Z zvočno kopeljo odložite utrujene vibracije

13. 4. 2012
Deli

Zvok in voda sta kot brat in sestra. Brez vode zvok kot tak na Zemlji skoraj ne bi obstajal, njegov pojav in opis bi bila vsaj za 70 odstotkov drugačna. Telo kliče po vodi. Voda je po zvočni kopeli kot 15-minutni dremež na levem boku po kakovostni jedi.

Igor in Dušan Mamut Badovinac Zupanjič sta mojstra v pravem pomenu besede, ki v Plesnem Mestu vodita zvočne kopeli in ljudem poskušata pokazati eno od možnih poti do bolj kakovostnega življenja.

Igor s svojim znanjem integralne joge pomaga prebujati življenjsko energijo in dosegati globok notranji mir, da je telo pripravljeno na vstop v zvočno polje, ki ga pričara Dušan s celo vrsto nenavadnih glasbil, ki posamezniku pomagajo odložiti utrujene vibracije vsakdanjika.

Po zvočni kopeli je človek prerojen, preverjeno!

Igor, kako in kdaj ste vi prišli v stik z jogo?

Igor: Že precej zgodaj. Ob koncu srednje šole so me pritegnile nekatere ezoterične dejavnosti, ki so bile takrat v Sloveniji redke, kot je bila redka tudi literatura o tem.

S filozofije nekaterih kitajskih borbenih veščin sem prešel na študij kitajske tradicionalne medicine. Ob nekem dogodku sem se srečal z jogo in imel srečo, da sem 'padel' v skupino, ki se je ukvarjala z integralno jogo, ki mi je ponujala več odgovorov na moja vprašanja.

Kako je joga spremenila vaše življenje?

Igor: Srečanja z učitelji, mojstri in guruji so vplivala na spremembo načina mojega razmišljanja. Ko sem se v svojih meditacijah prvič srečal s svojim 'vodnikom', sem vedel, da se spreminjam, in da se s tem spreminja tudi vse okoli mene.

Kar se ni spremenilo v meni in na meni, sem sprejel, prav tako sem sprejel vse to v svojem okolju. Danes menim, da je prav sprememba načina razmišljanja tista bistvena točka preobrata.

Joga je način življenja. Kako bi vi kot mojster prepričali ljudi, naj obiskujejo jogo?

Igor: Joga je res način življenja, in ne samo neka aktivnost, ki jo obiskujete enkrat ali dvakrat na teden, če imate slučajno čas.

To je filozofija, ki vas prevzame v celoti in ureja vsa področja vašega življenja in dela, hkrati pa je daleč od religije. Pa vendar nikoli nisem razmišljal o načinih, kako pridobiti ali prepričati ljudi, da bi 'obiskovali' jogo.

Ker nikogar ne moreš prepričevati, da bi prevzel tvoj način življenja. Če pa nekomu, ki išče pot, ki išče odgovore na svoja vprašanja, ki išče sebe in te prosi za pomoč, ponudiš vse svoje znanje in vedenje, je še vedno njegova svobodna odločitev, ali bo to sprejel ali ne.

Kaj je kriya joga, v čem je njena posebnost?

Igor: Kriya v sanskrtskem jeziku pomeni čiščenje. Šele ko s kriyami očistimo in aktiviramo vse 'čakre' oz. energijska središča in glavne energetske poti, lahko vitalna (življenjska) energija začne prosto krožiti po telesu, hkrati pa omogočamo svoji zavesti dvigovanje na višje ravni, od podzavesti k nadzavesti.

Zakaj je pred zvočno kopeljo potrebno 'ogrevanje' s kriya jogo?

Igor: Kriye v našem programu izvajamo v kombinaciji z zvočnimi kopelmi, kar seveda ni nujno, je pa zelo koristno. Vedno lahko delamo kriye in zvočne kopeli ločeno.

Po naših spoznanjih pa ti dve aktivnosti spadata tesno skupaj, saj po izvajanju kriy z zvočnimi kopelmi očistimo tudi energetske poti ali s kriyami aktiviramo čakre, da zvočno kopel doživljamo bistveno bolj intenzivno.

Težko bi torej dejali, da je ena od dejavnosti 'ogrevanje' za drugo. Ti dve dejavnosti sta preprosto komplementarni.

Tudi vidva z Dušanom se dopolnjujeta na delavnicah, kako pa sta se našla na skupni poti?

Igor: Z Dušanom sva se srečala na seminarjih in delavnicah, ki jih prireja najin skupni učitelj Don Conreaux iz ZDA. Na enem od teh seminarjev, kjer sem sodeloval kot prevajalec, sva ugotovila, da bi lahko izkoriščala sinergijske učinke kriya joge in zvočnih kopeli.

Naredila sva prvo delavnico in ljudje so bili zadovoljni. Zato poskušava to skupno dejavnost ohranjati in razvijati – bolj osredotočeno in vsakič bolj kakovostno. Malo težav imava le s širjenjem informacij o svojem delu, saj za to ne uporabljava reklamnih medijev. 

Seveda ločeno izvajava vsak svojo dejavnost – jaz kot učitelj integralne joge, Dušan pa kot učitelj zvoka in njegovih funkcij.

Dušan, kako ste vi prišli v stik z gongi in drugimi inštrumenti?

Dušan: Naključij ni, tako sem tudi sam po ključu in za številne po nenavadni ter na videz nesmiselnih situacijah prišel v stik z resnico zvokov.

Koliko let učenja igranja teh inštrumentov je za vami?

Dušan: Za mano je na tisoče dni, katerih ure moje pozornosti so bile pri zvoku teh glasbil.

Komu bi priporočili obiskovanje zvočnih kopeli?

Dušan: Vsem, saj je 'zvok', kot ga ustvarjam, dobrodošel kot vsakoletno namakanje v morski vodi, ki je znana po tem, da ima v sebi skoraj vse elemente periodnega sistema.

Zvočna terapija je neke vrste koncert. Koliko inštrumentov uporabljate? Jih uporabljate po navdihu, glede na skupino, ali vedno v enakem točno določenem zaporedju?

Dušan: Običajno prinesem s seboj več glasbil in jih potem uporabim po občutku, glede na prostor, število ljudi, razporeditev, čas, stanje po uvodnem delu in vreme.

Je gong najmočnejši med vsemi inštrumenti?

Dušan: Gong je najmočnejši, o tem je pisal Gautama Buda, fantje pred njim in po njem.

Zakaj mu pripisujejo tako zdravilne učinke, na kakšen način vpliva na telo?

Dušan: Zdravilne učinke nosi v svoji mogočni široki paleti različnih in počasnih tonov, nadtonov, podtonov in belem šumu. Kakorkoli obrnemo, vpliva različno in skladno z našo namero učinkuje na telo, duha ter dušo tako z vidika ezoterike kot matematike in fizike.

Kaj se dogaja med samo zvočno kopeljo s človekom, njegovim telesom, duhom, umom?

Dušan: Z obiskovalci je različno, odvisno je od njih samih, saj je vsak zase cela galaksija različnih energij. Praviloma pa se njihovo telo sprosti in regenerira po principu resonance, ki se odvije med njihovimi in toni glasbil.

Nekateri med zvočno terapijo zaspijo – je to dobro ali slabo?

Dušan: Dobro je oboje, možnosti je veliko: dremanje, spanje, meditacija, neslišno gibanje, v glavnem pa vse v duhu navodila, ki se glasi: 'popek gor in popek dol', torej dihanje v trebuh in poslušanje z običajno zaprtimi očmi.

Kakšni so poznejši učinki zvočne terapije? Lahko spremembe zaznamo že po enem obisku zvočne kopeli?

Dušan: Klik se lahko zgodi že po prvem obisku zvočne kopeli, rast v kakovosti življenja pa dosežemo skozi zaporedja obiskovanj zvočnih kopeli. Podobno kot pri zalivanju bonsaja, ki ga potem oblikujemo in vzgajamo doma. S koristnimi vibracijami pa ga zaliva izbrani drugi ali mi sami.

Kakšni učinki se kažejo po rednem obiskovanju zvočnih kopeli?

Dušan: Učinke opazimo predvsem v smislu izboljšanja odnosa, zaznave in kakovosti pogovora med egom in dušo.

Zakaj telo po zvočni kopeli potrebuje veliko vode?

Dušan: Zvok in voda sta kot brat in sestra. Brez vode zvok kot tak na Zemlji skoraj ne bi obstajal, njegov pojav in opis bi bila vsaj za 70 odstotkov drugačna. Telo kliče po vodi. Voda je po zvočni kopeli kot 15-minutni dremež na levem boku po kakovostni jedi.

Napisala: Metka Pravst v reviji Lisa, foto: Goran Antley

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan