gradi ledvični, jetrni in vranični yin. Ker ženska začne izgubljati kri z menstruacijo, se proces ženskega staranja začne ob prvi menstruaciji, zato nam kri predstavlja življenje.

10. 5. 2013 | Promocijsko sporočilo

Ohranja zdravje, vitalnost in mladost

Zavedati se moramo, da je žensko telo drugačno od moškega, zato potrebujemo tudi drugačne oblike vaj. Ženskam z bolečimi menstruacijami, ženskam po operacijah na rodilih ali na dojkah, ženskam, ki so bile zlorabljene, ženskam v in po menopavzi, ženskam, ki se spopadajo z osteoporozo, je še bolj priporočljiv, saj usmerja energijo v dele telesa, kjer jo ženska takrat najbolj potrebuje ... Celoten prednji (yin) del trupa, ki ga s samomasažo obudimo in vanj pripeljemo več krvi in čija do maternice, jajčnikov in prsi. Z ženskim či gongom preventivno ohranjamo zdravje, vitalnost in mladost.

Vstop v drugo pomlad

Tradicionalna kitajska medicina uči, da ima ženska, ki skrbi za svoje zdravje skozi različne letne čase svojega življenja, možnost doseči živahno zdravje in zoreti z milostjo, modrostjo in vitalnostjo. Ko vstopi v menopavzo, vstopi v 'drugo pomlad', čas življenja, ko ima ženska možnost, da v celoti zacveti, in ne gleda na življenje kot na pol končano ter se oprijema le še spominov iz mladosti.

Takrat naj bi imela boljšo predstavo, kdo je in kam želi iti, postane lahko vzor s tem, da gleda na svoje življenje kot izpolnjujoče in da ga sprejema z ljubeznijo, pa vendar ta trenutek življenja živi strastno in pogumno, v tukaj in zdaj.

Bolj vitalni, privlačni in produktivni?

Kultiviranje, redna vadba či gonga nas naredi bolj vitalne, privlačne in produktivne. Či vzpodbudi moč možganov, čistost in umirjenost uma, ki omogoča, da se učimo nove stvari in sledimo ciljem ter namenu. Harmoničen či nas naredi odporne na stres in negativne situacije. Ženski či gong je veščina, ki – med drugim - pomaga ženskam ohranjati in obuditi samozdravilno energijo ter mladost.

Či je kot odpiranje darila

Raziskovanje čija in či gonga je kot odpiranje čudovite darilne škatle, v kateri je še ena škatlica z darilom, in še ena, in še ena ... skrivnost znotraj skrivnosti, kot da bi odprli vrata, ki so bila še pred trenutkom nevidna.

Po kitajski tradiciji pravijo: Ko enkrat odprete ta vrata in vstopite v objem či gonga – z iskrenostjo – se bo usul na vas plaz praktičnih ugodnosti.«

Preverite

Či gong boste lahko preizkusile tudi na Sensa vikendu v Portorožu med 17. in 19. majem, ko bomo znova imele priložnost to starodavno veščino pod Anitinim vodenjem občutiti, malce bolj razumeti in osvajati tehnike, ki nas bodo približale sebi. Več o Sensa vikendu na www.sensa.si.