15 znakov zdravja

Mnogi ljudje me sprašujejo, kako v ajurvedi vemo, koliko pojemo ogljikovih hidratov, koliko katerih vitaminov, mineralov, koliko maščob, proteinov in vlaknin, kolikšna je energijska vrednost obroka in kako izračunati, kaj telo potrebuje, in kako vemo, koliko česa naj telesu damo.

15 znakov zdravja (foto: Shutterstock) Shutterstock
4. 3. 2016

Vprašanja, ki so zastavljena, temeljijo na načinu razmišljanja zahodnega človeka, ki ima za svoj temelj znanost in racionalni prostop k življenju. Ajurveda pa je celostni način obravnave človeka. Temelj ajurvede je ustvarjanje ravnovesja v človeku.

Zato v ajurvedi hrano ne razčljenjujemo na posamezne gradnike, temveč jo obravnavamo kot celoto: kako hrana kot celota podpre obstoj mojega telesa in življenje mikroorganizmov (bakterij) v telesu, kako hrana podpre moje razmišljanje (misli in intuicijo), kako hrana podpre moje čustveno stanje.

Verjetno ste že kdaj začutili potrebo, da ob stresni situaciji pojeste kakšno sladkarijo? Vse je med seboj povezano. Če se osredotočimo samo na bakterije: v telesu vsakega človeka živi več kot 1000 milijard bakterij, večina v črevesju. Naloga bakterij je pripraviti zaužito hrano za vrskavanje – zaradi bakterij človeško telo lahko vsrka hranljive snovi, ki so v hrani. Celo več, bakterije same iz zaužite hrane proizvajajo vitamine, maščobne kisline, amino kisline, minerale,... ki jih človeško telo potrebuje za dobro delovanje. Bakterije proizvajajo tudi druge snovi, ki podpirajo delovanje našega telesa in ustvarjajo dobro počutje. Na primer zdrava črevesna flora proizvaja hormone sreče (seratonin) in tako vpliva na to, da razmišljamo pozitivno in da smo mirni in veseli.

Torej je naša prva skrb, ko jemo hrano, da zadovoljimo potrebe bakterij, ki živijo v simbiozi z našim telesom. Kako pa vemo, ali se bakterije v našem telesu počutijo dobro. Seveda bi lahko vse preverjali z analizami blata in brisi (odvzem sluzi neposredno iz črevesja) iz različnih delov črevesja, vendar bi bilo to vsakodnevno početje precej zamudno, drago in zapleteno, brez možnosti, da posameznik sam pri sebi preveri v kakšnem stanju so bakterije v njegovem/njenem telesu. Takšne preiskave lahko naredijo le v laboratorijih, za kar pa potrebujejo posebno opremo.

Ajurveda obstaja že več kot 6000 let. Takrat znanstvenega načina preverjanja črevesne flore še niso poznali, pa vendar so razvili način, kako lahko vsak posameznik oceni delovanje svojega telesa in črevesne flore v njem. V ajurvedi je pomembno ustvarjanje ravnovesja v vsem, kar smo in ne zgolj v določenih parametrih, ki jih lahko zmerimo v laboratorijih. Človek namreč ni stroj oz. avto, ki bi se ga dalo razstaviti na posamezne dele in če en del ne deluje, tisti del samo zamenjati. Ko gledate svoje zdravje kot celoto, saj vednar imate tako telo kot čustva in misli, potem boste lahko ustvarili dobre pogoje za bakterije v vašem telesu, te pa vam bodo zato predane in vam dajale tisto, kar potrebujete.

Ajurveda pozna 15 znakov, po katerih lahko sami ocenite kako zdravi ste, kako dobro deluje vaše črevesje in kako se počutijo bakterije v vašem telesu:

1) Vsakodnevno odvajanje blata do 7 ure zjutraj – blato je v "klobasi" in nesmrdeče; brez vetrov, napenjanja, napihnjenosti.

2) Redno uriniranje (cca 7x na dan) - urin je nesmrdeč in prozorno rumenkaste barve, pH urina je med 7 in 7,5 (lahko ga preprosto zmerite z lističi, ki se jih kupi v lekarnah).

3) Potenje – zmerno in nesmrdeče

4) Dobra prebava hrane. Po hrani niste utrujeni in ne občutite teže hrane v želodcu. Če hrano dobro prežvečite jo že v ustih napolnite s prebavnimi encimi. Po hrani zato ni spahovanja.

5) Čutite lakoto (imate apetit ob pravem času) in jeste samo takrat, ko ste lačni. Čutite žejo. Popijete cca 3dcl vode na 10kg telesne teže na dan.

6) Ko greste spat, takoj zaspite. Celo noč spite brez da bi se vmes prebujali (čas spanja je odvisen od posameznika in je v povprečju od 4-8 ur). Nočni počitek se začne ob 22h – v času med 22h-24h je proizvodnja melatonina najmočnejša, ta hormon pa upravlja druge sisteme v telesu in podpira nastajanje hormonov sreče in dobrega počutja. Čez dan ne spite.

7) Ko se zjutraj zbudite, ste sveži in polni energije ter pripravljeni za nov dan. Iz postelje skočite prerojeni.

8) Dobro slišite, kot ste slišali v otroštvu.

9) Dobro vidite, kot ste videli v otroštvu.

10) Dobro okušate, kot ste okušali v otroštvu.

11) Dobro vonjate, kot ste vonjali v otroštvu.

12) Dobro čutite – imate razvit otip, kot ste ga imeli razvitega v otroštvu, ko ste zaznavali in se čudili nad vsem, kar obstaja okrog vas in v vas.

13) Koža je naravne barve, gladka in mladostna.

14) Vaš imunski sitem deluje odlično (ni prehladov, gripe, raznih vnetij, astme, alergij in drugih bolezni ...)

15) Vaše misli so mirne in pozitivne. V življenju ste zadovoljni in se dobro počutite.

Sama sledim ajurvedskemu načinu prehranjevanja in s pomočjo tehnik in metod, ki jih poznam ohranjam ravnovesje energij, mir v čustvih in pozitivne misli. Čeprav je v mojem življenju veliko akcije, sem zadovoljna in pomirjena. Redno opazujem 15 znakov zdravja in kadar pride do odstopanja, ukrepam. Na srečo življenje ni zgolj razmišljanje s številkami in vrednotenje zdravja niso samo laboratorijske analize. 15 znakov zdravja je zame preprosto orodje, s katerim si sama pomagam, da vzdržujem zdravje.

Naj tudi vam zdravje dobro in dolgo služi.

Dr. Neja Zupan